Η μηνιαία πορεία της πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

Η μηνιαία πορεία της πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ταχ. Δ/νση : Διοικητήριο

Δημοκρατίας 27

50100 Κοζάνη

Κοζάνη 18-11-2020

 

Τηλέφωνο : 24613 51270                                 

                              Προς:   Μ.Μ.Ε.

 
e-mail                 : Info@kozani.pdm.gov.gr  
     

 

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ  

Η μηνιαία πορεία της πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

 

Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή  της Π.Ε. Κοζάνης για την πανδημία COVID-19 υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Γρηγορίου Τσιούμαρη κατά την οποία εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η εξέλιξη της Πανδημίας στην ΠΕ,  η εφαρμογή των υγειονομικών  μέτρων και των ελέγχων που διεξάγονται από τις υπηρεσίες της ΠΕ Κοζάνης, την  Δ/νση Αστυνομίας Κοζάνης και τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Δήμων με στόχο να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατόν η διασπορά του ιού.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος:

ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Μ Χαρίσιος Γκοβεδάρος, ο Α΄Υποδ/ντής  της Δ/νσης Αστυνομίας  Κοζάνης Βασίλειος Τρευλόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, ο Δήμαρχος Βοΐου  Χρήστος Ζευκλής, ο Δήμαρχος Βελβεντού  Μανώλης  Στεργίου, ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Υγείας του Δήμου Κοζάνης Αναστάσιος Σιδηράς, o Γενικός γραμματέας του Δήμου Εορδαίας Σάββας Παπάζογλου, η Αν/τρια Προϊσταμένη της Δ/νσης Δημόσιας  Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Κοζάνης Ευμορφία Κοντοτάσιου, ο Αν/της Προϊστάμενος της Δ/νσης Ανάπτυξης της ΠΕ Κοζάνης Κων/νος Ράλλης και ο Αν/της Προϊστάμενος της Δ/νσης  Πολιτικής Προστασίας Πρόδρομος Ασλανίδης.

Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία με τους αριθμούς των κρουσμάτων και  τα στατιστικά δεδομένα που αφορούν  τα κρούσματα  του ιού σε κάθε Δήμο της ΠΕ Κοζάνης. Με βάση αυτά τα στοιχεία,  από την έως τώρα εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας  που βρίσκεται  στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης από την 15η Οκτωβρίου, διαπιστώθηκε  σταθεροποιητική τάση στα κρούσματα με μέση τιμή τα 19 κρούσματα.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο αριθμός των κρουσμάτων στην ΠΕ Κοζάνης από 15 /10 μέχρι 15/11 έχει ως εξής:
Συνολικά βρέθηκαν 617 κρούσματα εκ των οποίων

374 στο Δήμο Κοζάνης,

147 στο Δήμο Εορδαίας,

35 στο Δήμο Σερβίων,

46  στο Δήμο Βοΐου και

15 στο Δήμο Βελβεντού.

Στο γράφημα φαίνεται η εξέλιξη των ημερήσιων κρουσμάτων από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Νοεμβρίου 2020  και η καμπύλη του μέσου  όρου με φθίνουσα πορεία στα 19,2 κρούσματα /ημέρα.

Στις 30 ημέρες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, διεξήχθησαν από τη Δ/νση Ανάπτυξης της ΠΕ Κοζάνης, από το τμήμα Εμπορίου 304 έλεγχοι και από το τμήμα Αδειών Ανάπτυξης και Ενέργειας 45 έλεγχοι κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 6 παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν  από κλιμάκιο ελέγχου της  Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής  Μέριμνας της Π.Ε. Κοζάνης, 180  έλεγχοι σε  καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  9 σε σχολικές μονάδες, 6 σε παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς, 5 έλεγχοι  σε Λαικές Αγορές, 2 σε μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, 4 έλεγχοι σε Υγειονομικές Μονάδες 8 σε Δημόσιες Υπηρεσίες, διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα  πραγματοποιήθηκαν από την Δ/νση Αστυνομίας Κοζάνης 40.052 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 361 παραβάσεις  για  μη χρήση μάσκας και 152 παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων  περιορισμού κινήσεων.

Η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη στην συντονιστική επιτροπή ενημέρωσης για την επιδημία:

Πριν ένα μήνα (15/10) και μόλις ανακοινώθηκε ότι μπαίνουμε στο 4ο επίπεδο (κόκκινο) του χάρτη γεωγραφικής διασποράς της πανδημίας στην χώρα μας.

Εκείνο το βράδυ λοιπόν συγκεντρωθήκαμε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη μας Γιώργου Κασαπίδη οι αρμόδιοι φορείς μέλη και μη του συντονιστικού οργάνου για να κινηθούμε ανάλογα προς τα νέα δεδομένα. Κι έτσι αποφασίστηκε η δημιουργία ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου καθημερινής ενημέρωσης προς τους πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης που θα αναφέρεται κυρίως:

  • στον αριθμό των κρουσμάτων στο νομό αλλά και την κατανομή τους σε κάθε Δήμο
  • στον αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιούν τα αρμόδια όργανα και
  • την αλλαγή ή συμπλήρωση της νομοθεσίας που θα αφορούσε την χώρα και την Περιφερειακή Ενότητα.

Συνεπής, λοιπόν, προς αυτή τη δέσμευσή μας αναρτούσαμε καθημερινώς και αδιαλείπτως τα στοιχεία που έρχονταν από τον κεντρικό ΕΟΔΥ αλλά και τα τοπικά όργανα ελέγχου, τόσο εμείς όσο και οι άλλοι φορείς μεμονωμένα ο καθένας τους.

Σήμερα συμπληρώνοντας 1 μήνα συγκεντρωθήκαμε και πάλι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για την πορεία της λοίμωξης στην περιοχή μας βάσει των αδιάψευστων αριθμητικών στοιχείων όσο και των παρατηρήσεων και συμπερασμάτων που προέκυψαν την χρονική αυτή περίοδο.

Έτσι, λοιπόν, από 15/10-15/11 έχουμε:

  • 617 κρούσματα
  • 19,2 μέσο όρο ημερησίως

Η εκτίμηση της Π.Ε. Κοζάνης είναι ότι:

  • Η κατάσταση «κρατήθηκε» σταθερά γύρω στο μέσο όρο με αρκετές εντυπωσιακές πτώσεις ακόμα και σε μονοψήφιους αριθμούς
  • Στις 9 Νοεμβρίου ο επικαιροποιημένος καθημερινά χάρτης γεωγραφικής διασποράς του ΕΟΔΥ που συνοδεύει την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον covid-19 μας κατέβασε και πάλι στο πορτοκαλί επίπεδο, δηλαδή στην κατηγορία από 50 έως 149 κρούσματα τις τελευταίες μέρες ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού.
  • Μόνο μία μέρα ξαναγυρίσαμε στο υψηλότερο αριθμό των 35 κρουσμάτων ενώ τις υπόλοιπες υπήρχε πτωτική ή μειωτική τάση.

Είναι μια ηθική ικανοποίηση για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επιτήρησης και ελέγχου αλλά κυρίως των συμπολιτών μας που επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης για την αντιμετώπιση του πρωτόγνωρου αυτού αόρατου, άκρως επικίνδυνου και θανατηφόρου «εχθρού».

Και ακούγοντας το τι συμβαίνει σε νομούς κυρίως της Β. Ελλάδας όπου, προς μεγάλη μας λύπη, οι αριθμοί όχι απλά αυξάνονται αλλά εκτοξεύονται με πολλαπλασιαστικούς αλλά και ακόμη επιθετικούς ρυθμούς, εμείς μπορούμε να νοιώθουμε ικανοποίηση που κρατήσαμε την πανδημία ελεγχόμενη και με πολλές ελπίδες γρήγορης επιστροφής στην κανονικότητα.

Και πριν περάσω στον επίλογο της σύντομης τοποθέτησης μου επιτρέψτε μου να σας διαβάσω ένα σχόλιο από τη σελίδα της Διευθύντριας της Νεφρολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου κας Δέσποινας Καρασαβίδου, απλά και μόνο για να εστιάσουμε σ’ ένα υπαρκτό πρόβλημα και πρέπει όλοι μαζί να επιλύσουμε άμεσα.

Περί στιγματισμού ο φόβος. Ως κοινωνικό στίγμα ορίζεται η αρνητική συσχέτιση ενός ατόμου η μιας ομάδας που χαρακτηρίζεται από μια ασθένεια. Το στίγμα μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο είτε την ομάδα να κρύψει την ασθένεια του καθώς κατακλύζεται από συναισθήματα ενοχής και θυμού τα οποία τον οδηγούν σε υγειονομική αμέλεια και κοινωνικό διαχωρισμό. «Φταίει αυτός που δεν πρόσεχε» «Φταίει αυτός που μολύνθηκε όλη η ομάδα». Οι ανθρώπου αυτοί μπορεί να παραμελήσουν συμπτώματα για να ξεφύγουν από τις αρνητικές συνέπειες του στίγματος ενώ επιπλέον διακατέχονται από ένα επιπλέον «άγχος» πλην αυτόν της επιβίωσης. Είναι φυσιολογικό να δημιουργείται μια έντονη ανησυχία και φόβος σε καιρό πανδημίας αλλά το κοινωνικό στίγμα δεν το χρειαζόμαστε …μας φτάνει το 2020 από μόνο του.

Να συμπληρώσω πως τόσο ο Περιφερειάρχης όσο κι εγώ προσωπικά αντιμετωπίσαμε αρκετές επικίνδυνες «εστίες» χωρίς τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητα και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς όπου μεταξύ άλλων είδαμε κατάματα την άρνηση των μελών της οικογένειας να δράσει άμεσα στα συμπτώματα του ενός και πρώτου κρούσματος σ’ αυτήν με αποτέλεσμα την μετάδοση σ’ όλη την οικογένεια, τις στενές επαφές της και πήγαινε καλπάζοντας…

Με το βλέμμα στραμμένο, λοιπόν, στην δύσκολη κατάσταση που βαίνει η χώρα μας και την οριακή που βιώνει η αγαπημένη μας συμπρωτεύουσα, ας συνεχίσουμε με μεγάλη προσοχή ακολουθώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες της επιστημονικής μας κοινότητας και εφαρμόζοντας τις οδηγίες της πολιτείας για να φθάσουμε σε λίγο χρονικό διάστημα στο σωτήριο εμβολιασμό για την ανοσία όλης της ανθρωπότητας. Δεν θα είναι εύκολο όπως είπε και ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ στην περιοχή μας, κ. Ρωμιόπουλος, γιατί οι εστίες είναι πολλές και πολλαπλασιάζονται. Δεν έχουμε, όμως, άλλη επιλογή.

 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων με ενημερώσεις, διευκρινίσεις, παρατηρήσεις επί της πορείας της επιδημίας κατά τον περασμένο μήνα και τέθηκαν διάφοροι προβληματισμοί και αιτήματα για την πληρέστερη αντιμετώπιση της κατάστασης και μάλιστα τονίστηκε η πρόθεση για συχνότερες συναντήσεις.

Κλείνοντας την συνάντηση ο κ. Τσιούμαρης αφού συνεχάρη όλους τους παρευρισκόμενους για το έργο που επιτελούν, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου για την συνεχή και απρόσκοπτη παρουσία του στα προβλήματα της επιδημίας στην τοπική κοινωνία και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του γιατί:

  • τόσο από τα στοιχεία και τους απόλυτους αριθμούς
  • αλλά και από τις ενέργειες όλων των Αυτοδιοικητικών, Δημόσιων και Εκλεγμένων λειτουργών που παρουσιάστηκαν,

διαφαίνεται ξεκάθαρα η δέουσα σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν άπαντες οι φορείς την επικίνδυνη επιδημία στην περιοχή μας και σε συνδυασμό με την υπευθυνότητα που δείχνουν οι συμπολίτες μας ελπίζουμε πως στοχεύουμε σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα το προσεχές διάστημα.

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184