ΑΣΕΠ: Ποδαρικό με αλλαγές στις προσλήψεις

ΑΣΕΠ: Ποδαρικό με αλλαγές στις προσλήψεις

Στις 11 Ιανουαρίου αναμένεται να εγκρίνει η Βουλή τον νέο τρόπο προσλήψεων στο Δημόσιο – Μπαράζ νομοθετημάτων και μεταρρυθμίσεων από το υπουργείο Εσωτερικών το 2021

Με νομοθετήματα και μεταρρυθμίσεις θα κυλήσει και το 2021 για το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ετοιμάζει πυρετωδώς τη λίστα με όσα αναμένονται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τους επόμενους 12 μήνες.

Η αρχή γίνεται από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας χρονιάς, και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου, οπότε η Βουλή αναμένεται να ψηφίσει τη μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ και τον νέο τρόπο προσλήψεων στο Δημόσιο. Στόχος, όπως πολλές φορές έχει αναφέρει και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι μέσω αυτής της μεταρρύθμισης να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση.

Γι’ αυτό και επελέγη ο υποχρεωτικός, πανελλαδικός γραπτός διαγωνισμός για όλους τους υποψηφίους που θέλουν να κερδίσουν μία θέση στο Δημόσιο. Στο υπουργείο Εσωτερικών πιστεύουν ακράδαντα πως η ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ και το νέο σύστημα θα φέρει επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις. Την άνοιξη του 2022 πρόκειται, βάσει του προγραμματισμού, να τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά το νέο σύστημα προσλήψεων, γι’ αυτό και μέσα στο νέο έτος προχωρά η ανάπτυξη μητρώου θεμάτων για τα τεστ γνώσεων καθώς και η διαμόρφωση ειδικών εργαλείων για τις δοκιμασίες δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας.

Δεξιότητες

Οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το υπουργείο, καθορίζονται από τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση της διοικητικής, οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης.

Ετσι, το υπουργείο συμπληρώνει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα με τον εξορθολογισμό του κλαδολογίου, θέτοντας, όπως επισημαίνεται, ως προτεραιότητα την επικαιροποίηση του προσοντολογίου και τον εξορθολογισμό του συστήματος ταξινόμησης κλάδων, με στόχο ένα ευέλικτο και λειτουργικό κλαδολόγιο για όλους τους φορείς. Μέσα στη χρονιά θα συνεχίσει η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων όσο και η ανάδειξη και αξιοποίηση των επιτελικών στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση. Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντική κρίνεται και η ολοκλήρωση του έργου των ψηφιακών οργανογραμμάτων, απαραίτητων για τις διαδικασίες στελέχωσης και μετακίνησης εντός του Δημοσίου.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 – ενδεχομένως και μέσα στον Φεβρουάριο – θα είναι έτοιμο το νέο αυτοτελές νομοσχέδιο για το εθελοντικό κίνημα, που πρώτα «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσίασαν και που θέτει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Μία από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου το νέο έτος – πιθανότατα ακόμα και εντός του πρώτου εξαμήνου – είναι και η υλοποίηση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, μέσα από τη ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση που θα διαχωρίζει τις αρμοδιότητες κράτους, περιφερειών και δήμων. Αλλωστε, εδώ και καιρό έχουν μπει στο μικροσκόπιο οι αρμοδιότητες της κυβέρνησης, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των ΟΤΑ (πρώτου και δεύτερου βαθμού), όπου ύστερα από αναλυτικό σχεδιασμό αναμένεται να μεταφερθούν αρμοδιότητες από κρατικές δομές στους δήμους και στις περιφέρειες. 

Νέος Κώδικας

Ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων είναι και η βάση για την επόμενη μεταρρύθμιση που το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει, με τη συγκρότηση και κατάρτιση του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης και την αντικατάσταση του σημερινού. Οπως εξηγούν από το υπουργείο, ο Κώδικας συστηματοποιεί και εξορθολογίζει το σύνολο των διάσπαρτων νομοθετημάτων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιδιώκοντας να τεθεί τέλος στην πολυνομία που προκαλεί σύγχυση στους πολίτες και κακοδιοίκηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο 2021 προχωρά η δημιουργία πλατφόρμας υποβολής αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις πολιτογράφησης και η συγκρότηση κεντρικής επιτροπής εξετάσεων και θεμάτων για τη διεξαγωγή του νέου τύπου εξετάσεων για την απόκτηση ιθαγένειας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο πανελλαδικού τύπου γραπτές εξετάσεις, μία την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου και η επόμενη μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, που θα αφορούν την απόκτηση του νέου Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση, το οποίο και θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης πολιτογράφησης από εδώ και στο εξής.

Στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων για τη νέα χρονιά είναι και η θεσμοθέτηση Συμβουλίων Νέων στους δήμους. Αυτά θα προκύπτουν από καθολική ψηφοφορία των νέων ηλικίας έως 30 ετών, με στόχο να είναι φυτώρια ανάδειξης στελεχών για την Ελλάδα του αύριο.

Τηλεργασία

Ενα από τα νέα δεδομένα στον εργασιακό χώρο που έφερε μαζί της η πανδημία του κορωνοϊού ήταν αδιαμφισβήτητα η τηλεργασία. Γι’ αυτό και το υπουργείο Εσωτερικών, στη μετά κορωνοϊό εποχή, προχωρά στη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας. Με την υπάρχουσα εμπειρία, στόχος είναι η διαμόρφωση, μέσα στη νέα χρονιά, ενός θεσμικού πλαισίου εφαρμογής του μοντέλου της τηλεργασίας στο ελληνικό Δημόσιο σε πρώτο χρόνο και σε δεύτερο χρόνο ο προγραμματισμός, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της πιλοτικής εφαρμογής σε ορισμένους φορείς και τέλος η διάχυση και η διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της στο σύνολο του ελληνικού Δημοσίου.

Δύο κύκλοι κινητικότητας

Και το 2021, πάντως, θα πραγματοποιηθούν οι δύο κύκλοι κινητικότητας, με τις θέσεις στο Δημόσιο που θα «ανοίξουν» για μεταθέσεις και αποσπάσεις. Υπενθυμίζεται πως το 2020, εξαιτίας της πανδημίας πραγματοποιήθηκε μόλις ένας κύκλος κινητικότητας. Ειδικότερα, στον κύκλο αυτό, οι φορείς που οι θέσεις τους εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 568 και το αντίστοιχο σύνολο θέσεων σε 12.221. Μάλιστα, το 10% των συνολικών θέσεων αφορούσαν αποσπάσεις και το 90% μετατάξεις.

Πηγή: https://www.in.gr/2021/01/02/greece/asep-podariko-allages-stis-proslipseis/

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184