Διευρημένη σύσκεψη για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Διευρημένη σύσκεψη για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Συντονισμός ενεργειών και δράσεων εμπλεκόμενων φορέων, στο πλαίσιο μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Νέα σύσκεψη για την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 09-10-2019 στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με διευρυμένη σύνθεση.

Η παρούσα σύσκεψη καθώς και οι προηγηθείσες συσκέψεις σε Γιάννενα και Κοζάνη, εντάσσονται στο πλαίσιο εφαρμογής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, σχετικής απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στον έλεγχο του πληθυσμού του αγριόχοιρου και στην εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης για την νόσο.

Στη σημερινή σύσκεψη η οποία προκλήθηκε κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασίλειου Μιχελάκη, τέθηκαν αναλυτικά επί τάπητος η βελτίωση του σχεδιασμού και ο συντονισμός δράσεων και ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στην άμεση εφαρμογή των μέτρων πρόληψης σε τοπικό επίπεδο.

Κοινή συνισταμένη του συνολικού και οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού, αποτελεί ο βαθμός ετοιμότητας και η κοινή συνέργεια δασικών υπηρεσιών, Δήμων, Κτηνιατρικών υπηρεσιών, και κυνηγών στην ασφαλή ολοκλήρωση του προγράμματος πρόληψης.

Επειδή η νόσος προσβάλει αποκλειστικά αγριόχοιρους και χοίρους, τονίστηκε η ανάγκη άμεσης καταγραφής όλων των οικόσιτων χοίρων καθώς και των ελεύθερων-ανεπιτήρητων, ως πρώτη προτεραιότητα-ενέργεια πρόληψης την οποία θα αναλάβουν οι Δήμοι λόγω της γνώσης του γεωγραφικού πληθυσμού της χωρικής τους αρμοδιότητας. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι Δήμοι με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων στην καταγραφή των οικόσιτων χοίρων, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα για τον αριθμό τους.

 

Επίσης στις αρμοδιότητες των Δήμων στα πλαίσια λήψης προληπτικών μέτρων για τη νόσο, είναι η υπόδειξη χώρων υγειονομικής ταφής καθώς και η διάθεση σκαπτικών μηχανημάτων.

Στο σημείο αυτό ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης σημείωσε ότι «η δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής είναι εδώ και πολύ καιρό βασική υποχρέωση των Δήμων. Σε περιπτώσεις που υπάρξει θέμα σχετικά με την αδειοδότηση τους ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπορούμε να συμβάλλουμε με τις υπηρεσίες μας προκειμένου να τηρηθούν οι συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία».

Και στην παρούσα σύσκεψη τονίστηκε για άλλη μια φορά η πιστή τήρηση των αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας από όλους τους κυνηγούς κατά τη θήρα και τη διαχείριση των θηραμάτων, ενώ ιδιαίτερα σημαντικός χαρακτηρίστηκε ο ρόλος ενεργούς συμμετοχής κυνηγών και θηροφυλάκων στην ανεύρεση νεκρών αγριόχοιρων οι οποίοι σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές.

Στη σύσκεψη τέλος συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από τις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Φλώρινας, η Γενική Διευθύντρια & η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος  της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι Αντιδήμαρχοι των Δήμων Βοΐου, Αμυνταίου, Άργους Ορεστικού, Γρεβενών, Εορδαίας, Καστοριάς & Πρεσπών, εκπρόσωποι του Δήμου Κοζάνης, εκπρόσωπος του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κοζάνης & των Τμημάτων Κτηνιατρικής Κοζάνης & Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωπος της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ, εκπρόσωπος του Α’ Κυνηγετικού Συλλόγου Καστοριάς και εκπρόσωποι χοιροτροφικών μονάδων της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184