Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων – Το παράδειγμα των Γρεβενών

Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων – Το παράδειγμα των Γρεβενών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημαρχείο Γρεβενών η ημερίδα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ – ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ» που διοργάνωσε ο Δήμος Γρεβενών παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κας Σδούκου Αλεξάνδρας, του μέλους του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου κ. Χρίστου Βλαχοκώστα καθώς και αξιόλογων ομιλητών εκ μέρους του τεχνικού κόσμου, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και στελεχών του Δήμου.

Κατά τις εργασίες της ημερίδας αναλύθηκε διεξοδικά ο συνολικός σχεδιασμός του Δήμου Γρεβενών πάνω στο ζήτημα της ενεργειακής θωράκισης των κτιριακών δομών του που περιλαμβάνει υλοποιημένα και εγκεκριμένα έργα άνω των 8 εκατ. € μέσα από τα οποία επιτυγχάνεται η μέγιστη εξοικονόμηση πόρων για τους δημότες, μειώνεται δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη λειτουργία τους, δημιουργούνται θέσεις εργασίας κατά το στάδιο της κατασκευής τους, ενώ επιβεβαιώθηκε η επιλογή της αβαθούς γεωθερμίας ως μιας ιδιαίτερα αποδοτικής λύσης χρήσης Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων.

Κοινή διαπίστωση ομιλητών και παρισταμένων ήταν ότι ο Δήμος Γρεβενών εκτελεί ένα εντυπωσιακό ενεργειακό πρόγραμμα που τον καθιστά πρωτοπόρο στον τομέα της γεωθερμίας όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελώντας το παράδειγμα του ως μια «καλή πρακτική» στην ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων φιλικών προς το περιβάλλον με πολλαπλά οφέλη προς τους πολίτες τους.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Γεώργιος Δασταμάνης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος κ. Καλλιόπη Κυριακίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Νικόλαος Λυσσαρίδης, ο Δήμαρχος Δεσκάτης κ. Δημήτριος Κορδίλας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γρηγόριος Φαρμάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ματθαίος Αδάμος, Αχιλλέας Πασχαγιαννίδης, Χρήστος Πέτρου, Νικόλαος Τσικούρας, Ζήσης Κιάκας, Δημήτριος Μπόλης, Αλέξανδρος Κατσάλης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΓ κ. Γεώργιος Γκοτσαμπασόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΚΑΑ Γρεβενών κ. Κωνσταντίνος Σιούλας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παλάσκας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Φωλίνας, ο πρώην βουλευτής κ. Κυριάκος Ταταρίδης, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γρεβενών κ. Αναστάσιος Καρέτσος, υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και της Π.Ε. Γρεβενών, ενώ τις εργασίες συντόνιζαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Χρήστος Τριγώνης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Βάιος.

Υλικό και παρουσιάσεις της ημερίδας μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του δήμου http://www.dimosgrevenon.gr

Γραφείο Τύπου

 Δημάρχου Γρεβενών

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΣΤΑΜΑΝΗ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ- ΚΗΡΥΞΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 11-12-2019

Κυρία Γενική Γραμματέας Ενέργειας, αγαπητή συντοπίτισσα Σδούκου Αλεξάνδρα,

αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητές φίλες και φίλοι.

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω στην ημερίδα «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Κτηρίων – Το παράδειγμα των Γρεβενών».

Σας καλωσορίζω στα Γρεβενά, στην πόλη των μανιταριών αλλά και σε λίγο καιρό στην πόλη της γεωθερμίας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών σε θέματα ενέργειας και η αναγκαιότητα για αυτονομία και εξοικονόμηση απαραίτητων πόρων για τους δημότες, μας έδωσε πριν καιρό το έναυσμα, μετά από πρόταση του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, να αδράξουμε την ευκαιρία και να υλοποιήσουμε το πρώτο ενεργειακό έργο που αξιοποιούσε αυτό το είδος Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας.

Παρά τις δυσκολίες και τα γραφειοκρατικά προβλήματα των διαγωνισμών του δημοσίου, με αποφασιστικότητα, υπομονή και επιμονή, αλλά και με τη σημαντική συμβολή του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (του γνωστού σε όλους ΚΑΠΕ), καταφέραμε την ολοκλήρωση του έργου και την εν συνεχεία αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του.

Αποτελέσματα που μας έδειξαν τον δρόμο, μας έδειξαν τον τρόπο και τη μέθοδο να αναζητήσουμε μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που απλόχερα μας προσφέρει η ίδια η φύση σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Αρωγός μας σε αυτή την προσπάθεια, πέραν των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου που υπερέβαλλαν εαυτό και ξεπέρασαν αγκυλώσεις στηρίζοντας το όλο εγχείρημα, ήταν η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και ο τότε Περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης, ο πρώην βουλευτής κ. Μπγιάλας, η πρώην Γενική Γραμματέας του ΕΣΠΑ κ. Φωτονιάτα, η Περιφερειακής Ενότητα Γρεβενών, το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας,  που συνέδραμαν καθοριστικά για την ένταξη εμβληματικών για τον τόπο μας ενεργειακών έργων που ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 8 εκατ. Ευρώ.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η νέα κυβέρνηση και η νέα περιφερειακή αρχή θα είναι στο πλάι μας για την ολοκλήρωση των έργων αλλά και για την ένταξη ακόμη περισσότερων προτάσεων που προετοιμάζουμε.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο, στο επόμενο διάστημα, σχεδόν όλες οι σχολικές μας μονάδες, το κλειστό κολυμβητήριο, το κλειστό γυμναστήριο, Δημαρχείο και Κέντρο Πολιτισμού να θωρακίζονται ενεργειακά μέσα από χρηματοδοτήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, του Τομεακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ και του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ, με έργα που επί το πλείστον χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή ενέργειας η αβαθής γεωθερμία.

Έργα που στην ολοκλήρωση τους, πέραν του σημαντικού οικονομικού και περιβαλλοντικού αποτελέσματος τους, θα καταστήσουν τον Δήμο Γρεβενών πρωτοπόρο στην αξιοποίηση αυτής της πηγής ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Θα καταστήσουν τον Δήμο Γρεβενών ένα ισχυρό παράδειγμα συνέργειας, οικολογίας, οικονομίας πόρων, δημιουργίας επενδύσεων και θέσεων εργασίας, καθώς και ενδυνάμωσης και ανάδειξης της γνώσης και της ερευνητικής ικανότητας που μπορεί να παρέχει ένα τοπικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα όπως αυτό της Δυτικής Μακεδονίας.

Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε έργα για τα έργα.Σκοπός μας είναι η ευημερία και η ανάπτυξη της κοινωνίας και των πολιτών.Και αυτό δε γίνεται χωρίς καθαρό περιβάλλον  και χωρίς συνεχώς διαθέσιμους πόρους για τις ανάγκες τους.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά πιστεύω μας.Δεν χρειάζεται ούτε να πλατειάσω ούτε να σας κουράσω άλλο. Άλλωστε έχουμε την τιμή σήμερα να βρίσκονται εδώ άνθρωποι που με την εξαιρετική  γνώση τους, θα αναλύσουν με τον καλύτερο τρόπο το τι σημαίνει γεωθερμία, ποια έργα εκτελούνται, ποιες οι δυνατότητες χρηματοδότησης και ποιες οι προοπτικές για το μέλλον.

Το μόνο που απομένει είναι από αυτή εδώ την αίθουσα, να τεκμηριωθεί και τεχνοκρατικά η επιλογή μας και εφόσον αυτό συμβεί να θεωρηθεί ως «καλή πρακτική» που αξίζει να προωθηθεί ως μοντέλο βιώσιμης πόλης, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της ημερίδας ευχόμενος τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλους.

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός
barbagiannis

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Πωλείται ή ενοικιάζεται γραφείο 70 τ.μ. πρώην ιατρείο Βασιλόπουλου στη Φαρδυκάμπου στα Γρεβενά. 6976889437

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΛΠ φραγμένο οικόπεδο 430,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6947 80 80 16

Τηλεφωνήτριες άνω των 25 ετών ζητούνται από εταιρεία καλλυντικών για κλείσιμο ραντεβού, για δωρεάν περιποίηση προσώπου σε κυρίες. Απαραίτητο σταθερό τηλέφωνο. Πολλά κέρδη. Ευέλικτο ωράριο. Συμφέρουσα συνεργασία. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia01@gmail.com

Γυναίκα άνω των 35 ετών ζητείται από εταιρεία καλλυντικών για παρουσίαση καλλυντικών προϊόντων στην πόλη της και στα περίχωρα, με προκαθορισμένα ραντεβού, από την εταιρεία σε κύριες. Απαραίτητο αυτοκίνητο. Συμφέρουσα συνεργασία. Πολλά κέρδη. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia03@gmail.com

Γραφείο γνωριμιών πανελλαδικής εμβέλειας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πλήρη εχεμύθεια, έχει τη δυνατότητα και βρίσκει το(η)ν σύντροφο της ζωής σας που υπάρχει και σας περιμένει οπουδήποτε στην Ελλάδα. Αν σας ενδιαφέρει δείτε μας στα www.skertso.gr www.φλερτ.gr και www.ρομαντζο.com και επικοινωνήστε μαζί μας στο email: gnorimia1@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6987056500