Γ. Στρατάκης: Διευρωπαϊκός Κάθετος Άξονας-Οδικά ‘Εργα και Υποδομές στην Δ. Μακεδονία.. και.. ολίγον Απολιγνιτοποίηση!

Γ. Στρατάκης: Διευρωπαϊκός Κάθετος Άξονας-Οδικά ‘Εργα και Υποδομές στην Δ. Μακεδονία.. και.. ολίγον Απολιγνιτοποίηση!

Φιλώτας  02-05-2020

Διευρωπαϊκός  Κάθετος  Άξονας-Οδικά ‘Εργα  και Υποδομές  στην Δ. Μακεδονία.. και.. ολίγον Απολιγνιτοποίηση!

Του Γιάννη Στρατάκη Περ.Συμβούλου

Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Διάβασα πρόσφατα την επερώτηση του Κυβερνητικού Βουλευτή κου Αμανατίδη Γ. σχετικά με τον «Κάθετο άξονα Κοζάνη-Λάρισα ως τμήμα του Διευρωπαϊκού Άξονα Νίκη-Φλώρινα-Πτολεμαϊδα-Κοζάνη-Λάρισα».(Ας μην ασχοληθούμε βέβαια με το μήνυμα και το ερώτημα που γεννάται για διαφαινόμενο έλλειμα συνεννόησης με την ομόσταβλη πολιτικά Περιφέρεια , και την ανυπαρξία  κοινής στρατηγικής).

Επερώτηση που προκάλεσε και την αντίδραση του π. Βουλευτή Γρεβενών κ. Ταταρίδη Κ. με εύλογη ένσταση και αντιπρόταση τον οδικό άξονα «Γρεβενά-Ε 65-Αθήνα».

Την επόμενη (27-4-20) η επικεφαλής του Συνδυασμού μας «ΕΛΠΙΔΑ» κ. Ζεμπιλιάδου Γ. με τεκμηριωμένη παρέμβασή της αναδεικνύει για άλλη μία φορά ,το έλλειμα απορρόφησης Ευρωπαϊκών Πόρων και τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρειά μας ,την ίδια στιγμή που καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις για την αξιοποίηση επί πλέον πόρων που μας υπόσχονται εξ αιτίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Μέχρι σήμερα ,παρά το επίμονο αίτημά μας για συνολικό επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ  και ιδιαίτερα των Οδικών Υποδομών ,ο διάλογος έχει περιοριστεί , με ευθύνη βέβαια του Περιφερειάρχη , σε συζητήσεις για την σημαντικότητα της Σήραγγας της Κλεισούρας και κάποιων άλλων εντάξεων έργων, στη λογική προεκλογικών δεσμεύσεων και της εξασφάλισης τοπικιστικών ισορροπιών.

Έτσι η συζήτηση για τους βασικούς διευρωπαϊκούς Άξονες έχει περιοριστεί σε ένα υποτμήμα του καθέτου Άξονα Λάρισα-Πτολ/δα- Φλώρινα, με τα ήξεις- αφίξεις των αλληλοαναιρούμενων συσκέψεων σε επίπεδο Π.Ε. Φλώρινας, χωρίς και με τη συμμετοχή του Κυβερνητικού Βουλευτή ,λες και το έργο αυτό είναι περιορισμένου-τοπικού χαρακτήρα!

Δυστυχώς όλο αυτό που συμβαίνει μοιάζει με μία κατ’ επίφαση συζήτηση ,ότι κάτι γίνεται με τον κάθετο Άξονα και τίποτε παραπάνω!

Η συνέχιση αυτής της κατάστασης μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μία ακόμη Αναπτυξιακή ήττα που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στις κρίσιμες στιγμές που περνάμε ως Περιφέρεια και ως Χώρα λόγω της πανδημίας.

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια και αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας ρεαλιστικός  με στόχους σχεδιασμός, υπενθυμίζουμε, όπως αναλυτικά είχαμε καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 30-10-2019, την  πρότασή μας:

-Άμεση ένταξη του καθέτου άξονα Λάρισα-Νίκη στην Επενδυτική Προτεραιότητα 7.1 του ΠΕΠ με ώριμο τμήμα  προς δημοπράτηση κατασκευής το Κοζάνη-Ρύμνιο ,ως πρώτο υποέργο και με τις υπόλοιπες άλλες μελέτες ως υποέργα επίσης με υπερδέσμευση (overbooking). Αυτό θα διασφαλίσει την έναρξή του στο τρέχον ΕΣΠΑ και την συνέχισή του χωρίς καθυστερήσεις στο επόμενο.

-O Ε65 και το τμήμα Γρεβενά -Καλαμπάκα- Τρίκαλα καθώς και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις (Κοζάνη- Καλαμπάκα και Ελλάδα- Αλβανία) εντάσσονται άμεσα  για ωρίμανση και Τεχνική Υποστήριξη ,εξασφαλίζοντας έτσι και την χρηματοδότησή τους σε συνεχή ροή από Ευρωπαϊκούς Πόρους του τρέχοντος και του επόμενου ΕΣΠΑ.

-Τα έργα 2ης προτεραιότητας ,υψηλής σημασίας για την Τουριστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας, όπως «Φλώρινα-Πισοδέρι» και «Γρεβενά-Αγ. Παρασκευή», των οποίων οι μελέτες έχουν ετοιμότητα, πρέπει να ενταχθούν με υπερδέσμευση στην Επ. Προτ. 7.2, χαρακτηριζόμενα ως έργα γέφυρες των οδικών αξόνων «Φλώρινα-Πρέσπες-Λαιμός και δια σταύρωση Πρεσπών- Κρυσταλλοπηγή» και «Γρεβενά-Βασιλίτσα» εξασφαλίζοντας την επί πλέον χρηματοδότησή τους από το νέο ΕΣΠΑ επίσης.

-Για το έργο της Σήραγγας Κλεισούρας-το οποίο πρόσφατα από έργο 3ης προτεραιότητας εντάχθηκε στο ΣΠΕΜ (Στρατηγικό Πλαίσιο Εθνικών Μεταφορών) ως 2ης-, με αιτιολογημένη μελέτη κόστους οφέλους και με βελτίωση των συνδέσεων προς Καστοριά Πτολεμαΐδα, Κλεισούρα (γιατί μόνο έτσι θα αναβαθμισθεί ως ολοκληρωμένο έργο), χρηματοδοτούμενης μέσω της τρέχουσας τεχνικής βοήθειας, μπορεί τελικά να εξασφαλιστεί  η ολοκλήρωσή του από το νέο επίσης ΕΣΠΑ ως έργο γέφυρα και αυτό.

-Τέλος με την ένταξη του Αεροδρομίου Καστοριάς στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου  Υποδομών μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ολοκλήρωση των υποδομών του.

Με την ελπίδα επιτέλους, την ίδια ώρα που ανακοινώνονται περικοπές των αδέσμευτων πόρων του ΕΣΠΑ, να περισώσουμε ότι μπορούμε για την Περιφέρειά μας , όχι μόνο για υποδομές αλλά και για όλες τις άλλες επιλέξιμες προτεραιότητες.

Υ.Γ :Η Παγκόσμια Επιδημιολογική κρίση φαίνεται δεν στάθηκε ικανή να «θεραπεύσει» τις σκληρές ιδεοληπτικές νεοφιλελεύθερες απόψεις περί βίαιης απολιγνιτοποίησης της Περιφέρειάς μας, συνεχιζόμενου απρόσκοπτα του Κυβερνητικού σχεδιασμού , απούσας πλέον και λόγω των σημερινών συνθηκών όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και του Περ. Συμβουλίου  και των εκπροσώπων του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης . Η κυβέρνηση καθώς φαίνεται επέλεξε να συζητά με ένα πρόθυμο και βολικό συνομιλητή και μάλιστα μέσω τηλεδιασκέψεων και το βρήκε  αυτό  στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη κ.Κασαπίδη, αποκλείοντας συνειδητά την εκπροσώπηση του ισάξιου θεσμικά 1ου βαθμού Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους,.

Αντιλαμβάνεστε κ. Περιφερειάρχη το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνεται και της θεσμικής εκτροπής που συντελείται ,αφ’ ενός λόγω του αποκλεισμού του 1ου Βαθμού και αφ’ ετέρου της παράκαμψης των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπερβαίνοντας τα εκτελεστικά σας καθήκοντα.

Ήρθε η ώρα ν’ αναρωτηθούμε , μήπως και η απολιγνιτοποίηση θα γίνει κι΄ αυτή με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ);

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184