Επιδοτούμενα σεμινάρια για 8.500 άτομα στον αγροτικό τομέα

Επιδοτούμενα σεμινάρια για 8.500 άτομα στον αγροτικό τομέα

Πρόγραμμα που θα επιδοτεί με 900 έως 1.000 ευρώ όσους θέλουν να παρακολουθήσουν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για την ενασχόληση με το γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, ετοιμάζει ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Οι δράσεις του αφορούν σε αγρότες και συγκεκριμένα σε αυτοαπασχολούμενους ή υποαπασχολούμενους με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και ανέργους.
Ανοίγεται έτσι, ένας δρόμος επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά και μία εναλλακτική πηγή εισοδήματος για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι δράσεις του ανήκουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» και ο τίτλος του προγράμματος είναι: «Νέα δράση κατάρτισης ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα».
Η τάση για την επιστροφή στην ύπαιθρο ενισχύεται καθώς όλο και περισσότεροι άνεργοι αναζητούν απασχόληση. Μάλιστα, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες αποτελούν το δέλεαρ για εκείνους που πραγματικά θέλουν να ασχοληθούν και να κερδίσουν από αυτές τις δραστηριότητες.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σέρκος Χαρουτουνιάν μιλά στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» και δίνει τους βασικούς άξονες του προγράμματος, το οποίο ο οργανισμός αυτήν την περίοδο ετοιμάζει ώστε να είναι έτοιμος να προκηρυχτεί κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Ιούνιο.
«Σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα αφορά περί τα 8.500 άτομα. Οι 1.500 είναι αυτοπασχολούμενοι και υποαπασχολούμενοι αγρότες και οι υπόλοιποι 7.000 για να συμμετάσχουν θα πρέπει να είναι άνεργοι. Μέσα από τάξεις που θα στηθούν στις περιφέρειες που εντάσσονται στο πρόγραμμα θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα για καλλιέργειες και παραγωγή τυροκομικών ή γαλακτοκομικών προϊόντων», λέει ο κ. Χαρουτουνιάν.
Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια, σύμφωνα με τον ίδιο, ετοιμάζονται αυτήν την περίοδο: «Σκοπός μας είναι όσοι εκπαιδευτούν να ασχοληθούν πραγματικά με τον γεωργικό και τον κτηνοτροφικό τομέα και να μην προσέλθουν μόνο και μόνο για να εισπράξουν μια επιδότηση», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», προϊδεάζοντας με τον τρόπο αυτόν και τους αυστηρούς όρους που θα θέσει το πρόγραμμα.
Πάντως, στις γενικές κατευθύνσεις που περιγράφονται στην πρόσκληση που είχε δημοσιευτεί για την ανάδειξη του αναδόχου που θα «τρέξει» το πρόγραμμα οι προϋποθέσεις είναι:
Οι άνεργοι, οι αυτοπασχολούμενοι (μέλη αγροτικών συνεταιρισμών) και υποαπασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα με προϋπόθεση να έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο όριο της φτώχειας ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.
Ο κ. Χαρουτουνιάν αναφέρει ότι οι περιφέρειες που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι οκτώ: Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Θεσσαλία, η Ηπειρος, τα Ιόνια νησιά, η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «ΔΗΜΗΤΡΑ» «θα γίνουν γύρω στις 385 εκπαιδεύσεις και την καθεμία από αυτές θα παρακολουθούν περίπου 25 άτομα. Η κάθε εκπαίδευση θα έχει διάρκεια 30 με 35 μέρες».
Ετσι γι’ αυτές τις ώρες ο κάθε δικαιούχος θα επιδοτηθεί με 900 έως 1.000 ευρώ. Σε κάθε περιφέρεια θα παραδοθούν μαθήματα ανάλογα με το τι παράγει και σε τι ξεχωρίζει ως προς την καλλιέργεια ή την κτηνοτροφική παραγωγή. Ετσι η εκπαιδευτική ύλη θα αφορά στα κηπευτικά, τις δενδρώδεις καλλιέργειες, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τη μελισσοκομία, την παραγωγή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων κ.λπ. Ανάλογα δηλαδή με το τι παράγει ο κάθε τόπος θα έχει διαμορφωθεί και το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
«Οι χώροι των μαθημάτων θα είναι είτε τα παραρτήματα του “ΔΗΜΗΤΡΑ”, είτε θα ενοικιαστούν αίθουσες», περιγράφει ο πρόεδρος του Οργανισμού.
Επίσης πέρα από το πώς να καλλιεργεί κάποιος ένα φυτό ο εκπαιδευόμενος θα μάθει να συμπληρώνει αιτήσεις π.χ. για ενισχύσεις ή να κάνει κάποιας μορφής επιχειρηματικά πλάνα. Δηλαδή, προσθέτει ο κ. Χαρουτουνιάν, μαθήματα αγροτικής οικονομίας.
Πέρα, όμως, από τις τάξεις που θα στηθούν, ο «ΔΗΜΗΤΡΑ» ετοιμάζεται να «κατασκευάσει» και μία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, μέσα από την οποία αυτός που θα έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και θα περνά στην πράξη θα μπορεί να απευθύνεται για περαιτέρω συμβουλές.
Αυτές θα του δίνονται on line και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, πρόκειται για ένα εργαλείο πολύ χρήσιμο καθώς πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν θα έχουν την απαιτούμενη εμπειρία από τις αγροτικές ή τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες.
Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 20 εκατ. ευρώ.

 

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184