Μερικές χρήσιμες συμβουλές πριν αλλάξεις πάροχο ρεύματος

Μερικές χρήσιμες συμβουλές πριν αλλάξεις πάροχο ρεύματος

Κάθε μήνα σε περιμένει το ίδιο βασανιστήριο. Τα τελευταία χρόνια φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος έρχονται να ταράξουν την ψυχική σου ηρεμία και την οικογενειακή σου γαλήνη και η για το ρευμα προσφορα ολο και ανεβαινει. Απεγνωσμένα ρωτάς γνωστούς και φίλους αν υπάρχει λύση.  Οι γνώμες και οι απόψεις είναι πολλές, ο καθένας θα σου μιλήσει για τη δική του εταιρεία πόσο ευχαριστημένος είναι η δυσαρεστημένος. Εσύ αυτό που πρέπει να κάνεις και να πάψεις να αγχώνεσαι και να κοιτάξεις πρώτα τις δικές σου ανάγκες, σε κατανάλωση ρεύματος και πού μπορείς να κάνεις περισσότερη οικονομία. Σίγουρα έχεις σκεφτεί όπως όλοι μας, ότι αν αλλάξεις κάποιες συσκευές στο σπίτι, που καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα, ίσως να δεις το λογαριασμό να ξεφουσκώνει.

Είναι όμως αυτό η λύση στο πρόβλημά σου;

Ναι είναι γεγονός, ότι με κάποιες αλλαγές που μπορείς να κάνεις σε ηλεκτρικές συσκευές μπορεί να εξοικονομήσεις αρκετές κιλοβατώρες τον μήνα, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Ά θες μα αναβαθμίσεις το σπίτι ή την επιχείρησή σου ενεργειακά και αυτό σημαίνει θα πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Προφανώς να μην είσαι τόσο οικονομικά ευκατάστατος για να προβείς σε τέτοιες κινήσεις. Υπάρχουν όμως και πολλές επιδοτήσεις όπως το “εξοικονομώ” που κατά καιρούς βγαίνει και βοηθάει τα νοικοκυριά να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Αυτή πιστεύουμε είναι και η πιο οικονομική λύση που μπορεί να βρει κάποιος προκειμένου να απαλλαγεί από τις άσκοπες κατανάλωσης ενέργειας. Περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται σε θέρμανση και ψύξη, τους θερινούς και χειμερινούς μήνες. Η αλλαγή ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό, όπως και η τοποθέτηση φυσικού αερίου ή LPG  στο σπίτι, μπορεί λίγο να ελαφρύνει την κατάσταση. Επίσης θα μπορούσες να αλλάξεις το ψυγείο και το πλυντήριο με ποιο φιλικά ενεργειακές συσκευές που καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα. Αν βέβαια διαθέτεις περισσότερα χρήματα και εξετάζεις το θέμα του ενεργειακού οφέλους μελλοντικά, σίγουρα μία ενεργειακή αναβάθμιση εξωτερική και εσωτερική στην κατοικία, μαζί με την αλλαγή πόρτο-παραθύρων, θα μπορούσε να εξοικονομήσει το maximum της ενέργειας μιας και οι απώλειες θα ήταν ελάχιστες.

Πέρα όμως από τη διαδικάσία της ενεργειακής αναβάθμισης, θα πρέπει να κοιτάξουμε να βρούμε έναν οικονομικό πάροχο, που θα ταιριάζει στα δικά μας δεδομένα. Πριν λοιπόν καταλήξουμε, θα πρέπει να κάνουμε κάποια σύγκριση στους εκάστοτε ενεργειακούς παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου, στοιχεία των οποίων μπορούμε να βρούμε και στο internet πολύ εύκολα. Εκεί θα μπορέσετε να δείτε με πρώτη ματιά όλα τα οικονομικά πακέτα που προσφέρουν, άλλα για το σπίτι και άλλα για επιχειρήσεις. Αν σκέφτεστε να βάλετε ή έχετε ήδη φυσικό αέριο στο σπίτι, εάν θέλετε να εξοικονομήσετε ρεύμα σε περισσότερα κτίρια, καλό θα είναι να ζητήσετε μία συνολική προσφορά και ένα συμβόλαιο που θα σας έρθει πιο οικονομικό για όλα τα προγράμματα μαζί. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζετε πρωτίστως, την κατανάλωση ρεύματος που κάνετε το χρόνο, είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι και με αυτό το νούμερο να ζητήσετε γραπτή προσφορά από αρκετές εταιρείες.

Ζητήστε επίσης και τους όρους του συμβολαίου, για να διαβάσετε τα σημεία εκείνα και τις χρεώσεις που δεν φαίνονται εξαρχής και προστίθενται στο λογαριασμό, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Οι κρυφές χρεώσεις αποτελούνται από κάποια τέλη που μπαίνουν στο λογαριασμό σας, μαζί με κάποιες ρήτρες και το λεγόμενο πάγιο που χρεώνεται από πολλές εταιρείες.

Προσπαθήστε να ρωτήσετε για τα οφέλη που έχετε και τα προνόμια όταν πληρώνετε εγκαίρως στο λογαριασμό σας και δεν αφήνετε κάποιο υπόλοιπο.  Πολλές εταιρείες βάζουν και τόκο υπερημερίας σε εκπρόθεσμες πληρωμές. Αυτό θα πρέπει να το προσέξετε ιδιαιτέρως ανοίξτε κακοπληρωτής. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη και τις εκπτώσεις στην κιλοβατώρα για την συνέπεια σας,  κατά την εγγραφή σας έναν πάροχο μπορείτε να έχετε κι άλλα μπόνους. Πολλές εταιρείες δίνουν δώρο κάρτες για αγορές σε σούπερ μάρκετ, σε πολυκαταστήματα όπως και σε πρατήρια καυσίμων, όπως και χρεώνουν την κιλοβατώρα με νυχτερινή χρέωση όλες τις ώρες.

Αν υπάγεστε στη ρύθμιση κοινωνικού τιμολογίου, θα πρέπει να ρωτήσετε αν δικαιούστε τα προνόμια και τις εκπτώσεις που δίνει ο συγκεκριμένος πάροχος,  που θα επιλέξετε για το δικό σας ρεύμα.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και έχοντας κάνει μία καλή σύγκριση στις τιμές και στα διάφορα πακέτα, είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε να επιλέξετε κάτι οικονομικό για εσάς και θα δείτε τον παραφουσκωμένο λογαριασμό του ρεύματος να ξεφουσκώνει σταδιακά.  Βέβαια με τις σημερινές εξελίξεις, κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης ούτε τι σκέφτονται οι εταιρίες ρεύματος. Προσπάθειες γίνονται από όλες τις κυβερνήσεις, με επιδοτήσεις που συνεχίζουν να βγαίνουν κάθε μήνα προκειμένου η κιλοβατώρα να μείνει σε σταθερά επίπεδα. Καλό λοιπόν είναι να έχουμε στο νου μας και να κοιτάμε τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τον λογαριασμό που θα έρθει τον επόμενο μήνα.

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Μετάβαση στο περιεχόμενο