Κενά στη τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων λόγω κορωνοϊού εντοπίζει στη Γερμανική αγορά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Κενά στη τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων λόγω κορωνοϊού εντοπίζει στη Γερμανική αγορά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Τις επισημάνσεις του σχετικά με το έγγραφο της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών, όσον αφορά τις εξαγωγικές ευκαιρίες στη Γερμανική Αγορά τροφίμων λόγω κορωνοϊού, κάνει γνωστές ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Κασαπίδης Γιώργος στα Εμποροβιοτεχνικά Επιμελητήρια και στους  Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Συλλόγους της Περιφέρειας.

Ο κ. Κασαπίδης με το έγγραφο του θέλει να επιστήσει την προσοχή όλων των παραγωγικών – επαγγελματικών ομάδων, κυρίως του Αγροδιατροφικού τομέα για την ανάγκη σωστής κατεύθυνσης της παραγωγής.

Στην κατεύθυνση αυτή,  προτρέπει τις παραγωγικές ομάδες σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της Περιφέρειας για την εκπόνηση άμεσα ειδικού σχεδίου δράσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.

           Κοζάνη 6/4/2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

                Α.Π.46562

 

Ταχ. Δ/νση : ΖΕΠ Προς : ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Πληροφορίες : Γραμματεία Περιφερειάρχη  
Τηλέφωνο : 2461052610  
Fax : 2461052614  
email : info@pdm.gov.gr
     
     

Θέμα: Κενά στην τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων λόγω κορωνοϊού,

            εντοπίζει στη Γερμανική αγορά το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Αξιοποίηση της ευκαιρίας με ταυτόχρονη θωράκιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας και της Περιφέρειας.

 

Αξιότιμοι κύριοι, αγαπητοί φίλοι

Σχετικά με το έγγραφο της Δ/νσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών (Α.Π. 18090/01.04.20) με τίτλο εξαγωγικές ευκαιρίες στη Γερμανική αγορά τροφίμων λόγω πανδημίας του κορωνοϊού, θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι Ελληνικές αρχές στο Βερολίνο έχουν συλλέξει πληροφορίες και επισημαίνουν το σοβαρό ενδεχόμενο να παρουσιαστούν ελλείψεις προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα στην αγορά της Γερμανίας.

Οι ελλείψεις αυτές προϊόντων συνδέονται με χώρες που πλήττονται σε βαρύτερο βαθμό από την Ελλάδα όπως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία που παράγουν ομοειδή (μεσογειακά) προϊόντα με την πατρίδα μας και τα εξάγουν στη Γερμανία.

Παράλληλα δε σε συνεργασία με επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων του αγροδιατροφικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Γερμανίας, κάνουν λόγο για ενδεχόμενο εξαγωγικών ευκαιριών στη Γερμανία για προϊόντα τα οποία θα εκλείψουν λόγω επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού σε Ευρωπαϊκές χώρες, από τη γερμανική αγορά.

Την επισήμανση αυτή οφείλουμε να την λάβουμε σοβαρά υπόψιν, προς αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που μπορεί να προκύψει για διεύρυνση των εξαγωγικών επιδόσεων, επιχειρήσεων με έδρα την Περιφέρεια μας προς τη Γερμανία.

Βασική προϋπόθεση αυτής της προοπτικής, είναι η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Το γεγονός αυτό θα επιδράσει θετικά στην υγεία του πληθυσμού, στην αναχαίτιση του κορωνοϊού και στη γρήγορη επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας στην πατρίδα μας και τη Δυτική Μακεδονία.

 Αυτό όπως αποδείχτηκε μέχρι σήμερα μπορεί να γίνει  με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων και των αποφάσεων της Κυβέρνησης, όπως έχουν κλιμακωθεί μέχρι σήμερα, ιδίως με την οδηγία μένουμε στο σπίτι.

Τότε και μόνον θα είμαστε σε θέση ως χώρα και ως Περιφέρεια να αξιοποιήσουμε τυχόν τέτοιες ευκαιρίες, που φαίνεται ότι θα προκύψουν ως συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού ιδίως σε χώρες που πλήττονται βαρύτερα από την Ελλάδα.

Παράλληλα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν και το γεγονός ότι η Ελλάδα εδώ και είκοσι (20) τουλάχιστον χρόνια έχει χάσει την αυτάρκειά της σε τρόφιμα. Έχει καταστεί αδικαιολόγητα και από εσφαλμένες επιλογές διαχρονικά, ελλειμματική χώρα στον αγροδιατροφικό τομέα, με τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων να ξεπερνούν τα έξι (6) δισεκατομμύρια € ετησίως. Τα μεγέθη αυτά καταδεικνύουν και την επισφάλεια της πατρίδας μας σε μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση λόγω κορωνοϊού αλλά και την τεράστια προοπτική ανάπτυξης της Ελληνικής υπαίθρου μέσω της αύξησης της αγροτικής παραγωγής για την υποκατάσταση και μόνο των αθρόων εισαγωγών μας σε τρόφιμα!!!

Με τις επισημάνσεις αυτές, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή προς όλες τις παραγωγικές επαγγελματικές ομάδες, ιδίως του αγροδιατροφικού τομέα, για την ανάγκη σωστής κατεύθυνσης της παραγωγής. Τόσο στο επίπεδο ενίσχυσης και εξασφάλισης της αυτάρκειας της πατρίδας μας και της Περιφέρειας μας σε τρόφιμα, όσο και της παραγωγής προϊόντων που θα καλύπτουν τυχόν αυξημένη έκτακτη ζήτηση από αγορές που τώρα πλήττονται από τον κορωνοϊό και δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν παραγωγικά στην ίδια χρονιά. Και οι δύο επιλογές συμβάλλουν στη σταθερότητα και ομαλότητα στη χώρα μας ενώ ενδυναμώνουν σημαντικά την ανάπτυξη στην ύπαιθρο και την ελληνική περιφέρεια.

Προς την κατεύθυνση αυτή και με τις προϋποθέσεις που σας προανέφερα, σας καλώ σε συνεργασία με τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Άμπα Βασίλειο και Βαβλιάρα Γεώργιο αντίστοιχα και την πρόεδρο της Αγροδιατροφικής σύμπραξης κ. Δαδαμόγια Αικατερίνη, για την εκπόνηση άμεσα ειδικού σχεδίου δράσης το οποίο είναι κρίσιμο για την Περιφέρειά μας.

Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρακολουθεί τις διεθνείς, τις εγχώριες και τις τοπικές εξελίξεις γύρω από την πρωτογενή παραγωγή και τη ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας αγροδιατροφικών προϊόντων. Τις όποιες παρατηρήσεις μας, τις απευθύνουμε τεκμηριωμένα πάντοτε προς όλες τις κατευθύνσεις, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την προσοχή και τη βασική προτεραιότητα για επάρκεια τροφίμων και πρώτων υλών που όλοι πρέπει να λάβουν υπόψιν.

                                                                     O Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

 

 

 

                                                              Γεώργιος Κασαπίδης

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184