Γ. Βαρουφάκης στο Δίκτυο Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας στη Κοζάνη: Για το ΜέΡΑ25 οι ενεργειακές κοινότητες είναι πρωταρχικό ζήτημα

Γ. Βαρουφάκης στο Δίκτυο Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας στη Κοζάνη: Για το ΜέΡΑ25 οι ενεργειακές κοινότητες είναι πρωταρχικό ζήτημα

23.02.22


Επίσκεψη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στην Κοζάνη

Γ. Βαρουφάκης στο Δίκτυο Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας στη Κοζάνη: Για το ΜέΡΑ25 οι ενεργειακές κοινότητες είναι πρωταρχικό ζήτημα

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με την Βουλεύτρια Μαρία Αλατζίδη, τον εκπρόσωπο Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη και κλιμάκιο με μέλη και στελέχη του κόμματος στην Κοζάνη.

Το κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον Γραμματέα του κόμματος συναντήθηκε με το Δίκτυο Ενεργειακών Κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Δυτικής Μακεδονίας, «ΟΦeΛΟΣ», τους ανθρώπους που στήνουν ενεργειακές κοινότητες για τις ανάγκες της τοπικής παραγωγής και αποτελούν κλειδί για την πράσινη μετάβαση.

Οι άνθρωποι του Δικτύου Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας έθεσαν το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης που γίνεται από τα πάνω χωρίς να εντάσσεται ο κόσμος μέσα σε αυτό, κάτι που με τις ενεργειακές κοινότητες θα είχε αποφευχθεί, μιας και θα μπορούσε να γίνει μια πραγματικά δίκαιη μετάβαση.

Επιπλέον, επισήμαναν το γεγονός ότι δεν υπάρχει “ηλεκτρικός χώρος” και η δυνατότητα να δημιουργηθούν τέτοια εγχειρήματα, ενώ και η χρηματοδότηση είναι φυσικά ανύπαρκτη, αν και θα μπορούσε η Δυτική Μακεδονία να πρωτοπορήσει σε ένα τέτοιο σχεδιασμό, ώστε να εμπλακούν οι πολίτες, η κοινωνία σε αυτό, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός ενεργειακής δημοκρατίας χωρίς την εμπλοκή των πολλών.

Τέλος, οι άνθρωποι από το “ΟΦeΛΟΣ” επισήμαναν ότι η ενέργεια πρέπει να είναι ένα κοινωνικό αγαθό και γι’ αυτό αυτό το εγχείρημα είναι κοινωφελές και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και παράλληλα πως τέτοιες προσπάθειες μπορούν να δημιουργήσουν και νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας στην κτηνοτροφία και αλλού.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως για το ΜέΡΑ25 οι ενεργειακές κοινότητες είναι πρωταρχικό ζήτημα. “Η δυνατότητα ενός δημοκρατικού αποκεντρωμένου δικτύου χρειάζεται σοβαρή χρηματοδότηση, όμως υπάρχει θεσμικό και συστημικό πρόβλημα και γι’ αυτό δεν γίνεται” επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

“Εμείς αναδεικνύουμε και θα αναδείξουμε αυτά τα θέματα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια τέτοια αυτονομία ειδικά σε αυτή τη φάση με την ακρίβεια. Έχει όμως μεγάλη σημασία για το μέλλον και να υπάρξουν επενδύσεις και στους συσσωρευτές” κατέληξε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνοντας ένα συνολικό απολογισμό της διήμερης περιοδείας του ΜέΡΑ25 στα μπλόκα των αγροτών και στη Δυτική Μακεδονία δήλωσε:

“Το αγροτικό, σε συνδυασμό με το ενεργειακό, μας έκανε να βγούμε στους δρόμους σε μια περιοδεία να δούμε τους αγρότες της Λάρισας στα μπλόκα. Να τους στηρίξουμε στον αγώνα τους για να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν τα χωράφια τους, για να μην έχουμε σοβαρό πρόβλημα τροφίμων σε αυτή τη χώρα. Να πάψει αυτή η διαδικασία εκμετάλλευσής τους από τα ολιγαρχικά συμφέροντα που νέμονται από τη μία μεριά την ηλεκτρική ενέργεια και από την άλλη τις πρώτες ύλες, τα λιπάσματα για τους αγρότες.

Κατόπιν στην Πτολεμαΐδα όπου έχουμε μία τεράστια εν δυνάμει απώλεια ανθρώπινων κεφαλαίων. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ξέρουν πώς να στήνουν ένα μεγάλο σύμπλεγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που πρέπει να φύγουμε από τον λιγνίτη αλλά να πάμε σε κάτι άλλο. Εμείς έχουμε θέση για τη σημασία που θα είχε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα σε παραγωγή και διανομή υδρογόνου. Γιατί να μην το φτιάξουμε στην Πτολεμαΐδα όπου υπάρχει ένα δίκτυο του ηλεκτρισμού.

Μετά προχωρήσαμε, πήγαμε και πάλι στους αγρότες. Πήγαμε στο Άργος Ορεστικό, πήγαμε στην Κοζάνη. Μιλήσαμε με ανθρώπους που στήνουν ενεργειακές κοινότητες που, είναι το μέλλον της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από τους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν. Αυτό θα είναι το μεγάλο αβαντάζ, το μεγάλο ατού, πλεονέκτημα των νέων τεχνολογιών παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή είναι μία στιγμή μεγάλης κρίσης, μεγάλης ακρίβειας η οποία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη λόγω του γεγονότος ότι έχουμε καρτέλ που νέμονται την ηλεκτρική ενέργεια, τα σούπερ μάρκετ.

Αυτή όμως η κρίση μπορεί να αποτελέσει και το εφαλτήριο για μια νέα πράσινη βιομηχανική επανάσταση.

Δυστυχώς, το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάει στράφι, θα το μοιραστούν οι ίδιοι, η ίδια παρέα, η Μητσοτάκης Α.Ε. και μπορεί και κάποιοι φίλοι τους.

Το ΜέΡΑ25 είμαστε στο δρόμο ακριβώς γι’ αυτό, για να μη χάσουμε το νέο τρένο, το τρένο που φεύγει τώρα από το σταθμό, τον μεταφορικό σταθμό, της νέας πράσινης βιομηχανικής επανάστασης υπέρ των πολλών. Παλεύουμε έτσι ώστε να πάψουν οι λίγοι να τους εκμεταλλεύονται και να καταστρέφουν τις δυνατότητες των παιδιών των πολλών να μείνουν σε αυτή τη χώρα παραγωγικοί”.

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία
Καιρός

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

Μετάβαση στο περιεχόμενο