Πράσινοι: Ο νέος νόμος υποβαθμίζει κι άλλο την περιβαλλοντική εκπαίδευση

Πράσινοι: Ο νέος νόμος υποβαθμίζει κι άλλο την περιβαλλοντική εκπαίδευση

Οι Πράσινοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και προηγούμενων κυβερνήσεων επιμένοντας στην υποβάθμιση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με συρρίκνωση των θεσμών και μείωση των εκπαιδευτικών και των κονδυλίων.

Εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών, καυσώνων και Κλιματικής Κρίσης, η κυβέρνηση, αγνοώντας την πραγματικότητα, προχώρησε στην ψήφιση νόμου για την Παιδεία, που υποβαθμίζει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Η Κλιματική Κρίση κι όλα αυτά που ζούμε γύρω μας επιβάλλουν αλλαγή πολιτικής, αλλαγή αξιών, στάσεων και συμπεριφορών, ενημέρωση των πολιτών, κι ένα πολύτιμο εργαλείο για όλα αυτά είναι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Η αποτελεσματική, καθολική εφαρμογή της θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα μέσα σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα, λιγότερα από όσα διαρκεί η υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ο νέος νόμος για την Παιδεία:

 • Μειώνει τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία όπως μετονομάζονται).
 • Συρρικνώνει δραματικά τις αρμοδιότητες των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι οποίοι είχαν ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις μειωθεί και συγχωνευτεί με τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών.
 • Δεν προβλέπει χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων
 • Δεν προβλέπει χρόνο στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα όλων των σχολείων για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (έως 1 ώρα στο Γυμνάσιο, 0 ώρες στο Λύκειο!).
 • Δεν αναγνωρίζει ως διδακτική την υπηρεσία σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή σε θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Σχολικών Δραστηριοτήτων σε περίπτωση κρίσεων για επιλογές στελεχών της εκπαίδευσης.
 • Περιορίζει τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, ενώ από την ίδρυσή τους δέχονταν και σχολεία από άλλους νομούς.

Οι Πράσινοι έχουν καταθέσει 6 προτάσεις στήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

 1. Στήριξη ΟΛΩΝ των θεσμών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχολείων), αναγνώριση του έργου τους και της σημασίας του.
 2. Χρηματοδότηση ΟΛΩΝ των θεσμών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
 3. Πρόβλεψη χρόνου για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων ΟΛΩΝ των βαθμίδων εκπαίδευσης.
 4. Εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλα τα σχολεία στα πλαίσια και της Πράσινης Μετάβασης, ενισχύοντας την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών με τη συμμετοχή των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών και των γειτόνων.
 5. Δημιουργία Σχολικών Κήπων με βιολογικό τρόπο καλλιέργειας χωρίς χημικά σε όλες τις σχολικές μονάδες, με ανάληψη της φροντίδας από μαθητές κι εκπαιδευτικούς,.
 6. Παροχή δωρεάν γευμάτων σε όλα τα σχολεία με τοπικά βιολογικά προϊόντα, στηρίζοντας τόσο τους παραγωγούς όσο και την υγιεινή διατροφή όλων των μαθητών.

Σημειώνουμε ότι οι Πράσινοι διοργάνωσαν Διαδικτυακή Εκδήλωση με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Πανδημία» με τη συμμετοχή της ΠΕΕΚΠΕ, Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΚΠΕ τον προηγούμενο Μάιο, τις εισηγήσεις της οποίας μπορεί να δει κανείς στο ηλεκτρονικό βιβλίο που δημιουργήθηκε.

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184