Παράσταση διαμαρτυρίας για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων

Παράσταση διαμαρτυρίας για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ

ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Παράσταση διαμαρτυρίας για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων

 

          Το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της AlfaWood, μετά τους τρεις νεκρούς στην ΕΛΤΕΚ, και τα δεκάδες μικρά και μεγάλα ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, οι επαγγελματικές ασθένειες κ.α.αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι μπροστά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Τα περίφημα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας πολλές φορές τηρούνται στα χαρτιά αλλά στην πραγματικότητα δεν εξασφαλίζεται η τήρησή τους εξαιτίας της υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην επιθεώρηση εργασίας Γρεβενών υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος στον τομέα επιθεώρησης των εργασιακών σχέσεων ενώ δεν υπάρχει υπάλληλος στο τομέα της υγιεινής και ασφάλειας και η επιθεώρηση των χώρων δουλειάς ανήκει στο γραφείο της Κοζάνης. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι οι ελεγκτές και στις δύο περιπτώσεις των θανατηφόρων ατυχημάτων,  επισκέφθηκαν  τα δύο εργοστάσια 24 ώρες μετά το συμβάνλόγω έλλειψης προσωπικού.

Στην κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που νομοθετούν για την προάσπιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων (μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, νόμος Χατζηδάκη κ.α.)

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι  ευθύνη των σωματείων να μπουν μπροστά, να εντοπίσουν και να αναδείξουν τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας που υπάρχουν σε όλους τους χώρους δουλειάς, να διεκδικήσουν και να επιβάλουν μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά το «σωματείο των οικοδόμων» και «ο σύλλογος ιδιωτικών υπαλλήλων» Γρεβενών αποφασίσαμε να εκφράσουμε αγωνιστικά αυτό που αισθάνονται οι περισσότεροι εργαζόμενοι των Γρεβενών, ότι «δεν πάει άλλο» και ότι πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να  προστατευτεί η ζωή και η υγεία των εργαζομένων.

Σαν πρώτο βήμα θα πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 10 το πρωί στο διοικητήριο της πόλης των Γρεβενών όπου στεγάζεται το γραφείο του ΣΕΠΕ.

Καλούμε τα σωματεία του νομού και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας ώστε να απαιτήσουμε:

  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
  • Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας στο νομό Γρεβενών. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κλπ.). Προσανατολισμός των επιθεωρήσεων στον έλεγχο της εργοδοτικής ασυδοσίας, στην αποκλειστική εργοδοτική ευθύνη για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και τις συνέπειές του.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

 

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία
Καιρός

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

Μετάβαση στο περιεχόμενο