Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις εξελίξεις στην επικαιρότητα

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις εξελίξεις στην επικαιρότητα

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2019

 
Α. Αυτοδιοικητικές εκλογές
 
Χθες οι Έλληνες πολίτες εξέλεξαν  τους νέους δημάρχους και τους νέους περιφερειάρχες τους. Εφόσον  οι πολίτες εμπιστευτούν τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η επόμενη κυβέρνηση και ο επόμενος Πρωθυπουργός θα είναι δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες στη συνεργασία με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Μοναδικό κριτήριο και στόχος της ΝΔ είναι η ζωή σε κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμο να γίνει καλύτερη για όλους. Το πρόγραμμά μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες και διασφαλίζει, επιτέλους, οικονομική αυτοτέλεια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κυρίως, όμως, θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε σε αυτές τις εκλογές και, δυστυχώς, ορθώνει εμπόδια στην αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης. Η ΝΔ έδωσε από την αρχή πολιτική διάσταση στη μάχη των περιφερειακών εκλογών. Γιατί θέλει τους Περιφερειάρχες συμμάχους στην ανάπτυξη, στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στη στήριξη των πιο αδύναμων Ελλήνων.
Χθες έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμα τους είναι  ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια Παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της.
Αντίστοιχα ποτέ στο παρελθόν ένα κυβερνών κόμμα δεν έχει συντριβεί στο σύνολο της επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να εκλέξει παρά 1 από τους 13 Περιφερειάρχες (στην Κρήτη) που στήριξε επίσημα, και ασφαλώς δεν μπορεί να εμφανίζει και ως επιτυχία του την συγκεκριμένη νίκη καθώς ο κ. Αρναουτάκης, που επανεξελέγη, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ.
Πρωτοφανής είναι η επικράτηση της Ν.Δ. και στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων. Η Ν.Δ. εκλέγει 35 Δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι 9 που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις  5 από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος).
Η Ν.Δ. επικράτησε μετά από 21 χρόνια στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα με μια ιστορική νίκη. Το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα.
Η καθολική υπεροχή της Ν.Δ. επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κέρδισε περιφέρειες της χώρας που εκλογικά πάντα υστερούσε. Όπως τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια.
Αντίστοιχης πολιτικής σημασίας είναι και η επικράτηση του Παναγιώτη Νίκα έναντι του Πέτρου Τατούλη στην Πελοπόννησο. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκη επέλεξε να κάνει μια αυτοδιοικητική επιλογή απέναντι στην εύκολη λύση που θα ήταν η στήριξη του νυν περιφερειάρχη που προέρχεται από τη Ν.Δ.
Ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επικράτηση δύο νέων ανθρώπων που επέλεξε παίρνοντας ένα πολιτικό ρίσκο για να σηματοδοτήσει την ανανέωση στην πολιτική σκηνή την οποία επιθυμούν οι πολίτες. Του 35χρονου Φάνη Σπανού στην Στερεά Ελλάδα και του 38χρονου Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα οι οποίοι επικράτησαν ανατρέποντας όλα τα αρχικά προγνωστικά.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν δικό του υποψήφιο στους τρεις μεγάλους Δήμους. Στη Θεσσαλονίκη η υποψήφιά του ήρθε τέταρτη και στον Πειραιά ο υποψήφιός του τρίτος. Μόνο στην Αθήνα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στον δεύτερο γύρο και έχασε με μεγάλη διαφορά από τον κ. Μπακογιάννη. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο νικητής των δημοτικών εκλογών κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, καθώς στις εκλογές του 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ., ενώ στις εσωκομματικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικώς χθες με τον κ. Ζέρβα για να τον συγχαρεί, και του είπε ότι προσβλέπει σε μια άριστη συνεργασία.
 
Β. Για την αποχή
 
Η μεγάλη αποχή οφείλεται σε τρεις κυρίους λόγους:
Πρώτον, είναι και αυτό  συνέπεια της μικροκομματικής και -γι’ αυτό- μικρόνοης επιλογής του κ. Τσίπρα να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές μαζί με τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως συνέβη το 2014.
Δεύτερον οφείλεται στον καταστροφικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ο οποίος έχει απομειώσει την πολιτική σημασία του δεύτερου γύρου διότι απλούστατα οι συσχετισμοί των δυνάμεων κάθε Παράταξης είχαν ήδη κλειδώσει από τον πρώτο γύρο. Με απλά λόγια χθες εκλέγονταν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες χωρίς όμως να αλλάζουν οι δυνάμεις των περιφερειακών και των δημοτικών συμβούλων, καθώς αυτοί είχαν ήδη εκλεγεί από την προηγούμενη Κυριακή. Αν ίσχυε το προηγούμενο σύστημα, ο δεύτερο γύρος των εκλογών θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και επομένως θα προσέλκυε περισσότερους πολίτες. Το γεγονός ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων είχαν ήδη κριθεί και απέμενε  μόνον ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης συνιστούσε ένα αντικίνητρο στους πολίτες για να μεταβούν στις κάλπες και στο δεύτερο γύρο όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Ο τρίτος λόγος είναι επίσης προφανής. Οι πολίτες αισθάνονταν -και ευλόγως- ότι έστειλαν ήδη από τον πρώτο γύρο το μήνυμα της εξόδου στο ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου έδωσαν μικρότερη σημασία στο χθεσινό αποτέλεσμα. Πολύ περισσότερο όταν η ψήφος τους στην κάλπη των ευρωεκλογών είχε ήδη αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να ανακοινώσει άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση. Θα πρέπει τέλος να ληφθεί υπόψιν ότι, σε 6 Περιφέρειες οι Περιφερειάρχες είχαν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να μην έχουν τόσο ισχυρό κίνητρο να προσέλθουν στις κάλπες.
 
Γ. Για στρατηγική Ν.Δ.
 
Η στρατηγική της ΝΔ  δικαιώθηκε και δεν θα αλλάξει ενόψει εθνικών εκλογών. Η ΝΔ απευθύνεται σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Με τα χθεσινά αποτελέσματα επιβεβαιώθηκε η αλλαγή οπτικής από την πλευρά των πολιτών για τη ζωή τους και τη χώρα, μακριά από τα ψέματα, το διχασμό και την εξαντλητική φορολόγηση. Το μήνυμα “Ενωμένοι Μπορούμε” αγγίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερους Έλληνες.
Η ΝΔ συνεχίζει σταθερά, όπως ήδη έχει τονίσει ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, μετριοπάθεια, ευπρέπεια. Χωρίς έπαρση και αλαζονεία. Αλλά με ευθύνη, αλήθεια, ειλικρίνεια.   Στο διάστημα που απομένει, θα παρουσιαστεί όσο καλύτερα γίνεται το σχέδιο της Ν.Δ. για μείωση των φόρων, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, ασφάλεια. Είναι πλέον πασιφανές άλλωστε ότι οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ, όχι μόνο για τις βασικές της δεσμεύσεις, αλλά και γιατί αναμένουν ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας, και όχι τα ίδια παιχνίδια παροχολογίας και ψεύτικων υποσχέσεων.

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184