Άρθρο της Ραχήλ Μακρή για την ενεργειακή αυτάρκεια της Χώρας

Άρθρο της Ραχήλ Μακρή για την ενεργειακή αυτάρκεια της Χώρας

Η ενεργειακή αυτάρκεια της Χώρας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για να αποτελεί πεδίο εξάσκησης μαθητευόμενων μάγων.

Προερχόμενη από την ενεργειακή καρδιά της Χώρας γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει παραγωγή ενέργειας. Γνωρίζω την επικινδυνότητα των ορυχείων και τα ατυχήματα στους ταινοδρόμους που ακρωτηριάζουν χέρια και αφαιρούν ζωές. Γνωρίζω την μόλυνση που κοστίζει τους πνεύμονες των πολιτών και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μονάδων.

Η παραγωγή ενέργειας εξαρτάται ακόμα από τον λιγνίτη. Η βιομηχανία δεν μπορεί να περιμένει την ηλιοφάνεια ή τον στρατηγό άνεμο για να δουλέψει και η αποθήκευση ενέργειας δεν έχει φτάσει αποδεδειγμένα σε σημείο που να μπορεί να καλύψει τη συνέχεια στην ενεργειακή αυτάρκεια έστω και περιοχών της Χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι οι ιδιώτες που έχουν επενδύσει σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν ρεύμα πολύ ακριβότερο από τη ΔΕΗ.

Αυτός είναι ο λόγος που η ΔΕΗ επιχειρήθηκε να κομματιαστεί και να πουληθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, καθώς μια ενιαία και αδιαίρετη εταιρία μπορεί να επενδύσει σε αντιρρυπαντική τεχνολογία, σε μονάδες κατακράτησης θείου από τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς, σε νέα τεχνολογία μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης, σε συστήματα ασφαλείας και εκπαίδευσης των εργαζομένων.

Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει μια δημόσια επιχείρηση αλλά δεν θα αποφάσιζε να τα υλοποιήσει κανένας ιδιώτης, ο οποίος αναζητά να μεγιστοποιήσει το κέρδος του ακόμα και εις βάρος των καταναλωτών.

Ουτοπικές τοποθετήσεις για το τέλος της λιγνιτικής περιόδου, είτε προέρχονται από άγνοια των πραγματικών στοιχείων, είτε απλά εξυπηρετούν όσους παράγουν ρεύμα πολύ ακριβότερο από αυτό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Η πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική που πιστεύω ότι αποτελεί όραμα και του νέου υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη περιλαμβάνει την αξιοποίηση κάθε δυνατού πόρου, που υφίσταται στην ενεργειακή φαρέτρα της Χώρας.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα λιγνιτωρυχεία που ο προηγούμενος υπουργός παραχωρούσε ελαφρά την καρδία σε πρωθυπουργικούς φίλους με απευθείας αναθέσεις.

Οφείλουμε να έρθουμε σε συμφωνία για την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγών που θα καθιστούν τη Χώρα ενεργειακό κόμβο, θα παρέχουν για τη Χώρα τέλη διέλευσης και θα εγγυώνται τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής.

Οφείλουμε βέβαια να διαθέτουμε σοβαρότητα και συνέπεια και να πράττουμε μέσω σχεδίου και όχι με βεγγαλικά μεγαλοστομίας ανθρώπων που ούτε την αρμοδιότητα διαθέτουν, ούτε τις γνώσεις, ούτε βέβαια έχουν την αίσθηση της υπευθυνότητας που απαιτείται σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα.

Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να βοηθήσει τη Χώρα μόνο εάν ακολουθηθεί η βέλτιστη οδός που διδάσκει η διεθνή εμπειρία. Έχοντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Κύπρου, κατανοούμε ότι οι κυβερνήσεις που δρουν με σοβαρότητα μπορούν να διασφαλίσουν το εθνικό τους συμφέρον. Φυσικά περιοδεύοντες πλασιέ που μοιράζουν ποσοστά δεξιά και αριστερά και τάζουν κοιτάσματα που ακόμα δεν έχουν χαρτογραφηθεί ούτε κατοχυρωθεί με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βοηθούν την εθνική προσπάθεια, αλλά δημιουργούν εντυπώσεις μάλλον επιβλαβής για τον τόπο.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ρευστότητα  η ενεργειακή διπλωματία μπορεί να αποφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα για την Χώρα. Εκ των ανωτέρω λόγων έχω εμπιστοσύνη στις ενέργειες του κυρίου Λαφαζάνη, εάν αφεθεί ανενόχλητος να υλοποιήσει τόσο την ενεργειακή αναβάθμιση της ΔΕΗ με μέτρα περιαυτολογικά ασφαλή, αλλά και οικονομικά εφικτά όσο και τις διεθνείς ενεργειακές διακρατικές σχέσεις.

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184