Η κυβέρνηση εν μέσο πανδημίας παίζει με τις ζωές των προσφύγων

Η κυβέρνηση εν μέσο πανδημίας παίζει με τις ζωές των προσφύγων

Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Γρεβενών

 

Η κυβέρνηση εν μέσο πανδημίας παίζει με τις ζωές των προσφύγων

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με μια αιφνιδιαστική κίνηση αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση με τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου που αποτελούν  τη Δομή προσφύγων στα Γρεβενά. 700 περίπου πρόσφυγες μέσα στο χειμώνα και με αρκετές περιοχές να βρίσκονται στο κόκκινο και σε συνθήκες λοκ ντάουν, μεταφέρονται  σε δομές με άλλους χιλιάδες ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα αναστατώνει τη ζωή των παιδιών που μόλις εδώ και ένα μήνα άρχισαν να φοιτούν στις εκπαιδευτικές δομές, των Γρεβενών και της Κρανιάς.

Σε αυτή την κατεύθυνση  οι εργαζόμενοι  του ΔΟΜ έμαθαν ότι σε δύο μέρες χάνουν τη δουλειά τους. Παίζει με τη ζωή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν για τις εκπαιδευτικές δομές των Γρεβενών ΔΥΕΠ και ΖΕΠ. Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή έγιναν προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα διότι μιλάμε για ανθρώπους ξεριζωμένους είτε λόγω πολέμων, διωγμών αυταρχικών καθεστώτων, είτε λόγω φτώχειας, οι οποίοι μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει προορισμό άλλες χώρες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών δεν πραγματοποίησε την έκτακτη συνεδρίαση λόγω έλλειψης απαρτίας προκειμένου να πάρει θέση στο αίτημα των ξενοδόχων για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση παίρνουμε θέση στο θέμα και καταθέτουμε την άποψή μας όπως θα την εκφράζαμε στο δημοτικό Συμβούλιο.

  • Συμφωνούμε με την εξάμηνη παράταση του προγράμματος, αρκεί να τηρούνται όλοι οι όροι ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των κατατρεγμένων αυτών ανθρώπων. Η παράταση εξασφαλίζει την προστασία τους από τον covid 19, εξασφαλίζει τη συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ένταξή τους στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα ζητούμε:

  • Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
  • Στελέχωση των Υπηρεσιών Ασύλου και αύξηση των Περιφερειακών Γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου, πρόσληψη διερμηνέων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και τη χορήγηση ταξιδιωτικών έγγραφων και αδειών διαμονής.
  • Να ακυρωθούν οι μαζικές εξώσεις των προσφύγων, να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και δομές φιλοξενίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Να αρθεί η διακοπή του μηνιαίου βοηθήματος.
  • Να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία.
  • Να στηριχθούν οι πρόσφυγες οικονομικά και διαδικαστικά για την ανεύρεση και εξασφάλιση στέγασης, συνολικά για τις ανάγκες της ανεξάρτητης διαβίωσης, για την πρόσβαση στην υγεία, την πλήρη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους εμβολιασμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την εύρεση εργασίας, παίρνοντας υπόψη την επαγγελματική εμπειρία και τις γνώσεις τους.
  • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών, τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και των νομικά αναγνωρισμένων προσφύγων, στη δημόσια εκπαίδευση, τη δημιουργία τμημάτων ένταξης και υποδοχής, την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και διερμηνέων, την έκδοση του απαραίτητου εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του ,να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες.
  • Να μην δημιουργηθεί καμιά δομή κλειστού ή ανοιχτού τύπου όπως ίσως σχεδιάζεται από την κυβέρνηση,

Γρεβενά, 19 Φλεβάρη 2021

 Ντάγκα Παναγιώτα

Κλεισιάρης Γιάννης

 

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184