Η αναγνώριση του έργου του Θωμά ΦΙΛΙΟΥ

Η αναγνώριση του έργου του Θωμά ΦΙΛΙΟΥ

Γράφει ο Αλέξανδρος ΤΖΙΟΛΑΣ

Ο Θωμάς Φίλιος του Ιωάννη, γεννήθηκε στον Ταξιάρχη Γρεβενών την 6 Ιουνίου 1961.

Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Γρεβενών και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Μαθηματικά & Επιστήμη Υπολογιστών. Υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Γρεβενών ως καθηγητής Πληροφορικής.

filios2

Ο Θωμάς από πολύ νωρίς ανακάλυψε ότι τον εντυπωσίαζαν κάποιες ιδιαίτερες εικόνες από την Φύση στην οποία ζούσε και περιδιάβαινε. Από τότε ξεκίνησε το ταξίδι της φωτογραφίας που είχε πολλά στάδια και πολλές ανακαλύψεις και μοτίβα για τον Θωμά. Έγινε αυτοδίδακτος φωτογράφος και εξάσκησε εξαιρετικά επιτυχημένα το ταλέντο του, να βλέπει τις εικόνες της φύσης, των ανθρώπων και της πόλης μοναδικά, πολύ διαφορετικά από τον καθένα. Το κάδρο που κάθε φορά εστίαζε ή αποτύπωνε στα μάτια του ο Θωμάς είχε άλλη μορφή από τους γύρω φίλους του. Σταδιακά δημιούργησε την δική του φωτογραφική πρωτοτυπία και ατμόσφαιρα.

Έτσι ξεκίνησε την διοργάνωση προσωπικών εκθέσεων φωτογραφίας ενώ παρακολούθησε και οργάνωνε σεμινάρια φωτογραφίας για την διάδοση της φωτογραφικής τέχνης και σε άλλους. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά όπως το «Photographer», το «The Photo Net» και το «Panos Street».

Το 1998 είχαμε ετοιμάσει μαζί την προώθηση μιας πλήρους φωτογραφικής δουλειάς για την Φύση των Γρεβενών, στα πλαίσια των δράσεων του Ομίλου Παρέμβασης για την προστασία και την ανάδειξη του Γρεβενιώτικου περιβάλλοντος (πεδινού και ορεινού). Το ένα τμήμα του ο Θωμάς το είχε οργανώσει ήδη σε ασπρόμαυρα slides με τίτλο «Αισθητική Περιπλάνηση στη Βόρεια Πίνδο» αφού τότε πολλά θέματα εστιάζαμε στην απαίτηση για την δημιουργία του Εθνικού Πάρκου. Σ’ αυτήν την προσπάθεια διαλέξαμε ορισμένες φωτογραφίες από διάφορα μέλη του συλλόγου [και του Θωμά] και τις στείλαμε στον ΟΤΕ για να συμπεριληφθούν σε τηλεκάρτες της εποχής. Την υπόθεση ανέλαβα να την προωθήσω προς την Διοίκηση του ΟΤΕ και προς το τμήμα Τηλεκαρτών, με συνεχή τηλέφωνα και επιστολές. Αφού υπογράφηκαν οι απαιτούμενες υπεύθυνες δηλώσεις όλων, τελικά ο ΟΤΕ εκδίδει δύο κάρτες με [4] φωτογραφίες μας όπου προβάλλονταν σε όλη την Ελλάδα τα Γρεβενά : Μία από την πόλη, μία από την Βάλια Κάλντα, μία από την Βασιλίτσα και μία από τον Ορεινό όγκο. Ο Θωμάς είχε μία από αυτές, το θέμα με την Βάλια Κάλντα (βλέπε εικόνα σελ 5 δεξιά-κάτω).

Η ομάδα φωτογραφιών με τίτλο «Αισθητική περιπλάνηση στη Βόρεια Πίνδο» αν και δεν μπόρεσε, αρχικά, να βρεί χρηματοδότες για έκδοση, τελικά επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια ενός προγράμματος κινητικότητας που ανέλαβε ο Θωμάς να υλοποιήσει στο χώρο της Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τη διοργάνωση εκθέσεων φωτογραφίας, καθώς και τη δημιουργία πολυμέσων CD-ROM με φωτογραφίες, κείμενα και μουσική από την περιοχή της Βόρειας Πίνδου.

Ο Θ. Φίλιος όμως αγαπούσε πολύ το έργο του και πίστευε σ’ αυτό.

΄Ετσι αν και δεν βρέθηκε χρηματοδότηση, τελικά, τον Δεκέμβριο του 1999 κατάφερε με δικούς του πόρους να εκδώσει το άλμπουμ φωτογραφιών “Αισθητική περιπλάνηση στη Βόρεια Πίνδο” με 40 ασπρόμαυρες φωτογραφίες (εκδ. University Studio Press, ISBN 960-12-0799-6).

Το 2000 κουβεντιάζοντας μαζί θέματα ιστορίας του τόπου, βγήκαμε σε περιπλάνηση τοπίων αισθητικού ενδιαφέροντος στην Γρεβενιώτικη ύπαιθρο. Εκεί μου εκμυστηρεύθηκε ότι η μεγάλη του αγάπη ήταν η αποτύπωση και η διάσωση όμορφων και περίτεχνων εικονοστασίων που υπάρχουν διάσπαρτα στα μονοπάτια της Πίνδου. Δημοσιεύεται παρακάτω μία εξαιρετικής αισθητικής φωτογραφία σε μονοπάτι προς το Βόιο. Ήταν πράγματι ενδιαφέρον να περπατάς και να συζητάς μαζί του, έχοντας πάντα τις φωτογραφικές μηχανές μας.

Τον Αύγουστο του 2002 συμμετείχε σε παράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού/Πολιτιστική Ολυμπιάδα στο Πρόγραμμα «Αγορά» με: 1) έκθεση φωτογραφίας, 2) εκπομπή CD-ROM με 200 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και 3) Σόου ζωντανής μουσικής και εικόνας, 180 χρωματικές διαφάνειες από «Πίνδος» και μουσική από «Μεσογειακά ηχοχρώματα».

Τον Ιούνιο του 2004 φωτογραφίες του μπαίνουν ως εξώφυλλο σε μουσικά CD (5 ή 6) της εταιρείας ECM Records στη Γερμανία.

Τη σειρά «Καρβουνιάρηδες» αλλά και άλλες, αν και τις είχε ολοκληρώσει δεν πρόλαβε να τις εκδώσει.

Πέραν όλων αυτών ο Θ. Φίλιος προσφέρθηκε με χαρά και ανιδιοτελώς για να συμμετάσχει σε έντυπα προβολής των τοπικών αρχών των Γρεβενών για την φύση, το αστικό τοπίο, την ιστορία και το περιβάλλον.

Όντας μέλος φωτογραφικών πρωτοβουλιών οργάνωσε ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε σε άλλες ομαδικές σε Γρεβενά-Θεσσαλονίκη- Αθήνα και αλλού, ενώ έφτιαξε ο ίδιος ειδικές εκτυπώσεις (Baners) που μπήκαν σε δημόσιους χώρους.

Ο Τόπος έχει ανάγκη τέτοιων ανθρώπων και ο Θ. Φίλιος αποτέλεσε άνθρωπο «Ορόσημο» και σημαίνων «κοινωνικό στέλεχος» της πόλης μας, στο τομέα της Τέχνης και της Κοινωνικής προσφοράς.

Τιμώντας το πρόσωπό-του και το έργο του, αποδίδουμε στους φίλους του, στην εκπαιδευτική κοινότητα που υπηρέτησε και αγάπησε αλλά και στην ιστορία, το σημαντικό έργο του.

Σε ένδειξη ελάχιστης εκδήλωσης τιμής και με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριών [3] ετών από τον θάνατό του (ο Θωμάς έχασε την μάχη σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης την 27/2/2018, από μία σπάνια ασθένεια) δημοσιεύω σήμερα φωτογραφίες του και έργα του (και από το αρχείο μου, που διατήρησα στα πλαίσια συνεχούς συνεργασίας μας και αλληλοεκτίμησης).

Οι φωτογραφίες φέρουν σήμανση για το copyright που ανήκει στην οικογένειά του. Ευχαριστώ την σύζυγο του Κική για την συνεργασία.

Παρακάτω παρατίθεται ένα πολύ μικρό μέρος από το μεγάλο έργο του καλλιτέχνη & εκπαιδευτικού συμπατριώτη μας, Θωμά Φίλιου.

Α : Αισθητική Περιπλάνηση στην Βόρεια Πίνδο – Καρβουνιάρηδεςf1

(η τελευταία φωτογραφία είναι από τη σειρά ‘‘καρβουνιάρηδες’’).

Β. ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

f2  

Γ. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ & ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ των Γρεβενών

f3 

Δ. ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ – ΓΕΦΥΡΙΑ – AΡXITEKTONIKH – Εξώφυλλα CD ECM Records

f4

Η 2η δεξια φωτογραφία είναι η 2η όψη Τηλεκάρτας ΟΤΕ

με θέμα τη Βάλια Κάλντα και είναι του Θ. Φίλιου και έγινε

με πρωτοβουλία του ΟΜΙΛΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ το 1998.

Περισσότερα γεγονότα & Αφιερώματα για τον Πολιτισμό-την Ιστορία-το Περιβάλλον : http://grebena.blogspot.com/

ΤΕΛΟΣ

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184