Πακέτο 70 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Εκπλήξεις… γενναιοδωρίας επιφυλάσσει για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας εν όψει Πάσχα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αυτές τις ανακοινώσεις προέβη ο ίδιος ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, που τόνισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι σε μία με δύο βδομάδες πριν από το Πάσχα θα δοθούν στην περιφέρεια –είτε είναι ορεινή, είτε είναι νησιωτική, είτε είναι πεδινή– χρήματα που ανέρχονται στα 70 εκατ. ευρώ.
Ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την περιφέρεια ενόψει και των εορτών του Πάσχα. Τα χρήματα για τη νησιωτική ελαιοκομία υπολογίζονται σε 10 εκατ. ευρώ. Όσο για τα νησιά του αρχιπελάγους και για την πεδινή Ελλάδα, θα δοθεί το ποιοτικό παρακράτημα, που είναι περί τα 10 εκατ. ευρώ για το σκληρό σιτάρι. Σημαντικές ανακοινώσεις υπήρξαν και για την κατηγορία των κτηνοτρόφων, αφού το υπουργείο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του κύκλου υποστήριξης μέσα από το πρόγραμμα «de minimis», για τους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών, αιγοπροβατοτρόφων και βοοτρόφων.
Δέσμευση του ΥΠΑΑΤ είναι ότι τα χρήματα του «de minimis» θα δοθούν μαζί με ό,τι προβλέπεται στο άρθρο 68. Πριν από το Πάσχα, περίπου, στις 22 Απριλίου –και ενώ θα είναι στην κορύφωσή της η γαλακτοκομική περίοδος– προγραμματίζεται να δοθούν 35 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους των ορεινών περιοχών. Στα χρήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα χρήματα που δικαιούνται από το άρθρο 67 και τα 7 δισ. ευρώ, που είναι η τέταρτη δόση, δηλαδή το τέταρτο κομμάτι του «de minimis» γι’ αυτές τις κατηγορίες. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, ο κ.Τσαυτάρης τους κάλεσε ν’ αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους και να ετοιμαστούν καλύτερα για τη νέα ΚΑΠ βελτιώνοντας όσο μπορούν ποσοτικά και ποιοτικά το νέο ζωικό τους κεφάλαιο.
Πέρα από αυτές τις ανακοινώσεις, οι συνθήκες πλέον είναι ευνοϊκές ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη οργανωμένου πρωτογενούς τομέα παραγωγής στα πλαίσια της δημιουργίας «ειδικών ζωνών» σε όλη την Ελλάδα και στους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας, και αλιείας, όπως προβλέπεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση της πρώτης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στην περιοχή της Πιερίας. Η περιοχή αυτή θ’ αποτελέσει πρότυπο για τη δημιουργία αντίστοιχων ΠΟΑΥ και στις υπόλοιπες περιοχές, όπως στον Θερμαϊκό, στον Βόρειο Ευβοϊκό, στα νησιά των Κυκλάδων και τη Θεσσαλονίκη. Στα άμεσα σχέδια είναι και η δημιουργία του πρώτου κτηνοτροφικού πάρκου στην Αρκαδία, ενώ συγχρόνως εντείνονται οι προσπάθειες για να δημιουργηθούν 500 περίπου κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα.
Τέλος, στην υπηρεσία του αγροτικού πληθυσμού της χώρας θα βρίσκεται σε λίγους μήνες από τώρα το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας χορηγώντας δάνεια για την πραγματοποίηση επενδύσεων γεωργικού τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΝ). Για τον σκοπό αυτό η διοίκηση του ΕΤΕΝ δημοσιοποίησε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μέσω της διαδικασίας συνεπένδυσης κεφαλαίων ένα Ταμείο Δανειοδοτήσεων ύψους 253 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να διατεθούν για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα ενταχθούν σε προγράμματα που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΣΩ.ΛΕ.
Σχετικά άρθρα:
- Προς τους γονείς του δήμου Γρεβενών…γράφει ο Δημήτριος Τσιαμήτρος, Δρ.Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών, Επίκουρος Καθηγητής
- Πρόγραμμα προκαταρκτικών εξετάσεων υποψηφίων για πρόσληψη 480 και 266 Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου στην Ελληνική Αστυνομία σε Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και σε Περιφερειακές Ενότητες και Νήσους των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
- Συνέντευξη Τύπου Δημάρχου Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη