Από την ενεργειακή καρδιά της χώρας το μήνυμα νίκης για το συνδυασμό «Συμμαχία των Πολιτών για τη Δυτική Μακεδονία» – Γιώργος Δακής

Από την ενεργειακή καρδιά της χώρας το μήνυμα νίκης για το συνδυασμό «Συμμαχία των Πολιτών για τη Δυτική Μακεδονία» – Γιώργος Δακής

Μήνυμα στήριξης στο Γιώργο Δακή έστειλαν οι Δυτικομακεδόνες που παραβρέθηκαν στην πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο συνδυασμός «¨Συμμαχία των Πολιτών για τη Δυτική Μακεδονία» στο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου Παντελίδης στην Πτολεμαΐδα.

Ο Γιώργος Δακής απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους, αλλά και σε όλους τους Δυτικομακεδόνες με μια ομιλία βγαλμένη μέσα από την καρδιά του.

 «Με ιδιαίτερη συγκίνηση είμαστε εδώ μαζί σας. Μέσα σε μια δύσκολη χρονική περίοδο όπου η πατρίδα μας πέρασε πολλά και βασανιστικά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί και ως πρόσωπα και ως οικογένειες αλλά και συνολικά ως πατρίδα και ως κοινωνία. Και ο καθένας και η καθεμιά από εμάς έχουμε βιώσει την δυσφορία και την πίεση της μεγαλύτερης κρίσης που πέρασε η σύγχρονη Ελλάδα και δημιούργησε σωρεία προβλημάτων αλλά και μεγάλες αμφισβητήσεις. Κρίση με στοιχεία οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά.

Την πρώτη αυτή περίοδο της αιρετής Περιφέρειας κληθήκαμε να κάνουμε πράξη την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του Ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωσή του, μέσα σε πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Παρόλα αυτά, παρά τις δυσκολίες, όλοι μαζί με τους αιρετούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων και βεβαίως με τη συνδρομή των υπηρεσιακών παραγόντων πετύχαμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα πραγματικά από μια βελούδινη μετεξέλιξη των θεσμών.

Δράσαμε και υλοποιήσαμε με όρους καθήκοντος προς την πατρίδα και χρέος προς την κοινωνία μας. Και παρά τα μεγάλα αυτά προβλήματα ανταποκριθήκαμε σε όλες τις ανάγκες και σε όλες τις προτεραιότητες του τόπου μας και της κοινωνίας μας.

Αυτή την περίοδο που η πατρίδα μας και οι θεσμοί ταλανίζονται από πολλά προβλήματα, μεταξύ των άλλων από χρέη, από προβλήματα δημοσιονομικής χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης των αναγκών, έχουμε πετύχει ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να μην έχει γκρίζες ζώνες στη διαχείρισή της. Δεν έχουμε χρέη, δεν έχουμε οφειλές, δεν έχουμε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Έχουμε ταμειακά αποθέματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τομείς που διαχρονικά απασχολούν τους πολίτες, βρίσκονται και τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων και του σχεδιασμού μας. Παραμένει βασική μας επιδίωξη να προσφέρουμε στους πολίτες της Περιφέρειάς μας βελτιωμένη ποιότητα ζωής και να αναστρέψουμε την άποψη που επικρατεί για μεγάλο τμήμα της, σχετικά με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Προς το σκοπό αυτό θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τον ευρύτερο τομέα της ενέργειας, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις νέες ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Ειδικότερα, θα προωθήσουμε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τον τομέα της ενέργειας, για να αξιοποιήσουμε το βιομηχανικό απόθεμα διασυνδέοντάς το, κυρίως, με την τουριστική και την αγροτική
ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Βασικές προτεραιότητές μας είναι:

 • Η προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ, της περαιτέρω ανάπτυξης των υφιστάμενων δικτύων τηλεθέρμανσης και της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσιες υποδομές – κτίρια, κατοικίες και επιχειρήσεις.
 • Η προώθηση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών CO2 καθώς και συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης CO2.
 • Η μέτρηση της ποιότητας του αέρα και η λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των πολιτών.
 • Η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και η ανάληψη δράσεων για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή.
 • Η ανάληψη προληπτικών και οργανωτικών δράσεων για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, καθώς και εκστρατειών ενημέρωσης, για την προστασία της υγείας των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας.
 • Η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
 • Η ολοκλήρωση δράσεων Διαχείρισης Αποβλήτων σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας και ειδικών δράσεων αξιοποίησης απορριμμάτων.
 • Η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης στερεών αποβλήτων μέσω της επέκτασης και αναβάθμισης των Τοπικών και του Περιφερειακού Κέντρου Ανακύκλωσης.
 • Η ολοκλήρωση του δικτύου των υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων.
 • Οι δράσεις για τη διαχείριση των υδατικών πόρων και για την ορθολογική χρήση τους, με την ενσωμάτωση σύγχρονων πρακτικών και τεχνολογικών εργαλείων.
 • Η προώθηση και ανάπτυξη παρεμβάσεων για την προστασία και ανάδειξη των φυσικών πόρων, της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραλίμνιων και παραποτάμιων περιοχών, με στόχο την τόνωση του θεματικού τουρισμού.
 • Οι δράσεις προστασίας και αποκατάστασης των προστατευόμενων περιοχών.
 • Η υποστήριξη παρεμβάσεων αποκατάστασης και αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου, αστικού και μη, πρώην βιομηχανικών περιοχών παράλληλα με την ενθάρρυνση και υποστήριξη της υλοποίησης των προγραμμάτων μετεγκαταστάσεων οικισμών που πλήττονται από την εξορυκτική δραστηριότητα.

Ο τομέας της Ενέργειας αποτελεί διαχρονικά τομέα στρατηγικής σημασίας για την Περιφέρεια.

Κρίσιμα ζητήματα  που σχετίζονται  με τον τομέα της  Ενέργειας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι τα ακόλουθα:

 • Η  έναρξη κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V και οι συνέργειες με την τοπικήκοινωνία και οικονομία
 • Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) που θα διασχίσει τη Δυτική Μακεδονία,  όσον αφορά  τόσο στις επιπτώσεις απασχόλησης κατά τη φάση κατασκευής, όσο  και στην προοπτική αξιοποίησης ενός καινούργιου καυσίμου  που θα διευρύνει τον ενεργειακό χαρακτήρα της Περιφέρειας
 • Τα νέα συστήματα τηλεθέρμανσηςστο σύνολο της Περιφέρειας
 • Τα έργα ωρίμανσης των τεχνολογιών θερμικής αξιοποίησης βιομαζικών και εναλλακτικών καυσίμων
 • Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)  στον οικιακό και παραγωγικό τομέα
 • Η προοπτική παραγωγής και χρήσης ξηρού λιγνίτη
 • Το cluster βιοενέργειας και περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας

Διαθέτουμε:

 • το κρίσιμομίγμα καυσίμων και ενεργειακών πηγών,
 • τεχνογνωσία και εμπειρία,
 • και κυρίως, την πολιτική βούληση

για να αναδείξουμε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την Περιφέρεια με  τη μέγιστη δυνατή απεξάρτηση από το πετρέλαιο θέρμανσης ως βασική στρατηγική επιλογή της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την πώληση του ΑΔΜΗΕ και τη σχεδιαζόμενη δημιουργία της «μικρής» λεγόμενης ΔΕΗ, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Κρίσιμα ζητήματα αποτελούν:

 • η προετοιμασία μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο
 • η αποκατάσταση και επαναπόδοση των εκτάσεων στην τοπική κοινωνία
 • το Ανταποδοτικό Τέλος Λιγνίτη
 • η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων
 • η ανάπτυξη του βιομηχανικού τουρισμού
 • η κοινωνική ανταποδοτικότητα
 • η εντοπιότητα στις προσλήψεις
 • η χρήση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας σε ολόκληρο το φάσμα της λιγνιτικής παραγωγής
 • η αποκατάσταση εξοφλημένων ορυχείων
 • ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ Α.Ε.
 • το εξωτερικό κόστος λιγνίτη
 • η αξιοποίηση των προς απόσυρση λιγνιτικών σταθμών παραγωγής  και τα αντισταθμιστικά οφέλη

Αυτά παραμένουν κομβικής σημασίας για το μέλλον του τόπου μας και σ’ αυτά θα εστιάσουμε τις δυνάμεις μας την επόμενη περίοδο».

Κλείνοντας την ομιλία του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής τόνισε χαρακτηριστικά:

«Έχουμε ένα όνειρο, ένα όραμα, ένα καθαρό στρατηγικό σχεδιασμό για τον τόπο μας. Ένα σταθερό χάρτη πορείας για την ανάπτυξη, συγκεκριμένους στόχους, έχουμε την ψυχή, την ικανότητα, την εμπειρία και την αποτελεσματικότητα να πάμε μπροστά.

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184