Με την αλήθεια και τον ανοιχτό διάλογο (Του Μάκη Νασιάδη)

Με την αλήθεια και τον ανοιχτό διάλογο (Του Μάκη Νασιάδη)

Κατ’ αρχάς θα προσπαθήσω να παρακάμψω, τόσο την ιδιότητα του δημοσιογράφου, που κατέχω επί 26 συναπτά έτη, αλλά και την ιδιότητα αυτή του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου, που θα την έχω όπως και άλλοι 650 στο δήμο Γρεβενών και θα χρησιμοποιήσω την ιδιότητα του απλού πολίτη.

Με την ιδιότητα του δημοσιογράφου όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσα να κρατήσω ως «κόρη οφθαλμού» τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αυτή που ήθελε και ο απλός κάτοικος του τελευταίου χωριού, ανεξαρτήτου μορφώσεως σε κάθε περίπτωση: Να μάθει δηλαδή τη μία και πραγματική αλήθεια, μια αλήθεια την οποία όμως μετά λύπης μου δε βλέπω στην προεκλογική αυτή περίοδο.

Με την ιδιότητα του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου ενός από τυος τρεις συνδυασμούς, διαπίστωσα  όλο αυτό το διάστημα ότι ο απλός πολίτης, τόσο της υπαίθρου όσο και της πόλης των Γρεβενών βρίσκεται σε μια σύγχυση με τα όσα ακούει ή θέλουν κάποιοι να ακούει. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί που γνωρίζουν αρκετά, αλλά κυρίως έχουν να κάνουν με το προσωπικό τους συμφέρον.

Έτσι οι καλοκάγαθοι και καλοπροαίρετοι κάτοικοι, κυρίως των χωριών, που θα κάνουν να ξαναδούν, στα καφενεία και στα σπίτια τους-πρώτα ο Θεός, τόσο κόσμο να τους χαιρετά και να τους κτυπά την πλάτη, σε πέντε χρόνια από τώρα, δεν ξέρουν τι να πιστέψουν στα όσα ακούν. Βρισκόμενοι η πλειονότητά τους στην 3η ηλικία έχουν πλέον τη γνώση και την εμπειρία να καταλαβαίνουν και τις προθέσεις του κάθε υποψηφίου και των επικεφαλής των συνδυασμού. Διαπιστώνουν δυστυχώς όμως μία από τα ίδια, λες και βρίσκονται κάτι δεκαετίες πίσω.

Η τακτική των πισωγυρισμάτων, που ενδεχομένως μεμονωμένοι συμβουλάτορες της προεκλογικής εκστρατείας συνδυασμών, έχουν επιλέξει, παραχωρούν χώρο στο μονόλογο και τα χειροκροτήματα, κυρίως εκ των έσω, στον εντυπωσιασμό και φυσικά στη σύγχυση καθώς δεν υπάρχει αντίλογος.

Σ’ αυτή την ιδιαίτερη προεκλογική «μάχη» δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλοθι κυρίως για τους επικεφαλείς και των τριών συνδυασμών του δήμου Γρεβενών. Τόσο ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, Δημοσθένης Κουπτσίδης, όσο και ο νυν αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος δήμαρχος, Γιώργος Δασταμάνης, αλλά και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου και για 2η φορά υποψήφια, Παναγιώτα Ντάγκα, έχουν ήδη θεσμικούς ρόλους και την βούληση του Γρεβενιώτη και έτσι είναι γνώστες της διαχείρισης του δήμου και της περιφερειακής ενότητας των Γρεβενών.

Αυτό που θα περίμενε ο απλός πολίτης θα ήταν ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος, με όλα τα χαρτιά ανοιχτά, σε όσα ζητήματα θεωρούν και οι τρεις πλευρές ότι υπάρχουν έστω και ψήγματα κακοδιαχείρισης ή κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος ή πελατειακών σχέσεων, ώστε να λάμψει αυτό που λέμε μία και μοναδική αλήθεια.

Τα «αποκαλυπτικά» δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών μέσων που διαθέτει η μία μόνο πλευρά, αποκλείοντας φυσικά έστω και την απλή προβολή των απαντήσεων της άλλης πλευράς, δεν πείθουν κανέναν, όσο δίκαιο ή άδικο και αν έχουν.

Ο «πόλεμος» των αναρτήσεων στα Μέσα Δικτύωσης, για όσους έχουν εξοικειωθεί σ’ αυτά, το μόνο που κάνει είναι να κουράζει και να επαναφέρει κυρίως στις νέες γενιές το «Κουτσομπολιό της Κυρά-Κατίνας».

Αλήθεια κύριε Κουπτσίδη και κύριε Δασταμάνη έχετε κάτι να φοβηθείτε, από ένα δημόσιο διάλογο, όπου θα δοθούν όλες οι απαντήσεις για το ΒΙΟΠΑ, τη ΔΕΥΑΓ, τις μελέτες και τις δημοπρατήσεις των έργων, τα χρέη και τα πλεονάσματα, τα γεύματα των βρεφονηπιακών σταθμών, τις απλήρωτες προσωπικές οφειλές πρώην δημάρχων και ότι άλλο αναφέρεται ως αποκαλυπτικά γεγονότα στους ψηφοφόρους σας;

Δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση την κυρία Ντάγκα γιατί θεωρώ ότι ως γνώστρια από πρώτο χέρι πολλών από των περιπτώσεων αυτών έχει και αυτή βαρύνουσα άποψη σε όποιες θέσεις ακουστούν, είτε για λόγους εντυπώσεων είτε ως τη μία και πραγματική αλήθεια.

Αφουγκραζόμενος και την αγωνία πολλών «υγιών» πολιτικά υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, κάθε παράταξης, μεταφέρω τη θέση αυτή, καθώς νέοι οι περισσότεροι ως προς τη διαδικασία της προεκλογικής εκστρατείας και με ιδιαίτερες ξεχωριστές γνώσεις και καταξίωση στον επαγγελματικό τους χώρο, δεν περίμεναν αυτό το επίπεδο στη σημερινή εποχή της παγκόσμιας δικτύωσης και ενημέρωσης.

Δεν έτυχε να ακούσω τους λόγους ή το λόγο του κ. Δασταμάνη για τη μη προσέλευσή του στη πρόσκληση του τηλεοπτικού καναλιού της Δυτικής Μακεδονίας «WEST”  για κοινή εμφάνιση των τριών επικεφαλής και δεν μπορώ να έχω καμία προσωπική άποψη. Σε καμία περίπτωση δεν είναι μομφή προς το πρόσωπό του και κάτι τέτοιο το γνωρίζει φυσικά και ο ίδιος.

Αν όμως προβληματίζεστε οι επικεφαλείς για το πώς μπορεί να γίνει ο ανοιχτός διάλογος είναι πολύ απλά τα πράγματα. Επιλέγεται έναν χώρο ανοιχτό ή κλειστό, όπου μπαίνει από κάθε πλευρά η βασική λίστα των θεμάτων, που θεωρούνται ως κυρίαρχα και καλείται όλα τα κανάλια, τοπικά και περιφερειακά ώστε με την παρουσία όποιων δημοσιογράφων θέλετε να γίνει ο διάλογος.

Ως γνώστης των τηλεοπτικών και των τεχνικών προδιαγραφών των τηλεοπτικών καναλιών της περιοχής προτείνω να επιλεγεί ένα από τα δύο περιφερειακά κανάλια, που εδρεύουν στην Κοζάνη, όχι γιατί υποτιμώ τα δύο τοπικά κανάλια των Γρεβενών, αλλά γιατί διαθέτουν όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, ώστε αυτός ο διάλογος να μαγνητοσκοπηθεί από κοινού και να προβληθεί σε μία καθορισμένη ώρα απ’ όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

 Μπορεί άνετα ο πολιτισμένος διάλογος να γίνει και με περιορισμένο, κυρίως για τεχνικούς λόγους, ακροατήριο για να ακουστεί και η αγωνία του απλού πολίτη για την τύχη αυτού του δήμου. Η επιτυχία ενός τέτοιου διαλόγου θα αλλάξει ριζικά τη μέχρι τώρα μονομερή αντιμετώπιση κάποιων μεμονωμένων μέσων και αντιλήψεων, που θέλουν τη δημόσια περιουσία, αυτή της ραδιοτηλεοπτικής συχνότητας να την οικειοποιούνται μόνο για προσωπικό όφελος.

Υ.Γ. Επειδή θα θεωρηθεί από τους έτσι και αλλιώς μηδενιστές των πάντων-αρκεί να μην είναι αυτοί που προτείνουν ή μιλούν- ως προβοκατόρικη ή εντεταλμένη αυτή η θέση μου, το λέω προς κάθε κατεύθυνση. Τα 26 χρόνια στο χώρο της δημοσιογραφίας δεν τα θυσιάζω για κανέναν. Θα συνεχίσω να σκέφτομαι φωναχτά και θα λέω αυτό που βλέπω, όχι όπως θέλουν να το βλέπουν κάποιοι, αλλά όπως είναι.

Η μία και μόνη επιλογή σε όλα αυτά είναι: Με την αλήθεια και σε ανοιχτό διάλογο.

Μάκης Νασιάδης

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184