Η Δυτική Μακεδονία μετά τον λιγνίτη: Τα συμπεράσματα της διαδικτυακής εκδήλωσης των Πράσινων

Η Δυτική Μακεδονία μετά τον λιγνίτη: Τα συμπεράσματα της διαδικτυακής εκδήλωσης των Πράσινων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Η Δυτική Μακεδονία μετά τον λιγνίτη:

Συμμετοχική πράσινη μετάβαση, κλειδί για βιώσιμο μέλλον

Τα συμπεράσματα της διαδικτυακής εκδήλωσης των Πράσινων

Μια Πράσινη Μετάβαση χωρίς καθόλου ορυκτά καύσιμα, διαφορετική από τις προτάσεις του κυβερνητικού σχεδίου και συνδιαμορφωμένη από την τοπική κοινωνία, μπορεί να προσφέρει σήμερα στη Δυτική Μακεδονία απαντήσεις και διεξόδους για ένα βιώσιμο μέλλον, με ευημερία για όλους και όλες. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα από την επιτυχημένη διαδικτυακή εκδήλωση της Θεματικής Ομάδας Οικονομίας του νέου κόμματος των Πράσινων, στις 11.3.2021, με θέμα «Η Δυτική Μακεδονία μετά τον λιγνίτη: υπάρχουν δρόμοι βιώσιμης ευημερίας για όλους και όλες;».

Τις εισηγήσεις και τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βασιλική Γραμματικογιάννη.

Την εκδήλωση, άνοιξε ο συν-εκπρόσωπος των Πράσινων Θανάσης Γούναρης. Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη βασική φιλοσοφία των Πράσινων για τα ζητήματα της οικονομίας και της ενέργειας, στην κατανόηση για τα αισθήματα της τοπικής κοινωνίας, στις πολιτικές ευθύνες για την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και στους αγώνες και τη συμβολή του ευρύτερου οικολογικού χώρου.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Λευτέρης Ιωαννίδης, προηγούμενος δήμαρχος Κοζάνης. Στην παρουσίασή του έδωσε το γενικό πλαίσιο, με τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος: η περιοχή βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, οι τωρινές αποφάσεις θα διαμορφώσουν το μέλλον της για δεκαετίες. Ιδιαίτερα στάθηκε στο Εδαφικό Σχέδιο, που διαμορφώνεται χωρίς την τοπική συμμετοχή που απαιτούν οι κανόνες της Ε.Ε. και αποτελεί όρο για την επιτυχία του, τονίζοντας την ανάγκη να διαμορφώσει άμεσα δικές της προτάσεις η τοπική κοιν ωνία. Δείτε την παρουσίαση του Λ. Ιωαννίδη, και ευρεία περίληψη της εισήγησής του.

Εκ μέρους του Green Tank, η Ιωάννα Θεοδοσίου αναφέρθηκε στο πως προχωρά η απολιγνιτοποίηση σε Ευρώπη και Ελλάδα, στα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας και στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη στάση των πολιτών των λιγνιτικών περιοχών για την απολιγνιτοποίηση και τη Δίκαιη Μετάβαση. Τέλος, εστίασε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα , ώστε με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας να εξασφαλιστεί η δίκαιη μετάβαση. Δείτε την ευρεία περίληψη της εισήγησής της Ιωάννας Θεοδοσίου

Ο Δημήτρης Τσέκερης, εκπρόσωπος του WWF Ελλάς, παρουσίασε πρόσφατη μελέτη για τις επιπτώσεις στους εργαζομένους και την τοπική οικονομία, με προτάσεις για την ανάσχεση της ανεργίας και για την αξιοποίηση των μέχρι τώρα εργαζομένων σε συγκεκριμένους νέους τομείς με συναφείς απαιτήσεις, ώστε να μη μείνει κανείς πίσω. Δείτε την ευρεία περίληψη της εισήγησής του Δ. Τσέκερη.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, από τη Θεματική Ομάδα Οικονομίας των Πράσινων, παρουσίασε το περίγραμμα μιας Πράσινης Μετάβασης, όπως τη συζητούν οι Πράσινοι ως πρόταση διαλόγου προς την τοπική κοινωνία. Στηριγμένη στον ιδιαίτερο φυσικό πλούτο της περιοχής και στις δυνατότητες ανάδειξής της σε κέντρο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας χωρίς καθόλου ορυκτά καύσιμα, μια Πράσινη Μετάβαση μπορεί να δώσει πρόσθετη αξία σε ποιοτικά και βιολογικά τοπικά αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, να βάλει τις βάσεις για ήπιο τουρισμό και να αποτελέσει πόλο έλξης για έρευνα και επενδύσεις σε πράσινες εφαρμογές. Δείτε την παρουσίαση του Ι. Παρασκευόπουλου, και ευρεία περίληψη της εισήγησής του.

Ακολούθησε σειρά παρεμβάσεων από την περιοχή:

• Ο Λάζαρος Τσικριτζής, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, αναφέρθηκε στις ευθύνες για όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ώστε η μετάβαση να είναι πιο σταδιακή. Τόνισε ότι το βάρος πρέπει τώρα να πέσει στο μεταλιγνιτικό σχεδιασμό, όχι σε μάχες οπισθοφυλακών. Απαράβατος όρος η πολιτική συμφωνία και το συναινετικό κλίμα στους Δήμους και την Περιφέρεια. Δείτε την παρουσίαση του Λ. Τσικριτζή, και ευρεία περίληψη της παρέμβασής του.

• Από την Πτολεμαΐδα, ο Θεόδωρος Κακουλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου για την Απολιγνιτοποίηση και την Προστασία του Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στην κοινωνία, την εργασία, το περιβάλλον και το μέλλον της περιοχής. Καυτηρίασε την έλλειψη σχεδίου από τη πλευρά του κράτους και την απουσία ενημέρωσης και συμμετοχής της κοινωνίας. Παράλληλα έδωσε το στίγμα του συλλόγου τους, που στηρίζει την απολιγνιτοποίηση και τη βλέπει ως τη μεγάλη ευκαιρία της περιοχής να αντιστρέψει τη μέχρι τώρα απάνθρωπη ανάπτυξη και να περάσει σε μια άλλη μορφή ευημερίας.

• Από τη Φλώρινα, τέλος, ο Μιχάλης Πετράκος σχολίασε αντιφάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κανόνων και του εδαφικού σχεδίου που παρουσιάστηκε,και επισήμανε ότι αγνοήθηκαν προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας όπως για θερμική αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ σε υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην κατάσταση του τουρισμού, με προτάσεις και στρατηγικές για την ανάπτυξη ήπιου τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι αφίξεις από άλλες χώρες είναι σήμερα ελάχιστες. Δείτε την παρουσίαση του Μ. Πετράκου, και ευρεία περίληψη της παρέμβασής του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλούσιο διάλογο, με ερωτήσεις και σχόλια του κοινού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν:

• Η πληροφορία του Λαζ. Τσικριτζή, σε ερώτηση του πρώην ευρωβουλευτή Μιχ. Τρεμόπουλου, ότι επιδημιολογική μελέτη της κ. Ληνού για τις επιπτώσεις της ρύπανσης από τον λιγνίτη στη δημόσια υγεία της περιοχής, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, δεν προχώρησε ποτέ πέρα από την πρώτη της φάση.

• Τα στοιχεία του Δημ. Τσέκερη ότι η καύση απορριμμάτων εγκαταλείπεται διεθνώς, ενώ δημιουργεί τις λιγότερες θέσεις εργασίας από κάθε άλλη μέθοδο διαχείρισης.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε από το αναρτημένο βίντεο στο Facebook. Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν και στο κανάλι των ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Youtube τα πλήρη βίντεο των εισηγήσεων, των παρεμβάσεων και του διαλόγου.

Για τους Πράσινους, η εκδήλωση ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Ολοκληρώνοντας σύντομα την επεξεργασία αναλυτικότερων προτάσεων, με υιοθέτηση Πρότασης Διαλόγου για την Πράσινη Μετάβαση, οι Πράσινοι δεσμεύονται να συνεχίσουν με σειρά νέων παρεμβάσεων, αλλά και με συστηματικό διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

Η Θεματική Ομάδα Οικονομίας των Πράσινων

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184