Ήρθε η νέα εποχή συνεχούς «σερφαρίσματος»

Ήρθε η νέα εποχή συνεχούς «σερφαρίσματος»

Η περιήγηση στο Διαδίκτυο όπως την ξέραμε έχει τελειώσει. Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν οι πλέον ειδικοί του Διαδικτύου, οι άνθρωποι της Google, στηριζόμενοι στις μετρήσεις των αναζητήσεων των χρηστών τους. Πλέον, δεν συνδεόμαστε όταν το επιθυμούμε όπως παλαιότερα, αλλά ζούμε στο Διαδίκτυο, είμαστε συνέχεια συνδεδεμένοι μέσω των έξυπνων τηλεφώνων.

Αναμφίβολα αυτή η μεταστροφή δημιουργεί αλλαγές τόσο ως προς τη διαδικτυακή παρουσία όσο και ως προς την καταναλωτική συμπεριφορά.
Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, διευθυντής Google σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, «η συνεχής σύνδεση δεν έχει αλλάξει μόνο τη συμπεριφορά των χρηστών, αλλά και τις προσδοκίες τους».
Η τελευταία έρευνα που εκπονήθηκε από την εταιρεία Ipsos για λογαριασμό της μηχανής αναζήτησης, σε δείγμα 1.000 Ελλήνων όλων των ηλικιών, έδειξε ότι στρεφόμαστε στις συσκευές μας από πραγματικές προθέσεις για το τι θέλουμε να κάνουμε, τι χρειαζόμαστε να βρούμε ή να αγοράσουμε και αναμένουμε άμεσες και σχετικές απαντήσεις.
«Η συμπεριφορά των χρηστών έχει αλλάξει για πάντα. Καθώς το κινητό έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, είμαστε μάρτυρες μιας θεμελιώδους αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν πραγματικές προθέσεις για το τι θέλουμε να κάνουμε, τι χρειαζόμαστε να βρούμε ή να αγοράσουμε και έτσι αναμένουμε άμεσες και σχετικές απαντήσεις. Αυτές οι στιγμές είναι κρίσιμες επειδή επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων και τη διαμόρφωση των προτιμήσεων των χρηστών, είναι αυτές που έχουν σημασία για τον χρήστη» προσθέτει ο κ. Ζαριφόπουλος.
Τα αποτελέσματα στην αναζήτηση «πώς να…», φαίνεται ότι έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων χρηστών, καθώς πάνω από το 70% χρησιμοποιεί αυτή τη φράση τη στιγμή που θέλει να μάθει μια πληροφορία. Συγκεκριμένα το 77% των χρηστών έξυπνων τηλεφώνων στρέφεται συχνά στο κινητό του για ιδέες, ενώ κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά, μαγειρεύει, γυμνάζεται ή επισκευάζει κάτι.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα σχετικά με τη στιγμή που ο χρήστης θέλει να δει κάτι. Το 76% των χρηστών έξυπνων τηλεφώνων στράφηκε στο YouTube μέσα στον προηγούμενο μήνα για να ψυχαγωγηθεί ή να εμπνευστεί (συγκεκριμένα οι Ελληνες έψαξαν ιδέες για: συμβουλές μαγειρικής, σύγκριση προϊόντων, πώς να μακιγιαριστούν –γυναίκες μόνο–,πώς να εγκαταστήσουν ένα νέο προϊόν, πώς να επισκευάσουν ένα προϊόν, ταξιδιωτικές συμβουλές κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ένα νέο μέρος, συμβουλές για διάβασμα, τις τελευταίες εξελίξεις στη μόδα ή πώς να φορέσουν κάτι, πώς να υπολογίσουν δάνεια).
Οι αναζητήσεις που αφορούν χρηστικές πληροφορίες για τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη να βρει κάτι ο χρήστης, φαίνεται ότι κυριαρχούν. Συγκεκριμένα, 90% των χρηστών έξυπνων τηλεφώνων έχουν χρησιμοποιήσει τα κινητά τους για να συλλέξουν πληροφορίες για την τοποθεσία ενός καταστήματος/οργανισμού, αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Το 79% των χρηστών συμφωνεί με την άποψη ότι «όταν ψάχνω κάτι στο κινητό μου, μου αρέσει που υπάρχει η επιλογή να καλέσω εύκολα μια επιχείρηση κατευθείαν από τα αποτελέσματα της αναζήτησης».
Ακόμη αποτυπώνεται ζωηρό ενδιαφέρον των Ελλήνων για την έρευνα αγοράς και τα διαδικτυακά καταστήματα. Το 94% του συνόλου των καταναλωτών έχει ανακαλύψει καινούργια προϊόντα ή μάρκες διαδικτυακά: μέσω μηχανών αναζητήσεων ή διαφημίσεων. Το 59%, αυτών που έχουν κάνει έρευνα αγοράς στο κινητό τους τηλέφωνο, έχει σκεφτεί να αγοράσει ένα προϊόν που δεν θα είχε διανοηθεί υπό άλλες συνθήκες να αγοράσει, λόγω μιας σχετικής πληροφορίας που ήταν διαθέσιμη στο κινητό εκείνη τη στιγμή.
Σε σχετική μέτρηση τον Ιούνιο του 2016 παρουσιάζονται υψηλά επίπεδα online χρηστών –70%– οι οποίοι συμφωνούν απόλυτα, ότι είναι σημαντικό γι’ αυτούς να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Η επιθυμία αυτή εμφανίζεται υψηλότερη στις γυναίκες, σε ποσοστό 75% σε σχέση με τους άνδρες 66%.
Οι φόροι περιορίζουν την κατανάλωση
Σημαντική αύξηση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος συνολικά στην Ευρώπη, όχι όμως και στην Ελλάδα, διαπιστώνει μελέτη της εταιρείας GfK για το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται να περιορίζουν την κατανάλωση των Ελλήνων όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία. Χαρακτηριστικά τον Μάιο, ο δείκτης κατανάλωσης είχε υποχωρήσει στη χαμηλότερή του τιμή από τον Φεβρουάριο του 2012, αγγίζοντας τις -51,6 μονάδες. «Οι οικονομικές υποχρεώσεις που καλούνται να διεκπεραιώσουν τα νοικοκυριά τους επόμενους μήνες, βάζουν φρένο στην κατανάλωση», εξηγεί στην «Κ» η κ. Χαβάτζα Πηνελόπη, υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας.
Δεν θα έμενε ανεπηρέαστος από την οικονομική αστάθεια ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών, ο οποίος αποτυπώνει μείωση συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, παρασύροντας και τον δείκτη εισοδηματικών προσδοκιών. «Οι Ελληνες δεν εκτιμούν ότι θα υπάρξει βελτίωση στα οικονομικά τους και αυτό επηρεάζει και το ποσοστό κατανάλωσης, περιορίζοντας τις αγορές στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα», προσθέτει. Συγκεκριμένα, τον Μάιο, ο δείκτης εισοδηματικών προσδοκιών μειώθηκε, αγγίζοντας το χαμηλότερό του επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013 και φτάνοντας τις -48,9 μονάδες.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα δεδομένα διαφέρουν, όχι όμως δραματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, «λόγω του ότι στα ευρωπαϊκά κράτη, τους τελευταίους τρεις μήνες, κυριαρχούν κυρίως θέματα που αφορούν μεμονωμένα κάθε χώρα (οι εκλογές στην Αυστρία και την Ισπανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με δόσεις της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, η προσφυγική κρίση στην Ιταλία, κ.λπ.), οι δείκτες καταναλωτικού κλίματος παρουσιάζουν πολύ διαφορετική εικόνα.
Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για την Ευρώπη των «28» παρουσίασε σημαντική αύξηση μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2016. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 4,1 μονάδες, φτάνοντας τις 13,1 μονάδες. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή από τον Μάρτιο του 2008 (16,8 μονάδες)».
Τα αποτελέσματα της έρευνας λαμβάνονται από έρευνα καταναλωτών που διεξάγεται σε όλες τις χώρες της Ενωσης για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περίπου 40.000 άνω των 18 συμμετέχουν στην έρευνα μηνιαίως.

kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

Μετάβαση στο περιεχόμενο