ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚKΙΝΗΣ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚKΙΝΗΣ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ

Κύριοι

 Έχοντας   μια   πρώτη   αλλά  και  ενδεικτική  εικόνα της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε σε ατομικό, πανελλαδικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, βλέπουμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο σύνολο των δραστηριοτήτων της παγκόσμιας κοινότητας.

 Για ακόμη μια  φορά ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που αντιμετωπίζει τα σημαντικότερα ίσως προβλήματα, καθώς οι γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες δεν μπορούν να παύσουν ή να ανασταλούν  σε καμία περίπτωση για προφανείς λόγους. Ενώ οι υποχρεώσεις και το έξοδα συνεχίζουν κανονικά για τους παραγωγούς, η ροή εσόδων λόγω της πανδημίας έχει πρακτικά εκμηδενιστεί με αποτέλεσμα να προκύπτουν θέματα βιωσιμότητας στο σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Η κτηνοτροφία -και πιο συγκεκριμένα ο κρεοπαραγωγικός τομέας της – αντιμετωπίζει σήμερα τις άμεσες συνέπειες της πανδημίας COVID-19, σε συνέχεια των επισημάνσεων μας που αφορούσαν τον κλάδο των αιγοπροβατοτρόφων και τις χαμηλές τιμές πωλήσεως των αμνοεριφίων σας αναφέρουμε επιπρόσθετα τις   ιδιαίτερες  δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι βοοειδών της  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ,  της πιο διαδεδομένης εγχώριας ελληνικής κρεοπαραγωγικής φυλής βοοειδών. Οι σφαγές για το πρώτο τετράμηνο του 2020 έχουν μειωθεί στο 50%, η ζήτηση είναι πολύ μειωμένη λόγω του «λουκέτου» στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, καθώς και των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών, υλοποιεί πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης  της  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΒΟΟΕΙΔΩΝ, στα πλαίσια της  ΔΡΑΣΗΣ 10.2.1 <ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ>, ΠΑΑ 2014-20. Το πρόγραμμα αφορά σε 42 εκτροφές βοοειδών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΦΥΛΗΣ σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία (σύνολο ζώων : 3,429 βοοειδή).

Με τις δράσεις του προγράμματος, πέρα από τους προβλεπόμενους στόχους (καταγραφή -σύνταξη γενεαλ.βιβλίων-έλεγχος αποδόσεων) δίνεται και η δυνατότητα προώθησης ενός προιόντος ιδιαίτερου (κρέας βοοειδών ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΦΥΛΗΣ ), με πολλές δυνατότητες και προοπτικές στην αγορά για τους κτηνοτρόφους .

Στις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν, κρίνεται επιτακτική η στήριξη και ενίσχυση αυτού του τόσο σημαντικού αλλά και  ιδιαίτερου για την εγχώρια κτηνοτροφία τομέα, των εκτροφέων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΒΟΟΕΙΔΩΝ.

Η  Πολιτεία οφείλει  να λάβει τώρα άμεσα μέτρα στήριξης της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων, καθώς και του εισοδήματος των παραγωγών.

  1. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος .
  2. Να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των αγροτών και κτηνοτρόφων στη λίστα με τους ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και να τύχουν τα επιδόματα στήριξης.
  3. Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή στους παραγωγούς ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για προϊόντα που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα διάθεσης, λόγω των συνθηκών, της ζωικής παραγωγής.
  4. Στήριξη των κτηνοτρόφων. Εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι στις εισαγωγές βόειου κρέατος αιγοπρόβειου κρέατος από τρίτες χώρες ή από χώρες της Ε.Ε. .
  5. Κρατική μέριμνα για την απορρόφηση και διάθεση των αδιάθετων αγροτικών και κτηνοτροφικών προιόντων σε στρατό , ευπαθείς ομάδες, και νοσοκομεία.
  6. Άτοκη χρηματοδότηση από τις τράπεζες για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους σε προμήθειες ζωοτροφών..

Η Ελληνική κόκκινη  φυλή βοοειδών είναι η φυλή στην οποία ο έλληνας καταναλωτής επιλέγει να καταναλώνει και να εμπιστεύεται το ποιοτικό κρέας τους αφού εκτρέφονται όλο το χρόνο στη φύση.

Οι έλληνες κτηνοτρόφοι παράγουν ποιοτικό κρέας  για τον έλληνα καταναλωτή και τα οφέλη για την εθνική οικονομία είναι αρκετά.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής καθώς η κτηνοτροφία  είναι  σημαντικός πυλώνας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και της αναγέννησης  της υπαίθρου.

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184