Κατά πόσο τελικά είναι το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης στη Μεταλιγνιτική περίοδο δίκαιο για το Νομό Γρεβενών;

Κατά πόσο τελικά είναι το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης στη Μεταλιγνιτική περίοδο δίκαιο για το Νομό Γρεβενών;

Δεσκάτη, 5/11/2020

Πολύς λόγος γίνεται για το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των νομών της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική περίοδο. Ωστόσο, με απογοήτευση και πικρία διαπιστώσαμε ότι η ΠΕ Γρεβενών δεν επωφελείται από το σχέδιο το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αναγνωρίζοντας ότι προτεραιότητα στην εκπόνηση του σχεδίου αυτού έχουν οι λιγνιτικές περιοχές και ότι ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός αφορά στη διατήρηση του οικονομικοκοινωνικού τους ιστού, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι πρέπει να γίνει μια γενικότερη θεώρηση των δεδομένων που υπάρχουν σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο νομός Γρεβενών, ορεινός, φτωχός και μικρός νομός όλα τα χρόνια της λειτουργίας  της λιγνιτικής βιομηχανίας δυστυχώς έχανε όλα τα προνόμια που θα μπορούσε να έχει, εξαιτίας της ύπαρξης του υψηλού ΑΕΠ που δημιουργούνταν από την ύπαρξη της βιομηχανίας στην ευρύτερη περιοχή. Αδυνατούσε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα, έχανε ενισχύσεις, και σε τελική ανάλυση δεν ελάμβανε τον πόρο που ελάμβανε η Κοζάνη και η Φλώρινα.

Μέσα από το σχέδιο δίκαιης μετάβασης είναι ευκαιρία να υλοποιηθούν προτάσεις  και προγράμματα για την έξοδο του νομού Γρεβενών από την αφάνεια. Και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι σε βάρος και ανταγωνιστικά με τους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, αλλά παράλληλα με αυτούς. Αξίζει να κάνουμε μια προσπάθεια σε όλους τους τομείς της παραγωγής (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή) για δώσουμε πνοή και ζωή στον τόπο μας.

Τα Γρεβενά βρίσκονται στον κόμβο τριών εθνικών αξόνων, της Εγνατίας Οδού, της Ε65 και της Ιόνιας Οδού. Η γεωγραφική μας θέση είναι αυτή που πρέπει να εκμεταλλευτούμε ώστε να προχωρήσουμε στην έξοδό  μας από την αφάνεια.

Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, η ΠΕ Γρεβενών είναι καθαρά τόπος αγροτοκτηνοτροφικός και εκεί θα πρέπει να στραφούμε, στην δημιουργία ενός πράσινου νομού. Οι εναλλακτικές μορφές καλλιεργειών , οι βιολογικές καλλιέργειες, η κτηνοτροφία αλλά και η εκτροφή αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων αποτελούν βασικούς άξονες της οικονομίας του τόπου μας, που θα πρέπει να ενισχυθούν  μέσα από προγράμματα.

Θα πρέπει να ενισχυθεί ο τομέας της μεταποίησης των προϊόντων, είτε μέσα από την καθετοποίηση της παραγωγής κάποιων αγροτικών προϊόντων, είτε από την πιστοποίηση παραγόμενων στο νομό μας  προϊόντων. Η δημιουργία ενός ΒΙΟ.ΠΑ. θα συμβάλλει στην μεταποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

Στον τριτογενή τομέα τα τελευταία χρόνια ο νομός μας έχει γνωρίσει μεγάλη ύφεση.Η σχολή αστυφυλάκων είναι σε αναστολή λειτουργίας, αρκετές υπηρεσίες συγχωνεύτηκαν, άλλες έκλεισαν. Δυστυχώς είναι ένας τομέας που πλήττεται έντονα στην ΠΕ Γρεβενών. Η διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Δεσκάτη, θα είναι ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην οικονομικοκοινωνική ζωή του τόπου μας, αφού η  υπηρεσιακή υποβάθμιση του νομού μας καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αυτόματα σημαίνει και απομάκρυνση ανθρώπινου δυναμικού από την περιοχή.

Ήδη ο νομός μας θεωρείται ο πιο γερασμένος νομός της Ελλάδας και αυτό λόγω της διαρκούς μετακίνησης νέων ανθρώπων προς τα αστικά κέντρα για εξεύρεση εργασίας. Θα πρέπει να ενισχυθούν δομές (ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας), επαναλειτουργία Σχολής Αστυφυλάκων, επάνδρωση του Γ.Ν. Γρεβενών και του Κ.Υ. Δεσκάτης με ειδικότητες γιατρών.

Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή μας μπορεί να έχει έντονη δραστηριότητα, να δουλεύουν συμπολίτες μας και να κινείται η αγορά. Αρκεί να αναδείξουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές και να στοχεύσουμε στην πρωτοτυπία (πολιτιστική, γεωγραφική, κλπ) διαθέτει ο τόπος μας.

Ας έχουμε υπόψη ότι η δημιουργία αποτελέσματος πρέπει να συνδυάζει τον επαγγελματισμό με τα ελάχιστα επίπεδα συναίνεσης. Χρειάζονται άνθρωποι με κέφι, όραμα, καλή σχεδιαστική και εκτελεστική δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον μας περνάει από μας.

Το σχέδιο δίκαιης μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή είναι η ευκαιρία των Γρεβενών να βγουν από την αφάνεια, να διεκδικήσουν, να παράξουν, να αξιοποιήσουν τους φυσικούς πόρους τους.

Δεν λέμε ότι είναι εύκολο.

Δεν είναι όμως ακατόρθωτο.

Χρειάζεται προσπάθεια, συλλογικότητα, ευθύνη, αγάπη για τον τόπο και αγώνας μέχρι το τέλος.

Λαμπρινή Κόγιου

Δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια

Πολιτευτής του Νομού Γρεβενών με τη Νέα Δημοκρατία

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184