174 Views

Ομιλία Ε. Ουζουνίδου για την κατάσταση της Υγείας στη Δυτική Μακεδονία

_Κυρίες και κύριοι

Με αφορμή το παρόν νομοσχέδιο και την επιστολή που έλαβα από το σύλλογο υγειονομικών υπαλλήλων του ΠΕΔΥ Δ. Μακεδονίας για το σοβαρό θέμα που ανακύπτει με τη σύσταση ειδικού κλάδου νοσηλευτών, μαιών και επισκεπτών υγείας και την κάκιστη αντιμετώπιση των Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βοηθών νοσηλευτών, είπαν αρκετά και ο εισηγητής μας και συνάδελφοί μου του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταθέτω  την επιστολή του Συλλόγου στα πρακτικά της Βουλής.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην κατάσταση της Υγείας στην Δυτική Μακεδονία, μιας περιοχής που πλήττεται ευθέως από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ και τη μόλυνση του Περιβάλλοντος.

Πολλές φορές στο παρελθόν, με ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις, έθεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, και τα κέντρα Υγείας, ζητώντας άμεσες λύσεις επί των προβλημάτων. Ωστόσο η κατάσταση παραμένει, θα λέγαμε, τραγική.

Αυτή τη στιγμή, τόσο στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης και στο Μποδοσάκειο της Πτολεμαΐδας, όσο και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, η κατάσταση δεν διαφέρει και πολύ από την τραγική θέση που βρίσκονται τα Νοσοκομεία όλης της χώρας εξαιτίας των βάρβαρων πολιτικών που εφαρμόζονται.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε εξοπλισμό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων, ενώ η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία κλινικών, το κλείσιμο κλινικών άμεσα απαραίτητων για την τοπική κοινωνία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ογκολογικής Μονάδας, η οποία είναι η μόνη στη Δυτική Μακεδονία και καλύπτει έναν πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκων.

Επίσης το  Ιατρείο πόνου, η ορθοπεδική, η γυναικολογική κα. Για μας, δεν μπορεί να μην λειτουργούν  πλήρως βασικά τμήματα, πρώτης
γραμμής όπως  παθολογικό, χειρουργικό, παιδιατρικό κλπ σε κάθε ένα από τα νοσοκομεία.

Τι να πρωτοπώ; Την υποστελέχωση; το άγονο των προκηρύξεων των επικουρικών γιατρών; Την έλλειψη εξοπλισμού ακόμη και των ΕΚΑΒ;

 Κυρίες και κύριοι

 Είναι απαραίτητο


 1.    Να υπάρξει σχεδιασμός νέων τμημάτων ή ανασχεδιασμός όσων υπολειτουργούν (μετά από την καταγραφή του κοινωνικοοικονομικού και
ιατρικού ιστορικού ), κατανεμημένα στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

 2.    Να δουλεύουν επαγγελματίες υγείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση

 3.    Να καταργηθούν οι εξωτερικοί συνεργάτες και να αντικατασταθούν από μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 Πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους επικουρικούς, πέρα από την γραφειοκρατία, σε περιφερειακά νοσοκομεία όπως το δικό μας στην Κοζάνη, προκηρύξεις βγαίνουν συνέχεια  άγονες.

 Γιατί; Μα ποιος θα έρθει για ένα χρόνο με τους ταπεινωτικούς μισθούς σε περιοχές σαν την δική μας και πριν προλάβει νε εγκλιματιστεί πρέπει να φύγει;

Ή θα δώσετε ειδικά κίνητρα για τους επικουρικούς, αλλά το καλύτερο βέβαια που εμείς προτείνουμε να προσλάβετε μόνιμο προσωπικό.

 Τι να πρωτοπώ ειδικά για το ΕΚΑΒ

·         Άμεση στελέχωση με το κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό (διασώστες)
·         Γιατρός σε κάθε κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ

·         Ανανέωση και σωστή συντήρηση του στόλου των οχημάτων.

 Σήμερα, ακόμα και με τα λάστιχα των αυτοκινήτων, ακινητοποιούνται τα οχήματα. Το προσωπικό, *αυτό το ελάχιστο*, κάνουν ότι μπορούν για να
ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Λαμβάνοντας υπόψη και την γεωμορφολογία, τον πληθυσμό, δεν είναι δυνατόν να μην διατίθενται στελεχωμένα οχήματα κοντά στις δύσβατες περιοχές.

 Ήθελα να αναφερθώ και στην τροπολογία που κατατέθηκε την 2284/254 που αφορά ουσιαστικά την αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας, την οποία βεβαίως και υποστηρίζουμε.

 Κυρίες και κύριοι,

 Ελπίζω να είναι η τελευταία ομιλία που κάνω με τη σύνθεση αυτής της Βουλής.

Θα τα πούμε το νέο έτος που θα είναι ευτυχές γιατί κάτι καινούριο θα αναδειχθεί σ’ αυτή τη χώρα.

_

e-Grevena Portal