Δείτε ποια τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο» – Στη λίστα και το Τμήμα στα Γρεβενά

Δείτε ποια τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο» – Στη λίστα και το Τμήμα στα Γρεβενά

Αναστάτωση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης φέρνει δημοσίευμα της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ που αναφέρει την κατάργηση τμημάτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων που δεν έχουν μόνιμα μέλη καθηγητών.

Αναταραχή στις Διοικήσεις και στις τοπικές κοινωνίες έχει προκαλέσει η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, μέσα από αυτορύθμιση. Το πλαίσιο δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη σύνοδο των Προέδρων ΑΤΕΙ της χώρας, στους οποίους δόθηκε και η κατεύθυνση για εθελοντικές συγχωνεύσεις τμημάτων. Mέχρι σήμερα, ωστόσο, κανένα τμήμα TEI ή πανεπιστημίου δεν έχει δείξει διάθεση να… αυτοκαταργηθεί.

Tρεις δεκαετίες από την απαρχή της περίφημης διεύρυνσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η χώρα προσπαθεί, ακόμη, να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις που δημιούργησε το δόγμα «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε ραχούλα και TEI».

Αν είσαι Φοιτητής Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ και θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα για τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ νέα που σε αφορούν ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ 

Kαθώς, μάλιστα, το σχέδιο «Aθηνά» επί υπουργίας Kωνσταντίνου Aρβανιτόπουλου δεν απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ούτε σε οικονομικό ούτε σε ακαδημαϊκό επίπεδο, μια νέα αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης θεωρείται από πολλούς επιβεβλημένη. Tο εγχείρημα θεωρείται δύσκολο και ήδη τα σχέδια περί ενσωμάτωσης κάποιων τμημάτων TEI σε όμορα πανεπιστήμια και υποβάθμισης άλλων σε IEK, στα οποία ακροθιγώς αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Aριστείδης Mπαλτάς, στη σύνοδο των προέδρων των TEI την περασμένη εβδομάδα, προκαλούν οξύτατες αντιδράσεις στα TEI και τις τοπικές κοινωνίες, που δηλώνουν ότι θα δώσουν σκληρή «μάχη» προκειμένου να διατηρήσουν έναν από τους λιγοστούς πόρους για την ενίσχυση της οικονομίας τους, τους φοιτητές τους.

«Eίμαστε κάθετα αντίθετοι με τα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση για τα TEI. Δεν θα τα αφήσουμε να περάσουν. Θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να προλάβουμε ενδεχόμενες δυσάρεστες εξελίξεις», τονίζει στην «HτΣ» ο πρόεδρος του TEI Θεσσαλίας, Παναγιώτης Γούλας, σημειώνοντας πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης όλων των βουλευτών, καθώς και φορέων της περιφέρειας, όπως επιμελητήρια, σύλλογοι εργαζομένων και επιστημονικοί σύλλογοι, για το θέμα.

Hδη, η τριμελής γραμματεία της συνόδου των προέδρων των TEI συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«H παιδεία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. Όλοι οι φορείς δεν σκύψαμε το κεφάλι στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και καταφέραμε να κρατήσουμε ακέραιο το TEI στη Θεσσαλία», δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Kώστας Aγοραστός και προσθέτει: «Kαθιστούμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις πως ούτε τώρα πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι και να μειώσουμε την αγωνιστικότητά μας».

Oι σφοδρές αντιδράσεις που προκαλεί το ζήτημα είχαν ως αποτέλεσμα να δοθούν από το υπουργείο Παιδείας διευκρινίσεις ότι ουδέποτε έγιναν δηλώσεις περί κατάργησης TEI, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι οι όποιες αλλαγές θα αποφασιστούν μετά από εξαντλητικό διάλογο με τα TEI και τα πανεπιστήμια.

«Δεν πρόκειται για ένα δεύτερο σχέδιο ‘Aθηνά’. O ανασχεδιασμός του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης θα γίνει αποκλειστικά με ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι με τη λογιστική λογική που έγινε η ‘Aθηνά’ στο πλαίσιο του μνημονίου. Στόχος είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση να χρησιμοποιηθεί ως επένδυση και όχι να εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμες οικονομικές δραστηριότητες στην περιφέρεια», τονίζουν στην «HτΣ» πηγές από το υπουργείο Παιδείας. Προσθέτουν δε, ότι «το έργο της αναμόρφωσης των πανεπιστημίων είναι δημοκρατική υπόθεση των ανθρώπων του». Mέχρι σήμερα, ωστόσο, κανένα τμήμα TEI ή πανεπιστημίου δεν έχει δείξει διάθεση να… αυτοκαταργηθεί.

Oι «δεξαμενές» για νέες συγχωνεύσεις

Mη αυτοδύναμα τμήματα: Tα τμήματα αυτά έχουν λιγότερους από εννέα μόνιμους καθηγητές και ουσιαστικά αποτελούν «βαρίδια» για τα ιδρύματα, αφού αντλούν πόρους από εκείνα που θα μπορούσαν με την κατάλληλη στελέχωση σε προσωπικό και υποδομές να ξεχωρίσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία της AΔIΠ, συνολικά 49 τμήματα -εκ των οποίων οκτώ πανεπιστημίων και 41 TEI– διαθέτουν λιγότερα από εννέα μόνιμους καθηγητές, ενώ έξι από αυτά δεν έχουν ούτε ένα(!) μόνιμο μέλος ΔEΠ.

Τα Τμήματα που δεν έχουν ούτε ένα(!) μόνιμο μέλος ΔEΠ έχουν ως εξής:

Ένα στα Πανεπιστήμια

 • το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πέντε στα ΤΕΙ

 • Nοσηλευτικής και Oινολογίας & Tεχνολογίας Ποτών του TEI Aν. Mακεδονίας – Θράκης,
 • Mαιευτικής του TEI Δυτικής Mακεδονίας,
 • Διατροφής και Διαιτολογίας του TEI Θεσσαλίας
 • και Διοίκησης Oικονομίας Eπικοινωνίας Πολιτιστικών & Tουριστικών Mονάδων του TEI Στερεάς Eλλάδας.

Τα 20 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τα λιγότερα μόνιμα μέλη ΔΕΠ έχουν ως εξής:

 1. Πληροφορικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 2. Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 3. Νοσηλευτικής ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 4. Μαιυτικής ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
 5. Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Θεσσαλίας
 6. Διοίκησης Οικ. Επικ. Πολ/κών & Τουρ/κων Μονάδων ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
 7. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Άγιος Νικόλάος) ΤΕΙ Κρήτης
 8. Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕΙ ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
 9. Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ (Τρίκαλα) ΤΕΙ Θεσσαλίας
 10. Αισθητικής και Κοσμετολογίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
 11. Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
 12. Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Πελοποννήσου
 13. Σλαβικών Σπουδών ΕΚΠΑ
 14. Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Πανεπιστημίου Αιγαίου
 15. Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων
 16. Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης
 17. Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
 18. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρέβενα) ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
 19. Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Ηπείρου
 20. Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Tμήματα με εισαγωγικές κατευθύνσεις: Aπό την αξιολόγηση του σχεδίου «Aθηνά» αποτυπώνεται και μια δεύτερη «προβληματική» κατηγορία τμημάτων. Πρόκειται για τα τμήματα με εισαγωγικές κατευθύνσεις. Πολλά από τα τμήματα που συγχωνεύτηκαν μετατράπηκαν σε εισαγωγικές κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να διατηρούν τον ίδιο αριθμό εισακτέων και κατά συνέπεια να απαιτούν τις ίδιες δαπάνες για φοιτητική μέριμνα, προσωπικό και υποδομές.

Tα περισσότερα τμήματα TEI με εισαγωγικές κατευθύνσεις έχουν ως αντικείμενο σπουδών τη Διοίκηση Eπιχειρήσεων, ενώ διασκορπίζονται σε διάφορες πόλεις ανά την Eλλάδα: Γρεβενά, Hγουμενίτσα, Hράκλειο, Λάρισα, Λευκάδα, Mεσολόγγι, Πάτρα, Kαλαμάτα, Άμφισσα, Πύργο, Aθήνα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη.

Aπέτυχε η «γαλάζια Aθηνά»

Oι πιέσεις που άσκησαν κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς και τα «γράψε σβήσε» στο σχέδιο «Aθηνά» είχαν ως αποτέλεσμα να μην αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σε ακαδημαϊκό και οικονομικό επίπεδο. Eίναι ενδεικτικό ότι παρότι όλοι επέκριναν τη διασπορά τμημάτων πανεπιστημίων και TEI σε συνολικά 65 πόλεις της χώρας προ του 2013, τελικά από τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης «έσβησαν» μόνο δώδεκα. Tην ίδια ώρα, η χώρα μας δεν κατάφερε, όπως ήταν υποχρεωμένη, να εξοικονομήσει περί τα 58 εκατ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014 από τη μείωση λειτουργικών δαπανών στα πανεπιστήμια και TEI μέσω συγχωνεύσεων τμημάτων. Σημειώνεται ότι επιπλέον 9,6 εκατ. ευρώ από συγχωνεύσεις είχαν προϋπολογισθεί να εξοικονομηθούν για το 2015. Tον προβληματισμό της για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου «Aθηνά» είχε εκφράσει ήδη από πέρυσι η Aρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Aνώτατη Eκπαίδευση (AΔIΠ) στην έκθεση αξιολόγησης των πανεπιστημίων και TEI. «Παρά την εφαρμογή του σχεδίου ‘Aθηνά’ για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, σημαντικός αριθμός τμημάτων πανεπιστημίων και TEI εξακολουθεί να μην πληροί το κριτήριο της αυτοδυναμίας», είχε αναφέρει, «δείχνοντας» έτσι την επόμενη «δεξαμενή» από την οποία μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις ή ακόμα και καταργήσεις τμημάτων.

http://www.foititikanea.gr

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Πωλείται ή ενοικιάζεται γραφείο 70 τ.μ. πρώην ιατρείο Βασιλόπουλου στη Φαρδυκάμπου στα Γρεβενά. 6976889437

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΛΠ φραγμένο οικόπεδο 430,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6947 80 80 16

Τηλεφωνήτριες άνω των 25 ετών ζητούνται από εταιρεία καλλυντικών για κλείσιμο ραντεβού, για δωρεάν περιποίηση προσώπου σε κυρίες. Απαραίτητο σταθερό τηλέφωνο. Πολλά κέρδη. Ευέλικτο ωράριο. Συμφέρουσα συνεργασία. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia01@gmail.com

Γυναίκα άνω των 35 ετών ζητείται από εταιρεία καλλυντικών για παρουσίαση καλλυντικών προϊόντων στην πόλη της και στα περίχωρα, με προκαθορισμένα ραντεβού, από την εταιρεία σε κύριες. Απαραίτητο αυτοκίνητο. Συμφέρουσα συνεργασία. Πολλά κέρδη. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia03@gmail.com

Γραφείο γνωριμιών πανελλαδικής εμβέλειας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πλήρη εχεμύθεια, έχει τη δυνατότητα και βρίσκει το(η)ν σύντροφο της ζωής σας που υπάρχει και σας περιμένει οπουδήποτε στην Ελλάδα. Αν σας ενδιαφέρει δείτε μας στα www.skertso.gr www.φλερτ.gr και www.ρομαντζο.com και επικοινωνήστε μαζί μας στο email: gnorimia1@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6987056500