Ο αναρμόδιος Συντονιστής και ο Περιφερειάρχης που ξέχασε την εξίσωση

Ο αναρμόδιος Συντονιστής και ο Περιφερειάρχης που ξέχασε την εξίσωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοζάνη 24 06 2020

Ο αναρμόδιος Συντονιστής και ο Περιφερειάρχης που ξέχασε την εξίσωση.

«Δεν είμαι αρμόδιος για το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης», απάντησε σε ερώτημα μας ο κος Μουσουρούλης, Συντονιστής για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, κατά την επίσκεψη του στην Περιφέρεια μας.

Μπροστά σε έναν αμίλητο και ωσεί παρόντα Περιφερειάρχη, αυτή ήταν η απάντηση στο ερώτημα μας για το πώς είναι δυνατόν να προλάβει να δημιουργηθεί έστω και μία θέση εργασίας μέχρι το 2023 όταν οι μονάδες σταματούν ήδη σήμερα και οι πρώτες 6.500 θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί από την περιοχή.

 Επίσης είπε ότι δεν είναι αρμόδιος για τις Τηλεθερμάνσεις.

Δεν είναι αρμόδιος και για το γιγαντιαίο Φωτοβολταϊκό των 2 GW και συνολικά των Φωτοβολταϊκών και των Ανεμογεννητριών που ξεφυτρώνουν κατά δεκάδες στη Δυτική Μακεδονία, καταλαμβάνοντας χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης, από την ελάχιστη που διαθέτει η ορεινή μας Περιφέρεια, χωρίς να δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Δεν είναι αρμόδιος για τις Μετεγκαταστάσεις που είναι σε εξέλιξη και οι κάτοικοι περιμένουν να ολοκληρωθούν για να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες.

Γενικά δεν είναι αρμόδιος…..

Έμπειρος τεχνοκράτης των Βρυξελλών ο κος Μουσουρούλης ξέρει καλά ότι η τρομακτική ανεργία και η θηριώδης πτώση του ΑΕΠ που έχουμε μπροστά μας μέχρι το 2023,  δεν επηρεάζεται από το σχέδιο του, το οποίο ίσως μόλις που θα ολοκληρώνεται τότε.

Ξέρει καλά ότι μέχρι το 2023 ούτε τα χρηματοδοτικά πακέτα στο σύνολο τους θα έχουν εγκριθεί, ούτε οι μηχανισμοί αξιοποίησης τους θα έχουν δημιουργηθεί και χρηματοδοτήσεις δεν θα υπάρχουν πέρα από τα ψίχουλα του Πράσινου Ταμείου.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η Κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη ζωή 300.000 ψυχών,  χωρίς να έχει Σχέδιο και χωρίς κανείς να μελετήσει το Χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των Μονάδων.

Μας τάζουν όμως δις Ευρώ.

Η λογική τους απλή. Και το «καπάκι της κατσαρόλας» σηκώνουν για να εκτονωθεί ο θυμός και ανέξοδα το κάνουν, αφού έτσι και αλλιώς ξέρουν ότι τα κονδύλια, όταν θα έρθουν, μπορούν να αξιοποιηθούν από τα νησιά και από άλλες περιοχές.

Κρύβουν όμως μια οδυνηρή αλήθεια. Ότι τα χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης θα εκταμιευθούν με ορίζοντα το 2030 και σε κάθε περίπτωση μετά το 2024!

Για να δώσει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης χρήμα στη Χώρα θα πρέπει να γίνουν τα    εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κος Μουσουρούλης.

Η αναφορά του σχετικού Δελτίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/qanda_20_931  (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά)) δεν αφήνει αμφιβολίες:  «…Για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον μηχανισμό, η συνιστώσα επιχορήγησης θα διατίθεται σε επιλέξιμα έργα στα κράτη μέλη, μέσω εθνικών κονδυλίων τα οποία θα δεσμευτούν έως τον Δεκέμβριο του 2024 Μετά από αυτήν την ημερομηνία, θα προκηρύσσονται προσκλήσεις σε ενωσιακό επίπεδο …Τα κράτη μέλη θα καταρτίσουν τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασής τους, τα οποία … θα παρέχουν συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας μετάβασης έως το 2030»

Οι σημερινές Δημοτικές Αρχές πρέπει να έχουν καλά στο μυαλό τους ότι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν αφορά τη δική τους θητεία δυστυχώς.

Η δικαιολογία του Συντονιστή κου Μουσουρούλη, όταν το επισημάναμε αυτό, ήταν ότι μέχρι τότε θα έχουμε το τρέχον ΕΣΠΑ. Όμως αυτό επίσης δεν ισχύει γιατί ήδη τα χρήματα των ΠΕΠ (~200εκ€ από το δικό μας ΠΕΠ), έχουν πάει στην αντιμετώπιση της Πανδημίας με επίσημη εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά)

Δυστυχώς η Δυτική Μακεδονία, εξαιτίας της «αφωνίας» του περιφερειάρχη της, δεν εξαιρέθηκε από την «σκούπα» αυτή, ως Περιφέρεια σε φάση Μετάβασης και ήταν η μεγάλη χαμένη καθώς ήταν και τελευταία στην απορρόφηση.

Άρα μέχρι το 2023 χρήματα δεν θα υπάρξουν. Αλλά οι Μονάδες θα κλείσουν.

Είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) θέσεις εργασίας θα χαθούν σε τρία χρόνια από τώρα σύμφωνα με τη μελέτη του ΤΕΕ.

Δουλειές χάνονται, άνθρωποι φεύγουν και όταν το περίφημο σχέδιο του κου Μουσουρούλη τελειώσει δεν θα υπάρχει κανείς  για να το υλοποιήσει.

Αυτός βέβαια θα έχει κάνει τη «δουλειά» και ο Περιφερειάρχης όπως και η Κυβέρνηση θα έχουν ολοκληρώσει τη «βάρδιά τους»

Η εξίσωση του Περιφερειάρχη θα μείνει άλυτη και η μελέτη του ΤΕΕ στα αζήτητα αφού ούτε ο Πρόεδρος του, ως  Αντιπεριφερειάρχης Μετάβασης πλέον, φαίνεται να τη θυμάται.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο φιμώθηκε, αφού αντικαταστάθηκε από μια ακόμη πολυπληθή (31 μέλη) και χωρίς δικαιοδοσία Επιτροπή «για την προετοιμασία της μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή» με διορισμένα μέλη που δεν θα φέρνουν σε δύσκολη θέση  τον Περιφερειάρχη με «ενοχλητικά» ερωτήματα και τοποθετήσεις.

Ούτε ένας Περιφερειακός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης δεν μετέχει σε αυτή την Επιτροπή και φυσικά ούτε και οι Δήμαρχοι των ενεργειακών Δήμων!

Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες χάθηκαν ανάμεσα σε αλληλοκαλυπτόμενους ρόλους, αρμοδιότητες και Επιτροπές.

Αλήθεια γιατί έπρεπε να γίνει και άλλη Επιτροπή αφού υπάρχει η θεσμοθετημένη 14μελής  «Επιτροπή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης». Άλλο πράγμα είναι ο σχεδιασμός για τη Μετάβαση στη Μεταλιγνιτική εποχή και άλλο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση;

Και ποιος ο ρόλος του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης όταν η Μετάβαση στην Μεταλιγνιτική Εποχή που σημαίνει αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου έχει άλλον Αντιπεριφερειάρχη και φυσικά υπάρχει και η Αντιπεριφεειάρχης Ενέργειας που όμως δεν θα ασχοληθεί με την Μετάβαση αλλά με την Αγροδιατροφή!

Με λίγα λόγια ο Περιφερειάρχης θα κάνει ότι διαβουλεύεται, οι Αντιπεριφερειάρχες ότι δήθεν έχουν αρμοδιότητες, οι επιτροπές ότι τάχα συζητούν και τελικά η Κυβέρνηση ανενόχλητη θα μας οδηγήσει στο γκρεμό.

Από την πλευρά μας για άλλη μια φορά τεκμηριώσαμε την άποψή μας ότι αν η Μετάβαση δεν είναι ΟΜΑΛΗ οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Για την ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ καταθέσαμε επιχειρήματα με ορίζοντα το 2050 και συγκεκριμένη ΠΡΟΤΑΣΗ του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ, που στηρίζεται σε τρεις Πυλώνες: 1. την Πράσινη Μετάβαση 2.την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής και 3. Τις Μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης που απαιτούνται για να αξιοποιηθούν οι πόροι της Μετάβασης  (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά).

Ο προϋπολογισμός της Πρότασης μας ανέρχεται σε 7 δις ευρώ που θα δώσουν 30.000 θέσεις εργασίας στον τόπο μας.

Η δική μας πρόταση για την «ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ» αντί για τα θηριώδη Φωτοβολταϊκά Πάρκα, προβλέπει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα μειώσουν το κόστος της ενέργειας σε όλα τα νοικοκυριά της Περιφέρειας.

Με λίγα λόγια προτείνουμε ένα σχέδιο με όφελος για όλους τους Δυτικομακεδόνες  αντί για θέσεις εργασίας και κέρδη στις Γερμανικές εταιρείες.

Προτάσεις υπάρχουν και από άλλους φορείς. Πρέπει  όμως να κερδίσουμε το χρόνο που χρειάζεται για να υλοποιηθούν.

Πρέπει να αντιδράσουμε. Θεσμικοί και πολίτες από την θέση που ο καθένας κατέχει.

Γιατί αλλιώς η μοίρα αυτού του τόπου θα σημαδευτεί με το πιο βαρύ τίμημα.

Με τα νιάτα του που θα χαθούν και θα σκορπίσουν, με περιουσίες που θα καταστραφούν και με την φτώχεια ήδη να κυκλοφορεί στους άδειους δρόμους.

Τον τόπο τον κάνουν οι άνθρωποι του.

Αν οι άνθρωποι φύγουν τότε κάθε χρηματοδότηση και κάθε σχέδιο είναι άχρηστα.

Χωρίς τους ανθρώπους του ο τόπος πεθαίνει.

Το χρωστάμε στον τόπο μας και στα παιδιά μας να αλλάξουμε τις αποφάσεις τους.

Γραφείο Τύπου

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184