Οι Γρεβενιώτες της Θεσσαλονίκης χόρεψαν (του Αθανασίου Στεφανή)

Οι Γρεβενιώτες της Θεσσαλονίκης χόρεψαν (του Αθανασίου Στεφανή)

Μάλιστα! Χόρεψαν οι Γρεβενιώτες  της Θεσσαλονίκης και έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 στο Φιλίππειο Ξενοδοχείο πνιγμένο στο πανέμορφο πευκόδασο των χιλίων δέντρων.

Ήταν μια Κυριακή γεμάτη ήλιου χαμόγελα παρ’ όλο που ο καιρός τις πρωινές ώρες είχε κατεβάσει τα μούτρα του και έδειχνε πολύ βουρκωμένος.

Όμως «για χάρη των Γρεβενιωτών» αργότερα άνοιξε η ημέρα και γέμισε χαμόγελα τη φύση.

Ο ήλιος ήταν λαμπερός και οι χρυσές του ακτίνες έλουζαν με φως το τοπίο και το Φιλίππειο άνοιξε τις αγκαλιές του να υποδεχθεί τους Γρεβενιώτες οι οποίοι με κάθε μέσο έρχονταν μπουλούκια μπουλούια να συμετάσχουν στην κορυφαία αυτή εκδήλωση που ο σύλλογος τους διοργάνωνε γι’ αυτούς.

Με αστραφτερά χαμόγελα στην είσοδο της αίθουσας του χορού ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Πάκας, δικηγόρος Θεσσαλονίκης με Σαμαρινιώτικη καταγωγή, υποδέχονταν τους Γρεβενιώτες με εγκάρδιες χειραψίες. Μαζί τους και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με την παρουσία του, έδινε μια ιδιαίτερη αίγλη στον ετήσιο αυτό χορό των Γρεβενιωτών.

Σε δευτερόλεπτα η τεράστια αίθουσα του χορού γέμισε ασφυκτικά από τους Γρεβενιώτες και τις Γρεβενιώτισσες με ανεβασμένη τη διάθεση για ένα γρεβενιώτικο ξέσπασμα.

Άλλαξε αμέσως η ατμόσφαιρα της αίθουσας. Μύρισε αγέρα βουνίσιο και άρωμα της Πίνδου.

Γέλια, θερμές χειραψίες, εναγκαλισμοί, καλωσορίσματα, έπαιρναν και έδιναν στην χορευτική αίθουσα και τα τραπέζια όλα γέμισαν παρά χρήμα. Κάτι το Γρεβενιώτικο σ’ άγγιζε απ’ όλες τις μεριές και σε γέμιζε με ανείπωτο αισθησιασμό.

Ποιοί ήταν; Ποιοι δεν ήταν να ρωτάς. Μέσα σ’ έναν τόσο Γρεβενιώτικο χαρούμενο κόσμο, με λαμπερά πρόσωπα και το ιδιαίτερο εκείνο το Γρεβενιώτικο στυλ, ήταν αδύνατο το μάτι σου να τους ξεχωρίσει και να τους καταγράψει.

Ήταν πολλοί. Ήταν πάρα πολλοί και η χορευτική αίθουσα βογγούσε κυριολεκτικά από το βάρος τόσων ανθρώπων.

Ειλικρινά, έχασε όποιος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Σε ένα μόνο τραπέζι, μπροστά μπροστά στην πίστα διέκρινα καμιά εικοσαριά άτομα, άνδρες και γυναίκες, όλοι τους Κοσματίτες οι περισσότεροι των οποίων είχαν το επώνυμο Τολίκας.

Ήταν ο Γρεβενιώτης γιατρός κ. Ψευτογκάς, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των Δυτικομακεδόνων Θεσαλονίκης κ . Τζούλης απ’ τον Αυγερινό, οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου Στεφανής Θανάσης, Λαγούδης Δημήτρης και Παπαευθυμίου Ευθύης, αρκετά από τα μέλη της Ακαδημίας των συνταξιούχων Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης και όχι μόνο με τον μόνιμο αντιπρόεδρο κ. Νίκο Ηλιάδη καθηγητή πανεπιστημίου της Κτηνιατρικής, η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου συμβολαιογράφος Θεσσαλονίκης κ. Ελένη Αδάμου, το Σοφοκλή Ακριτίδη με τη σύζυγό του, το Μιλτιάδη Καρτσιούνη με τη σύζυγό του, το Στέλιο Γκαρέτσο  αλλά και άλλοι πολλοί
“ων ουκ έστι αριθμός”

Ήταν και οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Συλλόγου που τίμησαν το χορό μας.

Ο κ. Καλαφάτης, πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης, ο κ. Γκιουλέκας, πρώην υφυπουργούς και βουλευτής Θεσσαλονίκης, ο αντιπεριφερειάρχης μας γιατρός κ. Δασταμάνης; Όχι, αυτός δεν ήταν, τον εκπροσώπησε ένας άλλος και όπως είπε ασθενούσε.

Αν ήταν θα του επενθύμιζα και πάλι για την κατασκευή του δρόμου μόλις λίγων χιλιομέτρων, για το μοναστήρι της Γόργιανης Κηπουργιού. Είναι ντροπή το ιστορικό αυτό μοναστήρι, ο τουριστικός αυτός χώρος της Γόργιανης με το περίφημο δάσος και τις φυσικές του ομορφιές να στερείται δρόμου για να πάει ο κόσμος να το θαυμάζει.

Ήταν και ο βουλευτής μας ο κ. Κοψαχείλης αλλά και ο εξαίρετος Δήμαρχος μας, ο Δήμαρχος των Γρεβενών κ. Κουπτσίδης Δημοσθένης. Όλοι τους απηύθυναν με φιλικα ζεστά λόγια χαιρετισμό προς τους Γρεβενιώτες και το δραστήριο Σύλλογό τους.

Κάπου εκεί στο τέλος της αίθουσας ήταν τοποθετημένα τα μουσικά όργανα της κουμπανίας Παπαργύρη και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή να σκορπίζουν τις μουσικές τους νότες δημιουργώντας αναστάτωση στις καρδιές των Γρεβενιωτών και η στιγμή αυτή ήρθε και βρόντηξαν τα κλαρίνα και έβγαλε γλυκιές νότες το βιολί και το ντέφι ξεσήκωσε με τους ρυθμούς του τους Γρεβενιώτες στο χορό.

Ο χορός άνοιξε με τον Γρεβενιώτικο ύμνο “Εσείς βουνά των Γρεβενών και πεύκα του Μετσόβου, λίγο για χαμηλώσετε”, που όταν το ακούν οι Γρεβενιώτες δεν προφταίνουν να βγάζουν μαντήλια να σκουπίζουν τη βροχή απ’ τα μάτια τους.

Βογγήξαν τα κλαρίνα, έβγαλε το βιολί την πιο γλυκιά μελωδία, άναψε το λαγούτο και τα ντέφια και γέμισε η αίθουσα μουσικές νότες.

Άρπαξαν στα φτερά τους τους Γρεβενιώτες, τους ξεσήκωσαν τα συναισθήματα και σκαρφάλωσαν στα τοιχώματα για να βρεθούν έξω από τα ανοιχτά παράθυρα και να ανταμώσουν με το θρόισμα των φύλλων.

Αξεπέραστος ο Παπαργύρης με τη γλυκύτατη φωνή και τους λαρυγγισμούς του σ’ ανέβαζε τη διάθεση για χορευτικά αετήσια πετάγματα.

Νόμιζε κανείς πως η Βασιλίτσα της Πίνδου με τη βρύση τη γαλανή του αείμνηστου βιολιστή Νίκου Γκιουλέκα, ήταν εκεί μέσα στην αίθουσα. Βγήκα στη Βασιλίτσα ψηλά στη Γαλανή κι’ αγνάντεψα τη Σμίξη που ‘ταν  μελαχρινή.

Ανεπανάληπτα εκείνα τα κλαρίνα και το βιολί, σου έπαιρναν στις μουσικές τους νότες και σε ταξίδευαν στα αγαπημένα, τα τραγουδισμένα Γρεβενά.

Τόση έξαρση, τόσος αισθησιασμός, τόσο κέφι και μεράκι και μέσα σ’ αυτή τη συγκινησιακή φόρτιση μπαίνει χορεύοντας στην πίστα το χορευτικό του Συλλόγου αποτελούμενο από πανέμορφες Γρεβενιώτισσες “Μούσες εν χορώ της Πίνδου”, και ευσταλείς νεαρούς φουστανελοφόρους Γρεβενιώτες, προκαλώντας θύελλα χειροκροτημάτων, με τον εξαίρετο χοροδιδάσκαλο Σάκη Οικονόμου που χρόνια τώρα ασχολείται με το χορευτικό του Συλλόγου παίρνοντας βραβεία συνεχώς. Τι χορευτικές φιγούρες ήταν αυτές των Γρεβενιωτών με τις τοπικές στολές, τι αετήσια τινάγματα ήταν αυτά των φουστανελοφόρων. Να ζαλίζεσαι αλλά και να καμαρώνεις.

Ξύπνησαν μνήμες και οι σκέψεις ανηφόρισαν να ανταμώσουν με το γενέθλιο τόπο, τα πανέμορφα χωριά μας.

 Και εκείνος ο εξαίρετος τραγουδιστής Παπαργύρης αράδιασε ένα μετά το άλλο τα Γρεβενιώτικά τραγούδια, «εσείς πουλιά πετούμενα, ένα μήλο κι άλλο μήλο, βράδιασε και που θα μείνω, κοντούλα βλάχα απ’ τα βουνά, εσείς παιδιά βλαχόπουλα, παιδιά απ’ τη Σαμαρίνα, και ξαφνικάτο Γρεβενιώτικο τσάμικο, γυναίκες που χορεύετε τους άνδρες που τους έχετε».

Θύελλα στο μυαλό, χτυποκάρδια στην καρδιά και το μεράκι ανεβασμένο κατακόρυφα.

Στο τέλος οι Γρεβενιώτες και οι Γρεβενιώτισσες δεν άντεξαν και γέμισαν την πίστα μαζί με το χορευτικό του Συλλόγου. Ώρες κράτησε ο χορός, ώρες κράτησε αυτό το Γρεβενιώτικο ξέσπασμα και ήταν χάρμα οφθαλμού να τους βλέπεις και να τους καμαρώνεις.

Μέσα από την καρδιά μου θέλω να συγχαρών τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο για την ευκαιρία που μας έδωσαν να ξεσπάσουμε, να γλεντήσουμε, να ανταμώσουμε μεταξύ μας. Και του χρόνου Γρεβενιώτες!!

Θεσσαλονίκη 6-2-2014

                                                                      Αθανάσιος Ι. Στεφανής

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184