Κουκουλόπουλος: «Δημιουργούμε για πρώτη φορά εθνικό θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό»

Κουκουλόπουλος: «Δημιουργούμε για πρώτη φορά εθνικό θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                           

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ                        

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

                                                                                              Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κουκουλόπουλος:«Δημιουργούμε για πρώτη φορά εθνικό θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό»

 

«Με την πρόσφατη ψήφιση του ν. 4276/2014 δημιουργείται για πρώτη φορά εθνικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον αγροτουρισμό καθώς και τον οινοτουρισμό.

Με τον οινοτουρισμό επιδιώκουμε και φιλοδοξούμε την προσέγγιση του εσωτερικού και εξωτερικού επισκέπτη σε αμπελουργικές περιοχές όπου παράγονται παραδοσιακά υψηλής ποιότητας οίνοι, σε συνδυασμό πάντα με πλήθος τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και την ανάδειξη – διατήρηση του τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος».

Τα παραπάνω τόνισε  ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση για τον οινοποιητικό κλάδο «Χάρτης των Γεύσεων», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε πως «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να εκπονήσει σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τις προδιαγραφές για την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με οινοποιητικές εγκαταστάσεις ή και αμπελώνες, τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ανωτέρω εγκαταστάσεων για την ίδρυση μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εντός αυτών, τις ειδικές προδιαγραφές επισκεψιμότητάς τους, τη μορφή και τον τύπο του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου κ.ά».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η  πολιτεία βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία  με τους φορείς του αμπελοοινικού τομέα με μοναδικό σκοπό, όπως είπε, την προστασία και ανάδειξη των ελληνικών ποιοτικών οίνων στη εγχώρια και τη διεθνή αγορά, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία του προγράμματος «Προώθηση οίνων στις διεθνείς αγορές που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ: «Η σημασία της σωστής διακίνησης και προβολής των οίνων μας τόσο στην εσωτερική αλλά κυρίως στην εξωτερική αγορά, θεωρούμε ότι είναι κρίσιμη και κεφαλαιώδης, τόσο για τον οικονομικό αντίκτυπο όσο και για τα πολιτιστικά και πολιτισμικά μηνύματα  που μεταφέρει   το κρασί. Η αποτελεσματική και δυναμική διείσδυση καθώς και καθιέρωση στη παγκόσμια αγορά των κρασιών μας που διαθέτουν «ταυτότητα» και έχουν να αναδείξουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, άμεσα συνδεδεμένα με τον τόπο καταγωγής τους, πραγματοποιείται ήδη μέσω ευρέως φάσματος προωθητικών δράσεων, με το πρόγραμμα «Προώθηση οίνων σε διεθνείς αγορές».

Ακολουθεί η ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού:

 

«Το κρασί είναι ένα από τα μοναδικά αγροτικά προϊόντα που αναγνωρίζεται διεθνώς, ως ένας από τους κύριους πρεσβευτές της κουλτούρας των παραγωγών χωρών.

Η αμπελοκαλλιέργεια έχει τεράστια περιβαλλοντική σημασία. Τα ελληνικά αμπελοτόπια εκτείνονται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας, αμπελώνες καλλιεργούνται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα και συμβάλλουν ιδιαίτερα στη διαμόρφωση τοπίων σε περιοχές με μεγάλες κλίσεις με αναβαθμίδες όπως είναι οι νησιωτικές περιοχές, οροπέδια κλπ. Η γεωγραφική αυτή μορφολογία της χώρας μας και η δημιουργία ιδιαίτερων μικροκλιμάτων έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο ότι έχουμε αναγνωρίσει σε εθνικό επίπεδο 33 Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) και 114 Προστατευόμενες Γεωγραφικές  Ενδείξεις (ΠΓΕ)  οίνων.

Με την πρόσφατη ψήφιση του ν. 4276/2014 δημιουργείται για πρώτη φορά εθνικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον αγροτουρισμό καθώς και τον οινοτουρισμό.

Με τον οινοτουρισμό επιδιώκουμε και φιλοδοξούμε την προσέγγιση του εσωτερικού και εξωτερικού επισκέπτη σε αμπελουργικές περιοχές όπου παράγονται παραδοσιακά υψηλής ποιότητας οίνοι, σε συνδυασμό πάντα με πλήθος τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και την ανάδειξη -διατήρηση του τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η σημασία της σωστής διακίνησης και προβολής των οίνων μας τόσο στην εσωτερική αλλά κυρίως στην εξωτερική αγορά, θεωρούμε ότι είναι κρίσιμη και κεφαλαιώδης, τόσο για τον οικονομικό αντίκτυπο όσο και για τα πολιτιστικά και πολιτισμικά μηνύματα  που μεταφέρει   το κρασί.

Η αποτελεσματική και δυναμική διείσδυση καθώς και καθιέρωση στη παγκόσμια αγορά των κρασιών μας που διαθέτουν «ταυτότητα» και έχουν να αναδείξουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, άμεσα συνδεδεμένα με το τόπο καταγωγής τους, πραγματοποιείται ήδη μέσω ευρέως φάσματος προωθητικών δράσεων, με το πρόγραμμα «Προώθηση οίνων σε διεθνείς αγορές».

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) καθώς και οι Περιφερειακές Οργανώσεις Οινοπαραγωγών, έχουν συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση και αναβάθμιση της εικόνας των κρασιών του αμπελώνα της χώρας μας, στην αναμόρφωση, ανάπτυξη και τουριστική αξιοποίηση του Αμπελώνα της με χάραξη τουριστικών διαδρομών (Δρόμοι του Κρασιού) καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος των διαφόρων περιοχών με τη παροχή μιας ολοκληρωμένης οινοτουριστικής πρότασης στους επισκέπτες και στη στήριξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων με κεντρικό άξονα το αμπέλι και το κρασί.

Το Υπουργείο μας με το συναρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να εκπονήσει σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τις προδιαγραφές για την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με οινοποιητικές εγκαταστάσεις ή και αμπελώνες, τις  τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ανωτέρω εγκαταστάσεων για την ίδρυση μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εντός αυτών, τις ειδικές προδιαγραφές επισκεψιμότητάς τους, τη μορφή και τον τύπο του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητη και η συμβολή των φορέων σας με την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων επί των θεμάτων που πρόκειται να συμπεριληφθούν στην εν λόγω ΚΥΑ.

Επίσης, στο πλαίσιο αξιοποίησης του κτήματος Τατοΐου, κυρίως της αναβίωσης του αμπελώνα καθώς και του οινοποιείου, μετά και από συναντήσεις με τον εκπρόσωπο της ΕΔΟΑΟ βρισκόμαστε στην διαδικασία σχεδιασμού, προτάσεων όσον αφορά:

–       τον φορέα διαχείρισης (ημικρατικός ΥπΑΑΤ – ΕΔΟΑΟ),

–       τις θεματικές ενότητες, συνέργειες,

–       τον οινοτουρισμό,

–       την εκπαίδευση,

–       τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες,

–       την έρευνα και ανάπτυξη ελληνικού αμπελώνα κ.ά.

Η πολιτεία με τους φορείς του αμπελοοινικού τομέα είναι σε μόνιμη επαφή και συνεργασία με μοναδικό σκοπό την προστασία και ανάδειξη των ελληνικών οίνων.

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και σας διαβεβαιώνω ότι είμαι σύμμαχός σας σε όλη αυτήν την προσπάθεια, από κοινού θα σχεδιάσουμε ό,τι θεωρείται απαραίτητο για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τον οινοτουρισμό».

 

 

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184