Κτηνοτροφία: Άγνοια, εμμονή ή συμβόλαιο θανάτου;

Κτηνοτροφία: Άγνοια, εμμονή ή συμβόλαιο θανάτου;

Η στάση του υπουργού ΑΑΤ, εδώ και πάνω από ένα μήνα, όσον αφορά τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι πραγματικά ακατανόητη.

Σε αυτό το «γαϊτανάκι» με τους ΚΑΔ, όπου για εβδομάδες προστίθενται δραστηριότητες  και επαγγέλματα στους πληττόμενους από τον κορωνοϊό, ο αγροτικός κλάδος δεν μπήκε ποτέ!

Μετά την ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ, ότι 150 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό θα διατεθούν για τον πρωτογενή τομέα, ο αρμόδιος υπουργός μας είπε ότι θα στηριχθούν εκείνοι που πραγματικά πλήττονται! Λίγες ημέρες αργότερα ανέφερε την αλιεία, γενικώς και την ανθοκομία.

Όσον αφορά την κτηνοτροφία και ειδικά τους αιγοτρόφους και προβατοτρόφους, μας είπε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα μειωθεί η κατανάλωση. Χαριτολογώντας μάλιστα σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι «μάλλον δεν πρόκειται οι Έλληνες να αλλάξουν συνήθειες και να φάνε ψάρι αντί για αρνί το Πάσχα, έστω και με τα περιοριστικά μέτρα».

Στη συνέχεια υπήρξε μια φιλολογία, στηριζόμενη σε «διαρροές», ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγο-πρόβειο κρέας θα είναι κατά πολύ αυξημένη -με απόφαση Υπουργού- ώστε να μετριασθεί η ζημιά. Κάτι που προφανώς δεν συνέβη και δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί, με δεδομένο τον τρόπο λειτουργίας και κατανομής των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Το τελευταίο σενάριο, αφορά στην πληρωμή του 50% της βασικής ενίσχυσης εντός του Μαΐου, πάλι μέσω διαρροών!

Μέχρι σήμερα, ο υπουργός σχεδόν εμμονικά, αρνείται όχι μόνο να πράξει το παραμικρό, αλλά και να πει στον αγροτικό κόσμο τι σχεδιάζει.

Η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, συμπεριλαμβανομένης και της υφυπουργού η οποία χειρίζεται τα θέματα της κτηνοτροφίας, μάλλον «ξεχάστηκε στο σπίτι»!

Επί της ουσίας και στο δια ταύτα. Περισσότερο από ένα μήνα, από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα περιοριστικά μέτρα και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής  δραστηριότητας της χώρας πάγωσε, κανενός είδους μέτρο στήριξης δεν υπήρξε, για κανέναν κλάδο του πρωτογενούς τομέα.

Ειδικά για την κτηνοτροφία, η κατάσταση αγγίζει τα όρια του τραγικού, με τη βοήθεια και της κυβέρνησης.

Με το «κλείσιμο» της εστίασης, η κατανάλωση κάποιων προϊόντων έπεσε κατακόρυφα.

Η «Πασχαλινή» τιμή στα αρνιά και τα κατσίκια πραγματικά κατέρρευσε και με τη βοήθεια των ατυχέστατων δηλώσεων του υπουργού ανάπτυξης και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η υπαγωγή στο μέτρο της διευκόλυνσης, για την πληρωμή επιταγών και συναλλαγματικών, κλάδων οι οποίοι προμηθεύονται προϊόντα από κτηνοτρόφους, χωρίς την υπαγωγή των κτηνοτρόφων, τους στερεί και την όποια ρευστότητα είχαν.

Η μη πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βόειο κρέας, στερεί επίσης ρευστότητα από κτηνοτρόφους και μάλιστα στη χρονική περίοδο κατά την οποία αρχίζουν οι προμήθειες ζωοτροφών.

Επιπλέον, καταστρέφει την «κουλτούρα πληρωμών» από το κράτος, την οποία καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τη δυνατότητα προγραμματισμού, αλλά και αίσθημα ασφάλειας στον κτηνοτρόφο.

Είναι γνωστό, κατά δική του δήλωση, ότι ο αστός, νομικός, υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, στερείται βασικών γνώσεων για τον τρόπο λειτουργίας της παραγωγής και της αγοράς αγροτικών προϊόντων και μάλλον δεν είναι στα ενδιαφέροντά του να τις αποκτήσει.

Οι κινήσεις του όμως, ή μάλλον η πεισματική του αδράνεια, συμβάλει τα μέγιστα για την ολοκληρωτική καταστροφή ενός πολύπαθου, αλλά σημαντικού κλάδου, όπως αυτός της κτηνοτροφίας.

Τα επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» περί πληρωμής μέρους της βασικής το Μάιο, δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Στήριξη σημαίνει «φρέσκο» χρήμα το οποίο θα δώσει ρευστότητα και θα αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Αυτό σημαίνει πληρωμές στην ώρα τους, διευκόλυνση στις υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων, τουλάχιστον όσο και των υπολοίπων επαγγελματιών της αλυσίδας και έκτακτη ενίσχυση (de minimis). Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Εάν ο αρμόδιος υπουργός δεν μπορεί ή δεν θέλει, είναι υποχρέωση του Πρωθυπουργού να παρέμβει τώρα.

Βεβαίως και οι λαλίστατοι κατά τα λοιπά κυβερνητικοί βουλευτές της επαρχίας, οι οποίοι κατά μια περίεργη σύμπτωση, προεκλογικά σχεδόν όλοι κατάγονται από «αγροτική οικογένεια», έχουν ευθύνη.

Εκτός και αν τελικά πρόκειται για πολιτική απόφαση της κυβερνώσας παράταξης και το «έγκλημα» κατά της κτηνοτροφίας δεν είναι εξ αμελείας, αλλά προμελετημένο και καλά οργανωμένο.

Βράντζα Παναγιώτα – Κτηνίατρος

Πρ. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας – ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184