Κολύμβηση και παιδί…γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος του Α.Σ.Μεγαλέξανδρου Γρεβενών

Κολύμβηση και παιδί…γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος του Α.Σ.Μεγαλέξανδρου Γρεβενών

π’ όλα: Πριν γράψετε το παιδί σας σε κάποιο σύλλογο, επισκεφτείτε οπωσδήποτε τις εγκαταστάσεις για να ελέγξετε τους χώρους, τις συνθήκες υγιεινής, τα στάνταρ ασφάλειας κ.λπ. Επίσης φροντίστε να γνωρίσετε τους καθηγητές και το υπόλοιπο προσωπικό (ναυαγοσώστες κ.λπ.) ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο βέβαιοι ότι το παιδί σας θα είναι ασφαλές. Ρωτήστε γνωστούς, ενημερωθείτε από το διαδίκτυο ή άλλες πηγές και μετά προχωρήστε στην εγγραφή.

Οπωσδήποτε στον γιατρό: Πριν το παιδί ξεκινήσει μαθήματα κολύμβησης πρέπει να περάσει όπως και για κάθε άλλο άθλημα από ιατρικό έλεγχο. Ο παιδίατρος, θα προχωρήσει σε κατάλληλο κλινικό έλεγχο και θα πάρει λεπτομερές ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Πρέπει όμως να γίνει και καρδιολογικός έλεγχος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το παιδί θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές στην πισίνα. Αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας εξυπακούεται ότι πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ούτως ή άλλως πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε άθλημα.

Πώς του κάνει καλό;

Η κολύμβηση είναι ιδανική για την εκγύμναση και την ανάπτυξη όλου του σώματος ενώ δεν επιβαρύνει καθόλου το μυοσκελετικό σύστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται  κακώσεις και τραυματισμοί.  Ως άθλημα πάντως έχει οφέλη παντού στο σώμα καθώς εκτός από το μυοσκελετικό βοηθάει αποτελεσματικά και στο καρδιοαναπνευστικό, το κυκλοφοριακό και το νευρομυικό. Επίσης, το κολύμπι συνιστάται για τα παιδιά με άσθμα.

Όχι μόνο άσκηση: Η επαφή με το νερό εκτός του ότι είναι απολύτως ευχάριστη, εκτονωτική και αγχολυτική (κάτι που χρειαζόμαστε όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας) αυξάνει και την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Εξάλλου, η ενασχόληση με την κολύμβηση γενικότερα ενισχύει την κοινωνικότητά του αφού μαθαίνει να λειτουργεί και να συνπηράρχει με τα υπόλοιπα παιδιά, τον προπονητή του κ.λ. και την ευφυϊα του. Επίσης διάσκεται την αξία της ευγενούς άμιλλας και γενικά διαμορφώνει τον χαρακτήρα του εξισορροπώντας σώμα και πνεύμα.

Πότε να ξεκινήσει;

Η κολύμβηση είναι αποδεδειγμένα  το άθλημα που ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες !       Από 3 μηνών εώς  και τις μεγάλες ηλικίες.  Συνήθως, η κολύμβηση σε group, με έναν ή δύο δασκάλους  ξεκινάει  για παιδιά από 4 ετών και άνω, ώστε να έχουν μια σχετική αυτονομία και να  μπορούν να ακολουθούν τις οδηγίες. Tα παιδιά έως 5 ετών προπονούνται σε μικρή πισίνα για να πατώνουν ενώ μετά μπαίνουν σε μεγάλη.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και στην Ελλάδα η βρεφική κολύμβηση  [3 μηνών – 3 ετών]  κατά την οποία το μωρό μαζί με τον γονιό του έρχεται σε επαφή με το υγρό στοιχείο κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες (πιο ζεστό νερό, μικρότερος χρόνος παραμονής , κλπ.)   Τα μαθήματα διεξάγονται από εξειδικευμένους δασκάλους  ενώ η ενεργή συμμετοχή του γονιού  μέσω της συνεχούς  ενθάρρυνσης του βρέφους , οδηγεί σταδιακά στην εξοικείωση με το νερό. Επίσης η βρεφική κολύμβηση δίνει την ευκαιρία για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου του γονιού με το παιδί.

Πόσο να κολυμπάει ;

Το παιδί συνιστάται να πηγαίνει στην πισίνα τρεις φορές την εβδομάδα για περίπου μία ώρα τη φορά.  Συνήθως κάθε προπόνηση διαρκεί από 30’ (για βρέφη) –  45’   στις μικρές ηλικίες (6- 8 ετών)  και  αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού , το αθλητικό του επίπεδο και τη θερμορυθμιστική του ικανότητα. Η αλόγιστη παραμονή στο νερό μπορεί να προκαλέσει  απώλεια υγρών στον οργανισμό και προσωρινή πτώση της θερμοκρασίας του σώματος .

Tο χλώριο βλάπτει;

Tο χλώριο μπαίνει στην πισίνα για να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών. H ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι ελεγχόμενη  ωστόσο μπορεί να προκαλέσει μια μικρή ξήρανση στο δέρμα, που όμως αντιμετωπίζεται εύκολα με ενυδατικές κρέμες. Βάση διεθνών κανονισμών, οποιοσδήποτε τρόπος απολύμανσης του νερού και αν χρησιμοποιείται (όζον, χλωρίωση άλατος κ.λπ. ) η ύπαρξη  χλωρίου είναι υποχρεωτική!

Kλειστή ή ανοιχτή πισίνα ;

Η χρήση και των δύο τύπων είναι κατάλληλη. Στις κλειστές , απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή τους λειτουργία είναι επαρκής εξαερισμός ώστε να απομακρύνονται οι υδρατμοί που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα.

Οι κανόνες της πισίνας:

Πριν μπούνε στην πισίνα τα παιδιά πρέπει να έχουν κάνει ντους και να έχουν πάει στην τουαλέτα.

Θα πρέπει να έχουν σαγιονάρες, σκουφάκι και μπουρνούζι.

Αν το παιδί έχει ανοιχτή πληγή ή κάποιο άλλο δερματικό πρόβλημα (π.χ. εξανθήματα) δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την πισίνα.

Πριν το μάθημα: Tο παιδί δεν πρέπει να έχει φάει τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν πάει στο κολυμβητήριο για να αποφευχθεί η επιβάρυνση της καρδιάς και το ενδεχόμενο πνιγμού. Αν ωστόσο το παιδί πεινάει μπορείτε να του δώσετε κάτι ελαφρύ (σνακ, χυμό κ.λπ.) μέχρι μιάμιση ώρα πριν την προπόνηση για να μην εξαντληθεί.

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Master in human kinetics

Post doc, Aristotle university of Thessaloniki

Megas alexandros swimming team , Grevena

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

Μετάβαση στο περιεχόμενο