Έρευνα του ΕΜΠ αποκαλύπτει την οικονομικότερη λύση θέρμανσης

Έρευνα του ΕΜΠ αποκαλύπτει την οικονομικότερη λύση θέρμανσης

Η οικονομικότερη λύση θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, είναι η αντλία θερμότητας, ενώ τη μακράν ακριβότερη λύση αποτελούν οι συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, επισημαίνει η ανανεωμένη έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Η έρευνα συγκρίνει το κόστος θέρμανσης για όλες τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν στην αγορά και καταλήγει σε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα για τον καταναλωτή. Λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα της φετινής σεζόν, όπως είναι η υψηλότερη χρέωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ (κυρίως λόγω των αλλαγών που έγιναν το καλοκαίρι στις μονοπωλιακές χρεώσεις), αλλά και το επίδομα των 35 λεπτών για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.

Για πρώτη φορά, μέσω της έρευνας ο καταναλωτής μπορεί να πληροφορηθεί και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να αποσβέσει την επένδυσή του σε περίπτωση που αποφασίσει να στραφεί στις οικονομικότερες λύσεις όπως είναι οι αντλίες θερμότητας.
Από την έρευνα προκύπτουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία έρχονται σε σύγκρουση με αυτά που πιστεύει το ευρύ κοινό.
Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα ευρήματα:
1. Μακράν η ακριβότερη λύση θέρμανσης είναι οι συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Υπολογίζεται ότι το κόστος για τη συγκεκριμένη λύση, φτάνει στο 162% του κόστους που προκύπτει από τη χρήση ενός συνηθισμένου λέβητα πετρελαίου.
2. Το τζάκι ανοικτού τύπου για το οποίο τόσος λόγος γίνεται είναι επίσης εξαιρετικά δαπανηρή λύση καθώς η επιβάρυνση ανεβαίνει στο 120% του κόστους που συνεπάγεται η χρήση του πετρελαίου (σ.σ το 100% είναι το κόστος του πετρελαίου όπως προκύπτει αν δεν ληφθεί υπόψη το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης ύψους 35 λεπτών ανά λίτρο)
3. Η οικονομικότερη λύση, παρά το γεγονός ότι καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, είναι η αντλία θερμότητας. Το κόστος μπορεί να περιοριστεί στο 40-44% του αντίστοιχου κόστους που συνεπάγεται η χρήση του καυστήρα πετρελαίου (σ.σ όλες οι συγκρίσεις γίνονται με το πετρέλαιο καθώς αυτό παραμένει -λόγω της τεράστιας εγκατεστημένης βάσης- η κύρια πηγή θέρμανσης άσχετα αν πολλοί καυστήρες παραμένουν σβηστοί λόγω έλλειψης χρημάτων).
Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε όλες τις συγκρίσεις.
(Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα)
Οι ερευνητές, έχουν λάβει υπόψη τους όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό κόστος για κάθε λύση. Π.χ έχουν συνυπολογίσει το γεγονός ότι τα ξύλα πωλούνται πλέον με το κυβικό, έχουν εξετάσει το σενάριο λαμβάνοντας υπόψη το επίδομα ενώ κάνουν υπολογισμούς ανάλογα και με τη ζώνη που βρίσκεται το ακίνητο (σ.σ η Αττική ανήκει στη Zώνη B και η Θεσσαλονίκη στη Zώνη Γ).
Το τμήμα της έρευνας που μπορεί να προκαλέσει αρκετές συζητήσεις έχει να κάνει με τον χρόνο που θα χρειαστεί κάποιος για να αποσβέσει την επένδυση που θα κάνει προκειμένου να αλλάξει πηγή θέρμανσης (π.χ από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, από πετρέλαιο σε αντλίες θερμότητας κλπ). Είναι προφανές ότι ο χρόνος απόσβεσης είναι συνάρτηση και των αναγκών για θέρμανση. Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση (εξαιτίας του ότι το ακίνητο έχει μεγαλύτερη επιφάνεια ή εξαιτίας του ότι βρίσκεται σε περιοχή με δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες), τόσο συντομότερος είναι και ο χρόνος απόσβεσης αν επιλεγεί κάποια φθηνότερη λύση από το πετρέλαιο.
Από την έρευνα του ΕΜΠ προκύπτει ότι η απόσβεση κυμαίνεται:
1. Για το φυσικό αέριο από τα 3,61 χρόνια έως και τα 23,33 χρόνια
2. Για τον λέβητα βιομάζας (pellet) από τα 5,5 έως τα 27 χρόνια
3. Για την αντλία θερμότητας από τα 5,5 έως τα 24,8 χρόνια
4. Για το ενεργειακό τζάκι από τα 3,5 έως τα 17,8 χρόνια

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία
Καιρός

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

Μετάβαση στο περιεχόμενο