Η Σταχτοπούτα των Χιονοδρομικών

Η Σταχτοπούτα των Χιονοδρομικών

Βρίσκονται πολύ μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, κουρνιασμένα σε πανέμορφες βουνοπλαγιές ή πλάι σε κρυστάλλινα ποτάμια, δίπλα στον ομορφότερο εθνικό δρυμό της χώρας, τη Βάλια Κάλντα, και σε κοντινή απόσταση από το αγαπημένο χιονοδρομικό κέντρο των πωρωμένων σκιέρ, τη Βασιλίτσα.

Με τέτοιους άσους στο μανίκι ήταν ζήτημα χρόνου –και χρήματος, φυσικά– ν’ αποκτήσουν τα χωριουδάκια των Γρεβενών το καθένα το δικό του ξενώνα. Τα χρήματα φαίνεται πως βρέθηκαν, και 10 παραδοσιακοί ξενώνες , χτίζονται την ώρα που μιλάμε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζιάκα, στο Περιβολάκι, στο Περιβόλι, στη Λάβδα και πάνω στο δρόμο που οδηγεί από τα Γρεβενά στη Βασιλίτσα.

Όλα τα παραπάνω το 2010 γιατί σήμερα έχουν αλλάξει τα πλάνα και τα θέλω όσων τελικά κατάφεραν και πήραν τις χρηματοδοτήσεις για να φτιάξουν ξενοδοχεία στον ωραιότερο προορισμό για τους λάτρεις του χιονιού για τους ερωτευμένους με το σκι .

Τα Γρεβενά είχαν τις προϋποθέσεις να ανέβουν ψηλά και πολύ δυνατά σε όλους τους τομείς. Αν κάποιος αναρωτηθεί αν σήμερα τις έχουν μια ειλικρινής απάντηση θα ήταν : Υπό ειδικές συνθήκες και υπό ειδικές προϋποθέσεις και με ανθρώπους που έχουν την καρδιά, την ψυχή, αλλά και την σκέψη στο καλό του Νομού Γρεβενών.

Ανθρώπους που δεν ήρθαν για να πάρουν, αλλά για να δώσουν, δεν ήρθαν πεινασμένοι για να εκμεταλλευτούν, αλλά χορτάτοι για να μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις, εμπειρία, γνωριμίες και το “επιχειρείν” κατοχυρωμένο στο ενεργό βιογραφικό τους .

Στην καρδιά της οργιαστικής φύσης της Πίνδου, το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας στα Γρεβενά  είναι ικανό να δελεάσει τόσο τους λάτρεις της χιονοδρομίας, όσο και τους φυσιολάτρες. Το snowboard αναλογικά διεκδικεί σημαντική μερίδα της πίτας των επισκεπτών, οι πολλές πίστες – μεταξύ των οποίων αρκετές μαύρες – προσφέρουν την απαραίτητη άνεση χώρου ενώ οι καταβάσεις πότε δίνουν στο πιάτο τον Όλυμπο και τον Σμόλικα και πότε το Βίτσι και τον Γράμμο.

Στα πέριξ τα χωριά της Αλατόπετρας και του Δίστρατου μαγνητίζουν τα βλέμματα λόγω ομορφιάς και παράδοσης ενώ η γραφική Σαμαρίνα φαίνεται πως μαγνητίζει το… χιόνι, σε περίπτωση που θέλετε να ανεβείτε στο πιο ψηλό χωριό της Ελλάδας που κάθε λίγο και λιγάκι το στρώνει και δεν το ξεστρώνει ως την άνοιξη.

Εν έτη 2019 η Βασιλίτσα από Βασίλισσα που είναι το όνομα της κανονικά , έγινε “Σταχτοπούτα” των χιονοδρομικών.

Η τελευταία 4 ετια δυστυχώς χαρακτηρίζεται από παντελή αδιαφορία όχι των ανθρώπων του χιονοδρομικού αλλά μιας ομάδας ξενοδόχων οι οποίοι όχι μόνο δεν έδειξαν αγάπη για το πανέμορφο βουνό της Πίνδου αλλά το υποθήκευσαν εκμεταλλευόμενοι ανθρώπινες ψυχές μεταναστών και προσφύγων σε μια ειδική τύπου φιλανθρωπία φιλοξενία αμειβόμενοι με 47,50 ευρώ ανά κεφάλι . Γιατί για αυτούς δεν ήταν άνθρωποι που έχρηζαν φιλοξενία αλλά αριθμοί που τους προσέφεραν κέρδη και ευρώ.

 Στα προγράμματα «leader και ΟΠΑΑΧ» που ενίσχυσαν και χρηματοδότησαν τις τουριστικές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της Βασιλίτσας την περίοδο 1997 – 2008 δημιουργήθηκαν σημαντικές υποδομές στην περιοχή.

Από το Leader της περιόδου 1997-2001 δημιουργήθηκαν 14 ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 420 κλινών και οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν ως ενίσχυση το 50% της επένδυσης, δηλαδή 1,8 εκατ. ευρώ. Την περίοδο 2000 – 2008 από το ΟΠΑΑΧ δημιουργήθηκαν 16 ξενοδοχειακές μονάδες με 560 κλίνες και με 60% ενίσχυση οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν 3,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά στην περιοχή δημιουργήθηκαν ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 942 κλινών και 4 καταστήματα εστίασης. Υπάρχουν και κάποιες μικρότερες επενδύσεις που έγιναν με απευθείας δανεισμό και ιδία χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρηματιών.

 Οι μειώσεις στις χειμωνιάτικες κρατήσεις των ξενοδοχείων άρχισαν να παίρνουν την κατηφόρα, από τις 55.481 διανυκτερεύσεις το 2013 στις 2.154 το 2014 . Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η απώλεια σε μονάδες επισκεπτών είναι συντριπτική.

Ψάχνοντας σήμερα το γιατί και πώς ξέφυγε η διαχείριση τόσων καινούριων καταλυμάτων υπερσύγχρονων , των οποίων οι ιδιοκτήτες μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν έκκληση, για να παραχωρηθούν ως χώροι φιλοξενίας για μετανάστες και πρόσφυγες  αυτά τα τουριστικά θέρετρα …. όλοι αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι αυτό που ζει σήμερα η πάλαι ποτέ Βασίλισσα του βουνού, έγινε γιατί δεν αγάπησαν, δεν προσπάθησαν, δεν θυσίασαν δεν πάλεψαν, για να βρουν λύσεις με επαγγελματισμό και διαχείριση όπως οι γείτονες που έκαναν brand name  το άγνωστο Μπάνσκο.

Το Μπάνσκο απολαμβάνει τα τελευταία 10 χρόνια μία ταχύτατη ανάπτυξη που θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει case study για τον ορεινό τουρισμό. Κι αν οι επενδύσεις συνεχίζονται, «ανοίγοντας» τον προορισμό και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι Έλληνες ήμαστε οι πρώτοι που εκτίμησαν τις αρετές του, χάρη και στην εύκολη πρόσβαση (μόλις 4 ώρες από τη Θεσσαλονίκη).

Και μιλάμε για την περίοδο της κρίσης 2009 – 2019.

Ενώ στο Νομό Γρεβενών τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου,  είχαν τα διαπιστευτήρια για φιλοξενία ” προσφύγων –μεταναστών”, ήρθε και η ώρα του απολογισμού όμως κυρίες και κύριοι .

Η παραμονή των  “προσφύγων -μεταναστών” στα καταλύματα των Γρεβενών έφερε μόνο ζημία αν κρίνουμε το αποτέλεσμα και των υπερχρεωμένων ξενοδόχων και την υποβάθμισης του χιονοδρομικού κέντρου του Νομού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φθορές είναι τέτοιες που απαιτείται υπέρογκο χρηματικό ποσό για την επανεκκίνησή τους, το οποίο φυσικά και δεν υπάρχει.

Τα ξενοδοχεία των Γρεβενών ακυρώνουν συνεχώς τις κρατήσεις τους, και οι ίδιοι νομίζουν ότι δεν χάνουν εφόσον πληρώνονται για τους μετανάστες – πρόσφυγες . Δυστυχώς  δεν βλέπουν το δάσος αλλά μόνο το δέντρο. Η επένδυση στο ” προσφυγικό ” δεν είναι επένδυση αλλά επιλογή με καταστροφικές συνέπειες για όσους δέχτηκαν  ακόμα και όπως λένε , λόγω ανάγκης να στεγάσουν “πρόσφυγες και μετανάστες” .

Οι  τοπικές κοινωνίες αιφνιδιάζονται και γίνονται πιόνια των επικίνδυνων και λανθασμένων αυτών επιλογών….

και μια Βασίλισσα που πήρε το όνομα Βασιλίτσα μένει στις στάχτες της .

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184