Κίνδυνος πυρκαγιάς, Πανόραμα Γρεβενών

Κίνδυνος πυρκαγιάς, Πανόραμα Γρεβενών

Αξιότιμοι κύριοι,
με την παρούσα επιστολή με μορφή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ως Πρόεδρος και Δ.Σ. του “Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πανοραμιτών Γρεβενών και φίλων Η Νέα Γενιά” (Σύλλογος) (panorama-grevena.gr), θέτοντας υπ’ όψιν σας τα εξής :

1. Κατόπιν πρόσφατης ενημέρωσής μας (επισυνάπτεται σχετικό φωτογραφικό υλικό) από χωριανούς, στην θέση “Οξιά”, σε απόσταση 200 περίπου μέτρων απ’ το χωριό και συγκεκριμένα σε χωματόδρομο που ενώνει το Πανόραμα με το οδικό δίκτυο Γρεβενών – Βασιλίτσας, τέμνοντάς το στο ύψος του ξενοδοχείου (- μέλους Δομής Φιλοξενίας Γρεβενών πλέον) Don Constantino εντοπίστηκαν ίχνη πρόσφατα σβησμένης φωτιάς, την οποία άγνωστα άτομα είχαν ανάψει με σκοπό, προφανώς, να ζεσταθούν.

2. Κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριών ετών, ειδικότερα, έχουμε εντείνει την ενημέρωση των χωριανών και επισκεπτών του χωριού μας για θέματα κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς. Η ελάχιστη πλέον ύπαρξη κτηνοτροφικών μονάδων, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κοντινού πευκοδάσους, μέλος του οποίου αποτελεί και η ανωτέρω αναφερόμενη τοποθεσία.

Έχοντας υπ’ όψιν αυτά, καθώς και τις τραγικές επιπτώσεις γεγονότων εκδήλωσης πυρκαγιάς στην χώρα, η πλειοψηφία των κατοίκων ενημερώνεται συχνά, με πρωτοβουλία μας και άντληση υλικού από την Πολιτική Προστασία (https://www.civilprotection.gr/el) και προβαίνει στον απαραίτητο καθαρισμό αυλών, χωραφιών – αγροτεμαχίων κλπ με σκοπό την αποφυγή – πρόληψη κινδύνου εκδήλωσης φωτιάς, ειδικά κατά τους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες.

Το ίδιο γίνεται για θέματα σκουπιδιών και απαγόρευσης ρίψης αυτών σε γειτονικές δασικές περιοχές. Εντοπίστηκε πλήθος απορριμάτων σε πλαστικές σακούλες στην ίδια περιοχή, όπως γίνεται σαφές από τις φωτογραφίες.  Παράλληλα, οργανώνονται από εμάς συχνές, μικρές, εθελοντικές δράσεις με σκοπό τον καθαρισμό των προαναφερθέντων σημείων από πλαστικά, γυαλιά και λοιπά υλικά, τόσο για μη μόλυνση περιβάλλοντος όσο και για τους κινδύνους που προαναφέρονται.

3. Σε τουλάχιστον 6-7 ξενοδοχειακές μικρές ή μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις που συνορεύουν με το χωριό και απέχουν περίπου 1,5 – 2 χιλιόμετρα μεταξύ τους, έχει επιλεγεί η φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.
(Γεγονός για το οποίο αναφερθήκαμε με παλαιότερη ανάρτηση – Ανακοίνωσή μας ως Δ.Σ. Συλλόγου και αφορούσε αποκλειστικά και μόνο στο τι ορίζουμε ως “πολιτισμό”, στην επικείμενη εγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών εντός του οικισμού: panorama-grevena.gr/3538-2/ )
Το πλήθος των ατόμων και η απαγόρευση προσέγγισης – επικοινωνίας καθιστά δύσκολη την ενημέρωσή τους για όλους τους κινδύνους που αφορά το περιβάλλον του τόπου.

Κατανοούμε την ανάγκη πολλών ανθρώπων από αυτούς για περπάτημα, βόλτα ή οτιδήποτε σχετικό, ειδικότερα την εποχή όπως Άνοιξη ή Καλοκαίρι που ευνοούν οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε αντίθεση με τον Χειμώνα. Αυτή γίνεται συνήθως σε κοντινούς προορισμούς, η πλειοψηφία των οποίων είναι εντός βουνών και πευκοδασών, όπως γράφουμε.

Καταλήγοντας:

Δεν είμαστε αυτοί που θα στοχοποιήσουμε ανθρώπους, ειδικότερα διαφορετικής καταγωγής όπως αυτοί που φιλοξενούνται, όμως κάποιοι εξ αυτών δείχνουν να αδιαφορούν ή να μην γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν σε περίπτωση “ατυχήματος” – πυρκαγιάς. Είναι προφανές πως αυτοί που το έπραξαν, ενήργησαν με εγκληματική αμέλεια – αφέλεια στην περίπτωση ανάμματος φωτιάς, που αναφέρεται και βλέπετε. Σε δεύτερη, αλλά το ίδιο σημαντική, θέση θέτουμε και το ζήτημα σκουπιδιών, πράγμα που αποτελεί πληγή για το περιβάλλον, ειδικότερα ενός τόπου “παρθένου”, σχεδόν εντός του Εθνικού Δρυμού Πίνδου.
Θεωρούμε πως η ενημέρωση αυτών των ανθρώπων είναι ελλιπής και με τη παρούσα αιτούμαστε τα κατωτέρω:

(α) Να ενημερωθούν άπαντες οι διαμένοντες, σε όλες τις υπάρχουσες μονάδες της Δομής Φιλοξενίας Γρεβενών που αφορούν όμορες στο χωριό μας εγκαταστάσεις, τόσο προφορικά όσο και με το απαιτούμενο υλικό για τον μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιάς σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, με την επισήμανση της… ατομικής ευθύνης σε περιπτώσεις κινδύνου/μόλυνσης περιβάλλοντος/δάσους.
Ξένος ων ἴσθι!

(β) Να ενημερωθεί ο αρμόδιος κος Διοικητής της ανωτέρω Δομής (ΤΣΕΝΗΣ Απόστολος), με κοινοποίηση της παρούσας, για τις δικές του ενέργειες, αποτέλεσμα των οποίων παρακαλούμε όπως λάβουμε γνώση.

(γ) Να ενημερωθεί η Π.Υ. Γρεβενών, όχημα της οποίας διατίθεται καθ’ όλη την περίοδο υψηλού κινδύνου στην τοποθεσία Αγία Παρασκευή Πολυνερίου, πολύ κοντά στο σημείο που αναφέρεται στην ανωτέρω (1) περίπτωση και παρακαλείται η αναφερόμενη Υπηρεσία όπως προβεί στις δικές της ενέργειες.

(δ) Να ενημερωθεί κατά τόπο αρμόδιο Α.Τ. Πολυνερίου, για σχετικές ενέργειές του.

Κλείνοντας, γίνεται μνεία πως  η παρούσα αποστέλλεται:
στην Πολιτική Προστασία, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους κυρίους Βουλευτή και Δήμαρχο Γρεβενών
και κοινοποιείται:
στην Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την παράκληση προώθησής της αρμοδίως καθώς δεν κατέστει δυνατή η εύρεση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κυρίου Διοικητή της Δομής Προσφύγων Γρεβενών, στην Π.Υ. Γρεβενών, στην Α.Δ. Γρεβενών και στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

– Αναμένουμε επικοινωνία – απάντησή σας για τα παραπάνω, με την απαραίτητη σημείωση πως ζητάμε τις απαιτούμενες ενέργειες, σε εύλογο χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση, ο καθένας φέρει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί.
– Δηλώνουμε παρόντες σε οτιδήποτε κριθεί πως μπορούμε να συμμετάσχουμε (εθελοντικά ή θεσμικά, με οποιονδήποτε τρόπο), εφιστούμε την προσοχή όλων (μας) και ευχόμαστε καλό καλοκαίρι, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020

Μετά τιμής, ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184