Ασφαλιστικό: Η νέα πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ασφαλιστικό: Η νέα πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Πενταετής περίοδος χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνεται στις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους νέους επιστήμονες τις οποίες παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τους προέδρους των Επιστημονικών Φορέων, παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Βελτιώσεις προωθούνται και για τους ανέργους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, αλλά και μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων (με εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω).
Στόχος είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό, αφού από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αξιολόγηση και κατ’ επέκταση η συζήτηση για το χρέος είπε ο Γ.Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι έχουν σταλεί πλήρως ποσοτικοποιημένες οι προτάσεις στους θεσμούς που πιθανότατα θα έρθουν στην Αθήνα την Τετάρτη το βράδυ.
Ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι ουδείς διανοείται στην κυβέρνηση να κάνει πίσω από την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μίλησε για δύσκολη διαπραγμάτευση δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος για την πορεία της.
«Είμαστε σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και σε μια διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Ξέρουμε, όμως, ότι παρά τις αντιδράσεις που θα έχουμε από την κοινωνία, τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας, είναι μέτρα δίκαια, υπέρ της ισότητας, υπέρ της ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι με την υποστήριξη της κοινωνίας, θα έχουμε τελικά νίκη και στη διαπραγμάτευση», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων, τη σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείρηση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο.
Αναλυτικά, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεότερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:
Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:
1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ.
2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: εισφορά στο 14% αντί για 20%.
3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%
Β. ΑΝΕΡΓΟΙ
1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.
Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»
Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.
Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ
1 Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.
2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα..

Κατρουγκαλος: Τα βάρη ανάλογα με τις δυνατότητες
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων, σήμερα στο Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό έγινε αποδεκτό από τους τρεις προέδρους των επιστημονικών φορέων ότι τα βάρη της μεταρρύθμισης πρέπει να μοιραστούν ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός και όχι να τραβήξουν το κάρο οι οικονομικά αδύναμοι.
«Γι΄ αυτό, μου έκανε εντύπωση η χτυπητή ανακρίβεια ότι πλήττονται περισσότερο εκείνοι που βγάζουν ως 10.000 ευρώ», είπε ο υπουργός σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου του ΔΣΑ.
«Κερδισμένοι της μεταρρύθμισης είναι όσοι παίρνουν κάτω από 10.000 ευρώ. Κάποιος που έχει εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ είναι καλύτερα από το μπλοκάκι, είναι καλύτερα από εκείνον που παίρνει 12.000 ευρώ, δεν είναι όμως προνομιούχος, ούτε εχθρός μας», προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Κατά τη συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς ανέφερε συζητήθηκε να υπάρξει μέριμνα για τους πιο αδύναμους, τους νέους επιστήμονες, για εκείνους που φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό.
«Γι΄ αυτούς, ο πρωθυπουργός πρότεινε, και προφανώς το δέχτηκαν οι συνομιλητές μας, να μην υπολογίζεται ως βάση της εισφοροδοτικής τους ικανότητας, όπως σε όλους τους άλλους, ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 80% αυτού του ποσού, όπως γίνεται για τους αγρότες», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε επίσης ότι αυτοί θα πρέπει, τα δύο πρώτα χρόνια της πενταετίας, από την έναρξη του επαγγέλματος, να πληρώνουν εισφορές στο 14% και τα τρία τελευταία στο 17%.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε ταυτόχρονα στους επιστημονικούς φορείς, και εκείνοι συμφώνησαν, να υπάρξει συζήτηση εμπειρογνωμόνων για την προοδευτικότητα της επιβάρυνσης, να υπάρξει, δηλαδή, μια μεταβατική περίοδος, αντί της απόλυτης εφαρμογής της μεταρρύθμισης.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ακόμη ότι «υπήρξε από τον πρωθυπουργό και μια μέριμνα για τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες, και τη βοήθεια που ήδη προβλέπουν νομοθετικές διατάξεις, και όσοι από αυτούς είναι σε αναστολή άσκησης του επαγγέλματος, μπορούν να μην πληρώνουν τις εισφορές τους, να μην έχουν δηλαδή, επιβάρυνση αυτοί που δεν βγάζουν τίποτα».
«Άρα, πάμε μπροστά με βάση τις αρχές της μεταρρύθμισης, για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ίδιοι κανόνες για όλους, να μην υπάρχουν Έλληνες πιο ίσοι από τους άλλους, αλλά και ειδική μέριμνα για τους αδύναμους, όχι μόνο για μισθωτούς αλλά και για δικηγόρους, για γιατρούς, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες», είπε ο υπουργός Εργασίας.
Έχουν σταλεί στους θεσμούς ποσοτικοποιημένες προτάσεις
Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει στείλει στους θεσμούς πλήρη ποσοτικοποίηση των δεδομένων μέχρι το 2019, και υπάρχει και καταρτισθείσα αναλογιστική μελέτη με προβολή ως το 2060.
«Τα στοιχεία μας είναι απολύτως κοστολογημένα- προφανώς είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και αυτά, διότι ορισμένες από τις παραμέτρους της αναλογιστικής μελέτης αφορούν ποια θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ ή ποιο θα είναι το μέλλον της ανεργίας», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Τα μέτρα είναι υπέρ της κοινωνίας»
«Είμαστε σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και σε μια διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Ξέρουμε όμως ότι παρά τις αντιδράσεις που θα έχουμε από την κοινωνία, τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας, είναι μέτρα δίκαια, υπέρ της ισότητας, ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι με την υποστήριξη της κοινωνίας, θα έχουμε τελικά νίκη και στη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «σε μια κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός, κανείς δεν διανοείται να κάνει πίσω απ’ αυτή».
«Ο κ. Βρούτσης είχε πει πως όποιος και να ήταν στη θέση του θα έκανε μειώσεις στις συντάξεις, αλλά εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε μειώσεις», είπε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στις βασικές αρχές του συστήματος, στο θέμα δηλαδή, της ισονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, στο να επωμιστούν τα περισσότερα βάρη εκείνοι που μπορούν και τα λιγότερα βάρη οι πιο αδύναμοι.

Ψήφιση το συντομότερο δυνατό, την Τετάρτη έρχεται το κουαρτέτο
Ως προς το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση θέλει η κατάθεση του νομοσχεδίου να γίνει το συντομότερο δυνατό, διότι από αυτό εξαρτάται η αξιολόγηση, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων είπε πως «φαίνεται ότι την Τετάρτη το βράδυ έρχονται οι θεσμοί» και πως την ίδια ημέρα εκείνος πηγαίνει στο ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να συζητήσει με την Επιτροπή το περιεχόμενο της πρότασης που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.
«Μέχρι τώρα τα μηνύματα είναι θετικά», είπε ο υπουργός επικαλούμενος τις επαφές του υπουργού Οικονομικών και του ιδίου με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Α.Τ
Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

Μετάβαση στο περιεχόμενο