ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

13 Σεπτεμβρίου 2020

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Κωστής Χατζηδάκης:  Το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας είναι πράσινο και ευρωπαϊκό

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Πράσινο και ευρωπαϊκό είναι το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την χθεσινή επίσκεψή του στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης. Όπως σημείωσε ο κ Χατζηδάκης, ο λιγνίτης αποσύρεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς. Είναι πλέον το ακριβότερο καύσιμο. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση εκπόνησε ένα σφαιρικό σχέδιο (masterplan) για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με το οποίο δεν παύει μόνο η μονόπλευρη στήριξή τους από τον λιγνίτη, αλλά και προβλέπεται η στήριξη της ανάπτυξής τους σε πέντε πυλώνες:

1.Καθαρή ενέργεια

2.Βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο

3.«Έξυπνη» αγροτική παραγωγή

4.Βιώσιμος τουρισμός

5.Τεχνολογία και εκπαίδευση

Κατά την επίσκεψή του, στην οποία τον συνόδευε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε:

-Το χωριό Ακρινή στην Κοζάνη, όπου συζήτησε με τους κατοίκους τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την λειτουργία των λιγνιτωρυχείων.

-Τη λίμνη Πολυφύτου, η οποία μετά την απολιγνιτοποίηση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την άρδευση των κτημάτων γύρω από τη λίμνη.

-Το κτήμα ΑΛΦΑ στο Αμύνταιο, που είναι μια σημαντική επένδυση στο χώρο της οινοποιίας, με εξαγωγικό προσανατολισμό

-Και τη σύγχρονη Μονάδα Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Αποβλήτων της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας) για την κατασκευή της οποίας είχε συμβάλει και ο ίδιος, ως υπουργός Ανάπτυξης. Εκεί εξέφρασε τη στήριξή του στο σχέδιο της ΔΙΑΔΥΜΑ για τη δημιουργία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στην περιοχή.

Τον κ. Χατζηδάκη και την κ. Σδούκου συνόδευαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και οι βουλευτές Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Αμανατίδης και Γιάννης Αντωνιάδης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε επίσης με τους δημάρχους Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, Σερβίων Χρήστο Ελευθερίου, Βελβεντού Μανώλη Στεργίου και Αμυνταίου Άνθιμο Μπιτάκη

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε δηλώσεις για την πορεία της απολιγνιτοποίησης και την διαχείριση αποβλήτων. Ακολουθούν τα βασικά σημεία:

Απολιγνιτοποίηση

«Θέλουμε να υπάρξει μια καινούρια αρχή για τη Δυτική Μακεδονία, να μην εξαρτάται μόνο από την ενέργεια ακόμα και αφού περάσουμε στις ΑΠΕ. Θέλουμε να στηρίζεται και στη βιομηχανία, στη βιοτεχνία, στον εναλλακτικό τουρισμό, την «έξυπνη» γεωργία. Κατά την επίσκεψή μου είδα ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να έχει μέλλον πέρα από το λιγνίτη. Εδώ μπορεί να αναπτυχθεί μια σειρά δραστηριοτήτων και έχουμε δύο βασικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση. Το ένα είναι τα 5 δις ευρώ που θα δοθούν στις λιγνιτικές περιοχές, ποσό δεκαπλάσιο σε σχέση με το Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας. Το άλλο είναι το πλαίσιο των επενδυτικών-φορολογικών κινήτρων που θα οριστικοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα προσελκύσουν μεγάλες και σημαντικές επενδύσεις.

Ήδη υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και την Τετάρτη παρουσίασα 16 εμβληματικές επενδύσεις, εκ των οποίων οι 11 αφορούν στη Δυτική Μακεδονία. Είναι κρίσιμο  να μην υπάρξει κενό, γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα τα σχέδια αποκατάστασης των ορυχείων. Μας ενδιαφέρει αυτοί που σήμερα σκάβουν, αύριο να σκεπάζουν, έτσι ώστε οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να μην έχουν πρόβλημα και να μην έχει πρόβλημα μετάβασης η περιοχή.  Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας, η αλλαγή μοντέλου για την περιοχή με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους κανόνες που έχουν υιοθετηθεί για τη δίκαιη μετάβαση».

Διαχείριση αποβλήτων

«Η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων τη Δυτικής Μακεδονίας με την οποία είμαι προσωπικά συνδεδεμένος δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και η υπόλοιπη χώρα. Δυστυχώς η φιλοσοφία που υπάρχει στην Ελλάδα είναι «όχι στη δική μου αυλή». Έτσι έχουμε χάσει δεκαετίες σπρώχνοντας τα σκουπίδια από τη μία περιοχή στην άλλη και έχουμε ακόμα και σήμερα ανεξέλεγκτες χωματερές, τις οποίες όμως είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του 2022.   Εγκρίναμε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, τον προγραμματισμό μας για την επόμενη 10ετία. Θα εισάγουμε άμεσα με νομοσχέδιο μηχανισμούς τιμολόγησης έτσι ώστε να μπορούν οι δήμοι να εισάγουν σταδιακά ένα αντικίνητρο για τους πολίτες, ώστε να μην πετάνε τα σκουπίδια τους χωρίς καμία διαλογή. Επίσης καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για τον λεγόμενο καφέ κάδο για τα οργανικά απόβλητα, ξεκινώντας  από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Και θα συνεχίσουμε φυσικά την προσπάθεια κατασκευής Μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Σχεδιάζουμε την δημοπράτηση 17 μονάδων έως το τέλος του έτους σε όλη την Ελλάδα, όταν από συστάσεως ελληνικού κράτους λειτουργούν έξι. Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες Περιφέρειες. Δεν έχει μόνο προβλήματα, αλλά και παραδείγματα επιτυχίας –πέρα από τη διαχείριση απορριμμάτων-, όπως είναι οι εναλλακτικές καλλιέργειες και ο χειμερινός τουρισμός.

Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός για τη διαχείριση απορριμμάτων γιατί τα περιθώρια είναι ασφυκτικά.  Οι δαπάνες για κατασκευή ΜΕΑ στο επόμενο ΕΣΠΑ παύουν να είναι επιλέξιμες, γιατί η Ευρώπη θεωρεί ότι έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Οπότε πρέπει να τρέξουμε, γιατί στην Ευρώπη έχουν στόχο πια να περιορίσουν την ταφή στο 10%, όταν εμείς έχουμε ταφή 80%. Θα προχωρήσουμε χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος. Το μεγαλύτερο κόστος είναι να περάσει και αυτή η προγραμματική περίοδος και να μην έχουμε κοινοτικά κονδύλια στη συνέχεια για να μπορέσουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

 

[Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να κατεβάσετε εδώ]

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184