“Άδειες Μουσικής – Νέα δεδομένα στην είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων”

“Άδειες Μουσικής – Νέα δεδομένα στην είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων”

Εισπρακτική vs Αντιπρόσωπος – Νέα δεδομένα στην είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων.

Αλλάζουν όλα στα πνευματικά δικαιώματα μουσικής όσο αφορά την κοστολόγηση, την ενημέρωση αλλά και την είσπραξη από τους χρήστες μουσικής.

Ο κάθε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης έχει υιοθετήσει διαφορετική μέθοδο εισπραξιμότητας των οφειλών.

Συγκεκριμένα η ΕΔΕΜ ως κυρίαρχος εκπρόσωπος του ελληνικού ρεπερτορίου παραδοσιακά στηρίζεται στους κατά τόπους αντιπροσώπους της, φιλτράροντας και επιλέγοντας από αυτούς, τους ανθρώπους που έδειξαν μια συνέπεια στα δύσκολα χρόνια των πνευματικών δικαιωμάτων και στήριξαν με τον δικό τους τρόπο τους Έλληνες δημιουργούς και επιχειρηματίες. Παρά του ότι υπήρξε πρόταση συνεργασίας με μεγάλη εισπρακτική εταιρεία, η ΕΔΕΜ επέλεξε να συνεχίσει παραδοσιακά, ευελπιστώντας στην διατήρηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους χρήστες μέσω των ανθρώπων της και όχι σε μια απρόσωπη είσπραξη η οποία φέρνει στο μυαλό του κάθε Έλληνα μεθόδους που παραπέμπουν αλλού.

Αντίθετα η Αυτοδιαχείριση επέλεξε να συνεχίσει διαφορετικά. Η πρόσφατη επικύρωση της συνεργασίας της με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες είσπραξης οφειλών και με χιλιάδες αγωγές, δείχνει αποφασισμένη να «ρεφάρει» εν όψει δικαστηρίων προσπαθώντας να αυξήσει τον τζίρο της.

Αυτό απαιτείται αν το καλοσκεφτούμε, διότι από τη μια πρέπει να πληρώσει 19% στην εισπρακτική από τα καθαρά εισπραχθέντα δικαιώματα τη στιγμή που το διαχειριστικό κόστος βάσει νομοθεσίας πρέπει να μην υπερβαίνει το 22% και από την άλλη υποβαθμίζει τον ρόλο του αντιπροσώπου, μειώνοντας τα ποσοστά του, αφού δε μπορεί να βγει η πράξη με μολύβι και χαρτί, σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα. Και το κακό είναι  αυξάνει το εργατικό της δυναμικό γιατί όποιος δεν αποδίδει στην ΕΔΕΜ βρίσκει προσωρινό καταφύγιο στην Αυτοδιαχείριση! (;;;)

Το μόνο σίγουρο Είναι πως θα φανεί ποια τάση θα επικρατήσει στην αγορά και ποια από τις παραπάνω μεθόδους θα στηρίξουν οι επαγγελματίες της αγοράς.

Ας ευχηθούμε να είναι μια καλή σεζόν για τον τουρισμό και γενικά μια καλή χρονιά για ολους τους επιχειρηματίες και να ανταπεξέλθουν στις όποιες απαιτήσεις των οργανισμών.

 

Άλεξ Κούρτης
Διαβάστε εδώ ένα από τα παλαιότερα άρθρα μου για τα Πνευματικά Δικαιώματα, στην Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία
Καιρός

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

Μετάβαση στο περιεχόμενο