ΔΕΗ: Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ

ΔΕΗ: Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ

Τα ψέματα τελείωσαν και κανένας δε μπορεί να κρύβεται.

Τον Ιούλιο του 2016 και ενώ η ΔΕΗ  βυθιζόταν σε μια κατάσταση που δεν είχε διανοηθεί κανείς ούτε στον χειρότερο εφιάλτη του, την ώρα που στη θέση της πώλησης της Μικρής ΔΕΗ, η Κυβέρνηση προετοίμαζε  την πώληση του 51% της Επιχείρησης, κυβερνητικοί Βουλευτές και Περιφερειάρχης, αντί να ετοιμάζουν την περιοχή για αγώνες, έκαναν συσκέψεις και ημερίδες.

Ακόμη και σήμερα που στην ιδιωτικοποίηση του 17% του ΤΑΙΠΕΔ προστίθεται και το 34% που πάει στο Υπερταμείο με προοπτική ιδιωτικοποίησης (όπως με μεγάλη σαφήνεια τόνισε ο κος Τσακαλώτος) και φυσικά τα περίφημα ΝΟΜΕ που στερούν από την επιχείρηση το 50% των πελατών της και μάλιστα το ποιο εύρωστο μέρος τους,  επικρατεί η «σιωπή των αμνών;;;

Στη σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε η Περιφέρεια στις 8 Ιουλίου του 2016 είχαμε πει ότι η ώρα δεν ήταν για συσκέψεις. Ήταν ώρα για αγώνες και ηχηρά μηνύματα.

Ήταν ώρα να ζητηθούν οι  δεσμεύσεις των τοπικών Κυβερνητικών Βουλευτών να μην  ψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα ξεπουλούσε τη ΔΕΗ και μάλιστα χωρίς καμμιά διασφάλιση για τους εργαζόμενους, τα εδάφη, την βιωσιμότητα της Επιχείρησης, τις μετεγκαταστάσεις.

Παραθέσαμε τότε όλα τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας και δεν άφηναν περιθώρια εφησυχασμού.

 

Τα στοιχεία ήταν συντριπτικά για το σχεδιαζόμενο από τον Απρίλιο έγκλημα κατά της Επιχείρησης που συντελείται σήμερα.

Υπενθυμίσαμε ότι στις  26 Απριλίου 2016 στο Επικαιροποιημένο  σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων (αρχείο της 26 Απριλίου 2016 Updated Asset Development Plan σελ 16) αναφερόταν ότι  : μέχρι τον Σεπτέμβριο το ΤΑΙΠΕΔ ορίζει συμβούλους για πώληση του 17% της ΔΕΗ, που πρέπει να ολοκληρωθεί ει δυνατόν μέσα στο 2016! Άρα η πώληση του 17% του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ξεκάθαρα  Κυβερνητική πολιτική που απλώς εκτελεί ο κος Πιτσιόρλας Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Στις 22  Μαΐου του 2016 και ενώ καταργήθηκε μετά φανών και λαμπάδων ο Νόμος 4273/2014 για τη πώληση της Μικρής ΔΕΗ, καταργήθηκε και  το  άρθρο 2 παρ. 4 του Νόμου. Στο εν λόγω άρθρο περιγραφόταν αρχικά ο προσδιορισμός του ελάχιστου τιμήματος που θα εισέπραττε η ΔΕΗ από την πώληση παγίων της (περίπου 2 δισ. ευρώ) και έκλεινε με δύο αναφορές που εστιάζονταν στην περιοχή Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Φλώρινας. Το εδάφιο παρατίθεται αυτούσιο, προκειμένου να συγκρίνεται πάντα με το τι προβλέπεται σήμερα για την ΔΕΗ και την περιοχή από την πώληση του 51%:

Τότε προβλεπόταν αυτό «Το ως άνω τίμημα θα διατεθεί για επενδυτικές ανάγκες της ΔΕΗ Α.Ε. και κατά προτεραιότητα αυτές που σχετίζονται με την αντικατάσταση και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων παλαιάς τεχνολογίας της ΔΕΗ στο ΛΚΔΜ.

Στο πλαίσιο του ανωτέρω διαγωνισμού θα προκρίνονται εκείνες οι προσφορές, στις οποίες περιλαμβάνεται εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο και δεσμευτικό επενδυτικό σχέδιο προς αξιοποίηση της άδειας ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 540 MW»

Με λίγα λόγια ο Νόμος με σαφήνεια κατοχύρωνε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς τα χρήματα από την πώληση πήγαιναν στη ΔΕΗ διασφαλίζοντας αφενός τη ρευστότητά της και αφετέρου επιτρέποντάς της να προχωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα και όχι όπως σήμερα γίνεται καθώς το αντίτιμο της πώλησης από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ  πηγαίνουν στο χρέος.

Στις 16.6.2016 υπογράφτηκε το συμπληρωματικό Μνημόνιο (Supplemental MoU ) από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν τα εξής (σελ 31, τέλος παρ. (i)): αν δεν προχωρήσει το συμφωνηθέν πλάνο για τον ΑΔΜΗΕ, τον Οκτώβρη η κυβέρνηση ανακοινώνει διαγωνισμό για πώληση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ (δηλ 100% ιδιωτικοποίηση)

Αυτά υπέγραψαν τότε, αυτά κάνουν σήμερα.

Στο διάστημα που ακολούθησε, Κυβέρνηση, τοπικοί κυβερνητικοί Βουλευτές και μαζί ο Περιφερειάρχης, συνέχιζαν να περηφανεύονται ότι απέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα η Δυτική Μακεδονία και οι περιοχές της Κοζάνης της Εορδαίας και της Φλώρινας ποτέ δεν ήταν στο τραγικό σημείο που είναι σήμερα.

Ένα λεκανοπέδιο όπου κάποτε συμμετείχε στο 75% της παραγωγής ενέργειας και που μέχρι και το 2014, είχε ακόμη συμμετοχή του λιγνίτη 50% στο ενεργειακό μείγμα, σήμερα πνέει τα λοίσθια καθώς αυτή φτάνει μόλις στο 24%.

Το Φυσικό Αέριο  δεν έρχεται στη Περιφέρεια γιατί ήδη θεωρούν ότι έχει κλείσει ως Ενεργειακό Κέντρο

Προοπτική για νέες Μονάδες που θα αύξαναν την απόδοση του λιγνίτη, θα μείωναν την εκπομπή ρύπων,  θα διασφάλιζαν τις θέσεις εργασίας, θα δημιουργούσαν ελπίδα για τις μετεγκαταστάσεις και θα προέβλεπαν επιστροφή των εδαφών στο δημόσιο και στις τοπικές κοινωνίας, δεν υπάρχει.

Τα όσα περί Κινέζων ακούγονται αρχίζουν να αποκαλύπτονται ότι είναι μάλλον προπέτασμα καπνού για να πάρουν τα τελευταία μικρά επενδυτικά κομματάκια της επιχείρησης, όπως αυτό της αποθείωσης των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, οι κυβερνητικοί εργολάβοι από την πίσω πόρτα,  με πρωτοφανείς μεθόδους παρέμβασης στον ανταγωνισμό, όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα κατέχει τις επτά από τις δέκα Βουλευτικές έδρες της Περιφέρειας γεγονός πρωτόγνωρο τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ ομνύει και ο Πρωθυπουργικός φίλος, ο Περιφερειάρχης.

Τώρα είναι η ΩΡΑ  όπως ήταν και ο τίτλος της ημερίδας που από κοινού πριν δυο μήνες διοργάνωσαν Περιφέρεια και Σπάρτακος να σαλπίσουν ΠΑΝΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ για να σωθεί οτιδήποτε και να σώζεται.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ως Περιφερειακό Συμβούλιο να καταθέσουμε τις παραιτήσεις μας ως μέσον πίεσης και να απαιτήσουμε από τους Κυβερνητικούς Βουλευτές να μην ψηφίσουν το Νομοσχέδιο αυτό

Μετά θα είναι αργά γιατί πολύ απλά πάμε κατευθείαν στον ΓΚΡΕΜΟ μέσα σε μια πρωτόγνωρη σιωπή.

Την ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ…

                                                                        Γεωργία Ζεμπιλιάδου

                                                                      Περιφερειακή Σύμβουλος

                                                           Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

Μετάβαση στο περιεχόμενο