131 Views

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για το πετσόκομμα της εξισωτικής ενίσχυσης

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ανακοίνωση για το πετσόκομμα της εξισωτικής ενίσχυσης

Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για τα βοσκοτόπια, είχε σαν αποτέλεσμα το πετσόκομμα της εξισωτικής αποζημίωσης.

1. Από τους 90.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, χιλιάδες μικρομεσαίοι με τη νέα ΚΑΠ 2015-2020 δεν θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματά τους σε εκτατικά, διότι δεν θα υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις βοσκοτόπων.

2. Χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα δουν τις εκτάσεις που δήλωναν ως βοσκότοπους το 2012 «πετσοκομμένες», από την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης και θα μειωθούν δραστικά οι άμεσες ενισχύσεις καθώς και η εξισωτική αποζημίωση και προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ταυτόχρονα ο αριθμός των «κομμένων» δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων που δεν θα ενεργοποιούνται, το 2015 θα περάσουν στο εθνικό απόθεμα. Το κράτος έτσι θα «κλέψει» με νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και θα τα διανείμει δωρεάν στους ημέτερους μεγαλοκτηνοτρόφους και «στα νέα τζάκια» που θα δημιουργήσει.

3. Όσοι κτηνοτρόφοι μείνουν με μειωμένα δικαιώματα και εκτάσεις βοσκοτόπων, θα αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων είτε με ίδιο αριθμό ζώων να αυξήσουν την κατανάλωση ζωοτροφών, που σημαίνει και στις δύο περιπτώσεις μειωμένο εισόδημα για τον κτηνοτρόφο. Ενώ όσοι κτηνοτρόφοι εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία θα αναγκαστούν να πουλήσουν «κοψοχρονιά» τα κοπάδια, τη γη και τα δικαιώματά τους.

4. Ιδιαίτερα θα χτυπηθούν οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας (μικρά νησιά Αιγαίου, βραχονησίδες, κορυφογραμμές), αφού μετά τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και την εγκατάλειψή τους από τους κτηνοτρόφους, θα είναι «καθαρές» για επενδύσεις κυρίως από το ενεργειακό (ανεμογεννήτριες, αιολικά πάρκα, ΑΠΕ) και τουριστικό (ξενοδοχεία, χιονοδρομικά) κεφάλαιο.

5. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα έχει βαριές συνέπειες για τα εκατοντάδες διάσπαρτα μικρομεσαία τυροκομεία τοπικού χαρακτήρα, αφού θα έχουν μειωμένες εισκομίσεις γάλακτος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν. Αντίθετα, θα επωφεληθούν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που θεωρούν την ύπαρξη πολλών μικρών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων «διαρθρωτικό πρόβλημα» και ήδη τους δίνουν μικρότερες τιμές στο γάλα. Έτσι η κυβέρνηση, με το ξεκλήρισμα κτηνοτρόφων και μικρών ανταγωνιστών, ενισχύει τα μεγάλα μονοπώλια να ρίχνουν κι άλλο τις τιμές στο γάλα και στο κρέας.

6. Η μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων και των ζώων θα επηρεάσει αρνητικά και τα μικρά σφαγεία και κτηνιατρεία, καθώς επίσης και τις διάφορες γεωτεχνικές δημόσιες υπηρεσίες, αφού θα συρρικνωθεί το έργο τους.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πιστές στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ για την καινούρια ΚΑΠ (2015 – 2020) κόβουν τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, που δικαιούνται στερώντας τους έτσι από ένα έσοδο που είναι απαραίτητο για τη συντήρηση των μονάδων τους σε μια εποχή που πλήττονται οικονομικά και έχουν φτάσει στο όριο των οικονομικών αντοχών τους. Αποχαρακτηρίζονται οι βοσκότοποι με τις γνωστές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους. Χάνεται κάθε έννοια βοήθειας για μειονοτικές και παραμεθόριες περιοχές.

Δε λαμβάνονται μέτρα προστασίας του ζωικού τους κεφαλαίου σε περιπτώσεις απωλειών όπως πχ για τον καταρροϊκό πυρετό, με τα κρούσματα που έχουμε σε Καστοριά και Φλώρινα. Χαρατσώνουν άγρια με τον ΕΜΦΙΑ τα μαντριά. Αυξάνουν τη φορολογία τους ενώ το εισόδημά τους συρρικνώνεται.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να πάψουν να εμπιστεύονται υποσχέσεις και προεκλογικά λόγια των κομμάτων που δίνουν όρκους πίστης στην συμμαχία των μεγάλων κεφαλαιοκρατών της ΕΕ. Τίποτα δεν μπορούν να περιμένουν ούτε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και ούτε από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που υπόσχονται καλύτερη διαχειριστική πολιτική. Το πρόβλημα δεν είναι στη δυνατότητα διαπραγματεύσεων, σκληρής ή έξυπνης πολιτικής.

Το πρόβλημα είναι να γίνει κατανοητό ότι για να βρεθεί λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα οι κτηνοτρόφοι, αλλά και όλος ο λαός πρέπει να αγωνιστεί για μια πολιτική αποδέσμευσης από τα δεσμά της ΕΕ. Για μια πολιτική που θα χαράζεται από τον ίδιο το λαό που θα κατέχει την εξουσία. Θα ελέγχει ο ίδιος την παραγωγή και την κατανομή του πλούτου που θα σχεδιάζεται κεντρικά. Για μια εξουσία καθαρά λαϊκή που θα διαγράψει μονομερώς όλο το χρέος που δημιούργησε η αστική τάξη και το βάρος το φορτώνει αποκλειστικά στο λαό.

Για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής αγωνίζεται το ΚΚΕ και για να γίνει πράξη καλεί το λαό σε αγώνες που όχι μόνο θα διεκδικεί κάποια οικονομική βελτίωση στο σημερινό ασταθές αστικό σύστημα αλλά θα διεκδικεί την ίδια την εξουσία. Είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους σε μια συμμαχία με την εργατική τάξη για την κοινωνία του αύριο. Γιατί η σημερινή μόνο καταστροφή και αφανισμό μπορεί να τους προσφέρει αφού είναι στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου.

e-Grevena Portal