ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ – ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΔΙΝΑ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ, ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ – ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΔΙΝΑ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ, ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Μεγάλη συζήτηση  αναπτύσσεται τελευταία σχετικά με την αξιοποίηση των ορεινών (κυρίως) μονοπατιών της χώρας μας, με αφορμή, ίσως, τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων που παρέχεται από το ΠΑΑ κυρίως, αλλά και από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου. Διάφοροι φορείς, δήμοι, σύλλογοι, οργανώσεις, με τη παρότρυνση των τοπικών κοινωνιών δείχνουν ανάλογο ενδιαφέρον για το θέμα.

Είναι σε όλους μας γνωστό, ότι η ελληνική ύπαιθρος είναι γεμάτη μονοπάτια που προσφέρουν μοναδική εμπειρία σε όσους αποφασίσουν να τα ακολουθήσουν. Ο πεζοπορικός τουρισμός είναι ανερχόμενος στη χώρα μας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρότι στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στις βόρειες, κατέχει υψηλή θέση σε σχέση με τις άλλες μορφές τουρισμού. Γιατί η ικανότητα του ανθρώπου να πεζοπορεί, ήταν ανέκαθεν προνόμιο για την επιβίωση, συγχρόνως με τη διανόηση. Απαραίτητη διαδικασία για τη σωματική και ψυχική ισορροπία, που απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές και εισοδηματικές τάξεις.

Πρέπει λοιπόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να γνωρίζουν ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει μια πρώτη προσπάθεια να οργανώσει, από τεχνικής άποψης, το δίκτυο των μονοπατιών. Θεσμοθετείται πλέον και επίσημα η καταγραφή των μονοπατιών της χώρας μας και τίθενται οι κανόνες σχετικά με την ονομασία τους, τη καταχώρηση, τη συντήρηση, την εποπτεία κ.α.

Αυτό που γνωρίζαμε, από τη δεκαετία του 70 ακόμη, σχετικά με τα Ευρωπαϊκά μονοπάτια και κυρίως το Ε4 και το Ε6, γιατί αυτά μόνο από τα 11 συνολικά διαπερνούν τη χώρα μας οριζόντια ( Ε6 ) και κάθετα ( Ε4 ), παίρνει σάρκα και οστά σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας, κάτι που έλλειπε.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη και η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου ασχολείται με τρία βασικά θέματα.

¾     Τον ορισμό των μονοπατιών (κατηγοριοποίηση)

¾     Τη σήμανση

¾     Την υλοποίηση έργων

Και κρίνεται απαραίτητη και για έναν επιπλέον λόγο, πέραν της εξυπηρέτησης των χρηστών και τη προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος. Σταματά κάθε αυθαιρεσία που γινόταν μέχρι τώρα εν ονόματι της ανάπτυξης, εξυπηρετώντας μικροπολιτικές πρακτικές.

Το σημαντικότερο όμως όλων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, είναι η υποχρέωση όλων των φορέων να εντάσσουν τη χωροθέτηση ενός μονοπατιού σε ένα ευρύτερο σχέδιο διαχείρισης του χώρου, όπως π.χ. μια ειδική μελέτη για το σύνολο του δικτύου των μονοπατιών μιας περιοχής, και όχι να γίνεται αποσπασματική εκτέλεση έργων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προηγείται η αξιοποίηση των υπαρχόντων μονοπατιών, η μελέτη των τάσεων του κοινού και κατόπιν η χάραξη νέων.

Η καταγραφή των ήδη υφιστάμενων μονοπατιών-διαδρομών είναι η πρώτη από τις ενέργειες που προβλέπονται και θα γίνεται με ευθύνη των αποκεντρωμένων διοικήσεων, μέσω των δασικών υπηρεσιών. Τη συντήρηση αναλαμβάνουν οι τοπικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών κ.α.

Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών αλλά και γενικότερα οι κάτοικοι της υπαίθρου, γνωρίζουν απόλυτα και άμεσα την χρήση και λειτουργία των υπαρχόντων μονοπατιών, αλλά και όσων άλλων έχουν «καταργηθεί». Εξυπηρετούσαν συνήθως ανάγκες μετακίνησης ανθρώπων και ζώων με κατεύθυνση από και προς τα σημεία ενδιαφέροντος, μνημεία, εξωκλήσια, δάσος, χωράφια, γειτονικοί οικισμοί, γεφύρια κ.α.

Με τον ίδιο σεβασμό και με την ίδια μέριμνα που όφειλαν σ’ αυτά οι πρόγονοί μας, με τον ίδιο σεβασμό θα πρέπει και σήμερα να σχεδιάζονται και να χρησιμοποιούνται τα μονοπάτια, είτε για αναψυχή είτε για αθλητικούς σκοπούς.

Για το λόγο αυτό  στη συζήτηση που έχει ανοίξει, απαραίτητη συμμετοχή θα πρέπει να έχουν και τα υπουργεία, Τουρισμού και Πολιτισμού, καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς, μιας και το θέμα δεν αποτελεί προνόμιο του υπουργείου περιβάλλοντος, αλλά σχετίζεται με πολιτιστικά στοιχεία και κοινωνικές αναφορές.

 

 ΜΙΜΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

Μετάβαση στο περιεχόμενο