«Οι γλυστράδες»

«Οι γλυστράδες»

« Και περισσότερη τιμή του πρέπει όταν προβλέψουν…»

Απόσπασμα από τις «Θερμοπύλες» του Κ. Καβάφη

 

            Παρακολούθησα την εκδήλωση απόδοσης τιμής στο 1ο Δ.Σ. του Χιονοδρομικού Συλλόγου Γρεβενών από το σημερινό Δ.Σ. για την μεγάλη τους προσφορά της «διάνοιξης του δρόμου» για την αξιοποίηση της Βασιλίτσας.

             Από μικρό παιδί ως μόνιμος κάτοικος της Κ. Ταλιαδούρη αποτυπώθηκε στην μνήμη μου ως σήμα κατατεθέν των Γρεβενών το επιβλητικό βουνό που φάνταζε στο βάθος του κεντρικού μας αυτού δρόμου. Έτσι, η Βασιλίτσα ταυτίστηκε με τα Γρεβενά και την φυσική τους ιστορία.

            Όμως, η Βασιλίτσα στα τότε χρόνια ήταν ακόμη ένα μακρινό όνειρο γιατί οι συνθήκες μετάβασης ήταν τραγικές και απαιτούσε πολύ χρόνο, κάτι που διαπίστωσα όταν πρωτοπήγα στο χωριό της μητέρας μου στους Φιλιππαίους το 1980 για να δούμε το οικόπεδο του παππού μου. Η Βασιλίτσα φάνταζε ακόμη πιο επιβλητική απέναντι από το χωριό μου αλλά ήταν ακόμη πολύ μακριά.

            Στα χρόνια του Πανγρεβενιώτικου αγώνα στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 τα Γρεβενά βρισκόταν σε άθλια οικονομική κατάσταση κάτι που ανάγκασε τόσο τον επαγγελματικό κόσμο όσο και όλη την Γρεβενιώτικη κοινωνία να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν από την πολιτεία αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

            Η επαγγελματική και εμπορική κοινότητα των Γρεβενών με την αγωνία της επιβίωσης έψαχνε διεξόδους αναθέρμανσης της τοπικής μας οικονομίας και αγωνιώδη αναζήτηση νέων επιχειρηματικών κατευθύνσεων. Τότε, σε μια παρέα νέων εμπόρων και επαγγελματιών «φώτισε» τη σκέψη τους η μακρινή αυτή εικόνα της Βασιλίτσας για την αξιοποίηση της ως πηγή πλούτου και ανάπτυξης για τον τόπο μας.

            Έτσι, η συγκεκριμένη ομάδα που συγκρότησε και τον Χ.Ο.Σ.Γ. ανέλαβε πρωτοβουλίες με πολύ χρόνο και κόπο για την αξιοποίηση του βουνού προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν τις τοπικές αρχές για την στήριξη αυτού του θεόπνευστου έργου. Έτσι, η πορεία των έργων πήρε γοργό χαρακτήρα και είμαστε σήμερα μπροστά στο καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας με τεράστιες ευεγερτικές  επιπτώσεις για την τοπική μας οικονομία.

            Εδώ και αρκετά χρόνια αρθρογραφώ για το θέμα, όπως το άρθρο μου «Βασιλίτσα ώρα μηδέν», προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες νέες επενδύσεις για να υποδεχτούμε τον κόσμο που σε λίγα χρόνια θα «πλημμυρίσει» τα Γρεβενά και η Βασιλίτσα να γίνει ένα πολλαπλό έργο, όχι μόνο για την υποδοχή επισκεπτών των χειμερινών σπόρ, αλλά και των φυσιολατρών και κάθε άλλου είδους επισκέπτη  της πανέμορφης Γρεβενιώτικης φύσης και των πολύ σημαντικών οικοσυστημάτων που διαθέτει ο τόπος μας, ώστε να συνδυαστούν και ποικίλες άλλες οικονομικές δραστηριότητες για την στήριξη και της τοπικής παραγωγής σε εκθεσιακά κέντρα που μπορούν να κατασκευαστούν στον ευρύτερο χώρο της Βασιλίτσας.

Έρχομαι, έτσι, να πώ πως η προσφορά αυτών των πρωτοπόρων συμπατριωτών μας είναι τεράστια και τους αξίζει η μέγιστη τιμή που, δυστυχώς, δεν αποδόθηκε στην εκδήλωση αυτή που έγινε στο καταφύγιο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του σημερινού Δ.Σ..

            Αξίζει μια ειδική τελετή στην πόλη των Γρεβενών από τους φορείς του Νομού, την Αντιπεριφέρεια και τον Δήμο προκειμένου να τιμηθούν αυτοί οι άνθρωποι όπως τους αξίζει.

 

Μετά τιμής

Κυριάκος Δ. Ταταρίδης

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

Μετάβαση στο περιεχόμενο