Απόδραση στην ύπαιθρο (του Θανάση Στεφανή)

Απόδραση στην ύπαιθρο (του Θανάση Στεφανή)

Ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος, τουλάχιστον, για τη Θεσσαλονίκη. Δεν είδαμε νιφάδες χιονιού ούτε και το πάλευκο χρώμα του. Όμως ο καιρός ήταν πάντα μουτρωμένος, γκριζιάλαβος, που λένε στο χωριό μου. Πάντα συννεφιασμένος, πάντα θυμωμένος. Με ψηλοβρόχια και τσουχτερό κρύο και με ένα Βαδάρη να σ’ αναγκάζει να ντύνεσαι βαριά.

            Ο Θερμαϊκός αγριεμένος, με κύματα δυο μπόια και τα ψαροπούλια εξαφανισμένα. Τα μέλη της “Ακαδημίας” των συνταξιούχων Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, έρχονταν καθημερινά στο στέκι τους, στο PARFE, απέναντι απ’ την παραλία του Θερμαϊκού, βαριοντυμένοι και με σκούφο στο κεφάλι.

            Εκεί, μαζί με τον καφέ άνοιγαν συζητήσεις για την καθημερινότητα και κυρίως για τα πολιτικά γεγονότα, τα επιστημονικά θέματα έχουν καιρό τώρα που έχουν εξαφανισθεί από τις συζητήσεις τους, και κουβέντα στην κουβέντα περνούσαν την ώρα τους ως το μεσημέρι. Ο μουντός και «γκριζιάλαβος» καιρός τους βάρυνε την ψυχή.

            Μόλις όμως μπήκε ο Απρίλης και άρχισε να σκορπάει χαμόγελα πέταξαν από πάνω τους τη βαριά ένδυση και αρπάζοντας την ευκαιρία διογράνωσαν μια εκδροή για την ύπαιθρο, για να ξεδώσουν αφ’ ενός και αφ’ ετέρου να επισκεφθούν κάποιους ιστορικούς χώρους και όχι μόνο.

            Αφού λοιπόν το είπαν και το αποφάσισαν, στις 20-4-2013 το Σάββατο, στις 8.30 το πρωί, ένα ολοκαίνουριο Λεωφορείο του πρακτορείου του Μιχάλη Καραμπέρη τους περίμενε στο αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

            Ήρθαν πολλοί, με τα ταίρια τους σι τις εκδρομικές τους στολές! Χαρούμενοι με λαμπερά πρόσωπα και ανεβασμένη τη διάθεση. Και ο ήλιος που σιγά σιγά έβγαινε πίσω απ’ το Χορτιάτη τους υπόσχονταν μια καλή και ευχάριστη ημέρα. Άναψαν οι μηχανές του Λεωφορείου, έβαλε μπρος ο οδηγός και η παρέα άρχισε τους αστεϊσμούς και τα πειράγματα μεταξύ τους. Ούτε που καταλάβαμε πότε φθάσαμε στην Πέλλα στον πρώτο σταθμό μας. Σταμάτησε το λεωφορείο μπροστά στο κάτασπρο αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας που στεγάζει εκτός απ’ τους αμύθητους θησαυρούς της αρχαιότητος και την ένδοξη ιστορία της ύπαρξης του έθνους μας.

            Μια μελίρρυτη ξανθιά καλλονή αρχαιολόγος ξεναγός Γρεβενιώτισσα Ευγενία Σπανού απ’ το Σερείνη Γρεβενών, ανέλαβε να μας ταξιδέψει σε κάποια κομβικά σημεία της ιστορίας μας, που συναρπάζουν το νου και ψηλώνουν το ανάστημα.

            Δεν χόρταινες να την ακούς καθώς με ηδυπάθεια ξετύλιγε το νήμα της αφήγησης για κάθε ιστορικό αντικείμενο για το οποίο ήταν απόλυτα καταρτισμένη. Και όσο αυτή μιλούσε, τόσο μεγάλωνε η δική μας αχαλίνωτη έπαρση για τους προγόνους μας, για το στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, που συνέτρεψε το τεράστιο κράτος των Περσών και διέδωσε στα πέρατα της οικουμενικής την Ελληνική γλώσσα.

            Ένας τεράστιος χάρτης έδειχνε την πορεία της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όλα τα σημεία στα οποία έδωσε τις νικηφόρες μάχες του. Αλλά και εκείνα τα αρχαία ευρήματα που ξεπήδησαν μέσα απ’ τη γη μιλώντας ελληνικά, γέμιζαν με υπερηφάνεια τα στήθη μας.

            Τι ψηφιδωτά, τι σκεύη οικιακής εστίασης, τι δωμάτια αρχαίων σπιτιών, τι σκεύη ποτών και υδροδοχεία, που να τα χωρ΄σει ο νους.

            Δικαίως, μόλις προχθές, σε τηλεοπτική εκπομπή. Οι ισπανοί βροντοφώναξαν, ‘Σας ευχαριστούμε Έλληνες, για όσα μας δώσατε’.

            Αφού αφήσαμε τη σφραγίδα μας στο βιβλίο των επισκεπτών του Μουσείου και περπατήσαμε για λίγο στο χώρο που γεννήθηκε, έζησε και περπάτησε ο Μέγας Αλέξανδρος μπήκαμε στο λεωφορείο και τραβήξαμε για τον προορισμό μας, που ήταν τα λουτρά του Πόζαρ.

            Βουβοί σχεδόν από όσα ζήσαμε και ακούσαμε συνεχίσαμε το ταξίδι μας. Όσο το λεωφορείο κατάπινε ένα ένα τα χιλιόμετρα στο οδόστρωμα, τόσο ξεδιπλώνονταν μπροστά μας ένας καταπράσινος κάμπος, χαλί κεντημένο, από ανθισμένες κερασιές και ροδακινιές, ενώ τα ηλιόλουστα βουνά Καϊμάκτσαλάν και Βόρας με χιονισμές τις κορφές μας έστελναν χαιρετίσματα.

            Στη διαδρομή για τον προορισμό μας, συναντούσαμε κάτασπρα χωριά οι κάτοικοι των οποίων μοχθούν και ιδρώνουν δουλεόντας στη γη τους, αδιαφορώντας στην οικονομική κρίση που κάποιοι μας την επέβαλλαν.

            Φθάσαμε κάποτε στα θερμά Λουτρά. Θαυμάσαμε την άγρια φύση που οργίαζε γύρω μας, το Βοερό θερμοόταμο αλλά και το τοπίο κατάφυτο από πλατάνια και έλατα. Η Άνοιξη ξεδιπλώνονταν γύρω της με όλη της τη μεγαλοπρέπεια.

            Κάποιοι στην πισίνα που σχηματίζονταν απ’ το ποτάμι έκαναν μπάνιο εκμεταλευόμενοι την ευκαιρία.

            Κατά μήκος του δρόμου, καθώς και ανεβαίναμε, ωραιότατα ξενοδοχεία περιμένουν τους πελάτες υποσχόμενα σ’ αυτούς καλοπέραση.

            Η ώρα όμως περνούσε και το στομάχι άρχισε να διαμαρτύρεται. Καταλύσαμε στο εστιατόριο του αμέσως επομένου χωριού το ΟΡΜΑ.

            Θεόρατα πανύψηλα πλατάνια σκιάζουν το χώρο του ενώ ευγενικά γκαρσόνια μας υποδέχτηκαν, έτοιμα να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό πελάτη.

            Σε δευτερόλεπτα στρώθηκαν τα τραπέζια και αμέσως έφτασαν τα πιάτα με τον «κόκκορα κρασάτο» και άλλα εδέσματα.

            Ένα εστιατόριο που σέβεται τον πελάτη, αλλά και δεν ξεχνάει να τον εφοδιάσει με απόδειξη για ό,τι έχει καταναλώσει.

            Ευχαιστημένοι, πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τη Θεσσαλονίκη μέσω Βέροιας περνώντας απ’ τη σχολή του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.

            Γέλια αντήχησαν στο λεωφορείο, η παρέα κατενθουσιασμένη και ο εύγλωτος όπως πάντα, αντιπρόεδρος της «Ακαδημίας» Νίκος Ηλιάδης, καθηγητής πανεπιστημίου κτηνιατρικής, δεν πρόφθαινε να λέει χαριτωμένα ποντιακά ανέκδοτα και όχι μόνο.

            Κάποτε φθάσαμε στο χωριό της σχολής του Αριστοτέλη. Κρατήσαμε την αναπνοή μας και αφήσαμε τη σκέψη να αγκαλιάσει τον πάλαι ποτέ ιστορικό χώρο.

            Εδώ περπάτησε ο Μέγας Αλέξανδρος και εδώ έμαθε τα γράμματα απ’ τον Σταγειρείτη φιλόσοφο Αριστοτέλη.

            Αυτό το κομμάτι της γης δέχτηκε επάνω του τα πατήματα ενός μεγάλου Βασιλιά και άκουσε τα λόγια του. «Το ζην το χρωστώ στον πατέρα μου και το ευζην στο δάσκαλό μου τον Αριστοτέλη».

            Διαμορφωμένος ο χώρος απ’ τον πάλαι πο΄τε εργοστασιάρχη Λαναρά, προσδίδει στον επισκέπτη τέτοια εικόνα που αναγκάζει τη μνήμη να γυρίζει στα χρόνια εκείνα που ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μαθητής και ακροάζονταν τα μαθήματα απ’ τον μεγαλύτερο φιλόσοφο των αιώνων.

            Έξι φιλολόγους είχαμε στην παρέα μας, τον Αφθονίδη Παντελή, την Πατσιαρίκα Καίτη, την Λαγούδη Καίτη, την Πέτκου Ελένη, τον Αθανάσιο Μπουκουβάλα και την Καρτσιούνη Βούλα.

            Όλοι τους με τον τρόπο τους προσπαθούσαν να μας πληροφορήσουν για ό,τι τους ρωτούσαμε σχετικά μ’ εκείνη την ιστορική εποχή το καύχημα των Ελλήνων.

            Και ακούγοντας και τα λόγια του ποιητού μας Γ. Στρατήγη, «Μη λησμονείς πως Έλληνα σε γέννησε η μοίρα και λάμπει μέσα αθώρητη του Έθνους Σου η ψυχή, πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

            Ήταν μια υπέροχη εκδρομή που μας άφησε ζωηρές εντυπ΄σεις προγραματισμένη και σχεδιασμένη απ’ τον πρόεδρο της «αΑκαδημίας» για τη χρονιά 2013 Λουκά Ντερέκα, τον οποίο και ευχαριστούμε.

                                                                                    Θανάσης Ι. Στεφανής

Πως όμως μπορείς, ύστερα από μια τέτοια εκδρομή που άγγιξε την ψυχή μας γεμίζοντας μας με ζωηρές αντυπώσεις, να μην αναφέρεις τα ονόματα όλων αυτών που συμμετείχαν σ’ συτήν;

  1. Λαγούδης Δημήτριος με τη σύζυγό του
  2. Κατσανίκος με τη σύζυγό του
  3. Ακριτίδης Σοφοκλής με τη σύζυγό του και τις δυο αδελφές του
  4. Στεφανής Αθανάσιος
  5. Μπουκουβάλας Αθανάσιος
  6. Κωνσταντόπουλος Κώστας με τη σύζυγό του και ένα ζευγάρι φίλων του
  7.  Καρτσιούνης Μιλτιάδης με τη σύζυγό του
  8. Παπαστεφάνου Κώστας
  9. Τέγος Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του

10. Καρανάσιος Δημήτριος με τη σύζυγό του

11. Αφθονίδης Παντελής με τη σύζυγό του

12. Αδάμου Ελένη με άλλους 4 φίλους

13. Ντερέκας Λουκάς με τη σύζυγό του

14. Ηλιάδης Νίκος

15. Κουτής Βάιος με τη σύζυγό του

16. Παπαδόπουλος Δημήτριος με τη σύζυγό του

17. Παπαδόπουλος Κώστας

18. Ταμπούρης Σάκης με τη σύζυγό του

19. Παροτίδης Νίκος

Με γειά σας και χαρά σας

    Θανάσης Ι. Στεφανής

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184