Πρόταση για ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ αντιμετώπισης των συνεπειών της Απολιγνιτοποίησης…γράφεο ο Γιάννης Στρατάκης

Πρόταση για ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ αντιμετώπισης των συνεπειών της Απολιγνιτοποίησης…γράφεο ο Γιάννης Στρατάκης

19-9-2020                                                                            ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ  «ΕΛΠΙΔΑ»

                                                                                      ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Πρόταση για  ΑΜΕΣΑ  ΜΕΤΡΑ  αντιμετώπισης των συνεπειών της Απολιγνιτοποίησης.

                                                                                    Του Γιάννη Στρατάκη  Περιφ. Συμβούλου

-Προσλήψεις σε όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα της Δ.Μ., κάλυψης όλων των υφιστάμενων κενών.

-Μέτρα ενίσχυσης Επιχειρήσεων,  Επαγγελματικών ομάδων και τοπικής οικονομίας για όλη τη Δ.Μ.

-Ενίσχυση  των άμεσα πληττόμενων (εργαζομένων και επιχειρήσεων) από την ύφεση της λιγνιτικής δραστηριότητας.

Καθημερινά αποδεικνύεται ο ελάχιστος, ανεδαφικός χρονικός ορίζοντας για την μετάβαση στην μετά λιγνίτη εποχή, που μόνο δίκαιη δεν θα είναι.

«Εθνικές και τοπικές προτεραιότητες» – σύμφωνα με το Σχέδιο -(MASTER PLAN) για την απολιγνιτοποίηση – επιβάλλουν την στρατηγική  της Κυβέρνησης,  δηλαδή δεν μας υποχρεώνουν διεθνείς δεσμεύσεις.

Η απολιγνιτοποίηση στην περιοχή ξεκίνησε πριν δέκα και πλέον χρόνια και η σημερινή Κυβέρνηση αποφάσισε στην Δ.Μακεδονία και Αρκαδία να επισπεύσει τη διαδικασία, προσφέροντας στους κατοίκους την «δίκαιη ευθανασία» και  ότι συζητείται ή πρόκειται να εφαρμοστεί  επεκτείνεται στο μέλλον, έμμεσο και απώτερο.

Συγχρόνως κανένα άμεσο μέτρο δεν εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση  της κρίσης, που έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο εξ αιτίας της πανδημίας.

Σχέδια επί χάρτου, ξαναζεσταμένες υποσχέσεις για μετεγκαταστάσεις οικισμών (βλέπε επίσκεψη Υπουργού στην Ακρινή), μεγαλόστομες επενδύσεις και στο βάθος μία άναρχη χωρίς σχέδιο μετατροπή της Δ.Μακεδονίας σ’ ένα τεράστιο Φ/Β πάρκο, τα έσοδα από το οποίο θα κανακέψουν και θα κανακεύουν ξένα προς την περιοχή συμφέροντα.

Όπως καταθέσαμε ως Συνδυασμός στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου (17/9/20) η περιοχή,  όποιοι κι’ αν είναι οι μελλοντικοί σχεδιασμοί, χρειάζεται άμεσα μέτρα και αυτά είναι:

1)Μέτρα ενίσχυσης και ανακούφισης όλων των Επιχειρήσεων  των Επαγγελματιών  και της τοπικής οικονομίας,  με  Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των δαπανών του προηγούμενου έτους, με βάση το καθεστώς ενίσχυσης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της Πανδημίας  και αφορά επιχορήγηση και όχι με δάνειο. Η ενίσχυση δίνεται για πρώτη φορά ως επιχορήγηση (μη επιστρεπτέα) και λήγει στις 31/12/2020 και αξιοποιήθηκε μέχρι στιγμής μόνο από μια Περιφέρεια (Κεντρική Μακεδονία)

2)Άμεση κάλυψη με προσλήψεις των κενών οργανικών θέσεων του Δημοσίου και ευρύτερου τομέα με σκοπό:

-Την ενίσχυση των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην υλοποίηση του σχεδιασμού μετάβασης  (σχεδιασμό και υλοποίηση έργων, επενδύσεων  κ.λ.π.).

-Την εύρυθμη και με κοινωνική συνοχή λειτουργία  των ΟΤΑ (υπηρεσίες στον πολίτη, στις ευπαθείς ομάδες, την ποιότητα ζώης).

-Την κάλυψη όλων των ελλείψεων του τομέα της Υγείας  και της αναβάθμισής του λόγω και των αναγκών της πανδημίας, μιας περιοχής που πλήττεται πέραν του δέοντος (νοσοκομεία πλήρως στελεχωμένα, άλλες δομές υγείας, αποκατάστασης κ.λ.π.).

-Την αξιοποίηση του έργου και την δημοσιοποίηση –ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής και όχι μόνο (αρχαιολογικοί χώροι, Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, κ.α.).

-Την πλήρη ανάπτυξη (άρση αναστολής  λειτουργίας των έξη επί πλέον τμημάτων) και πλήρη στελέχωση του Παν/μίου.

– Την κάλυψη όλων των κενών του Δημόσιου τομέα στη Δ.Μακεδονία.

Επί πλέον προτείνεται η  Ίδρυση Ιατρικής Σχολής στη Δ. Μακεδονία σε συνδυασμό με την διασυνοριακή της εγγύτητα με τα Βαλκάνια αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρειά μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, τα παραπάνω κενά αντιστοιχούν σε τρείς χιλιάδες (3.000) και πλέον θέσεις εργασίας , στις οποίες αν συνυπολογιστεί η πρότασή μας για δημιουργία Ιατρικής Σχολής μπορούν να ξεπεράσουν συνολικά τις 5.000 θέσεις.

Η υλοποίηση της ρεαλιστικής και αμέσου αποτελέσματος αυτής πρότασης θα κρατήσει νέους εργαζόμενους στη Δ.Μακεδονία, θα συμβάλλει στην εργασιακή  αναζωογόνησή της και θα βοηθήσει αποφασιστικά στην παραγωγική ανακατεύθυνσή της, δίνοντας συγχρόνως χρόνο στον αναπροσανατολισμό της Επιχειρηματικότητας στις νέες μετά λιγνίτη συνθήκες.

Υ.Γ.: Στα μέτρα άμεσης τόνωσης της τοπικής οικονομίας περιλαμβάνεται βεβαίως και ένα καθολικό Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ, πρόταση που έχουμε καταθέσει ήδη. Είναι ένα ειδικό πρόγραμμα που προβλέπει αφενός την εξοικονόμηση ενέργειας όλων των κατοικιών της ΔΜ με μονώσεις κτιρίων, αντικαταστάσεις κουφωμάτων κλπ και αφετέρου την εγκατάσταση  μικρών Φ/Β  για ιδιοκατανάλωση ενέργειας, με ωφελούμενους τους κατοίκους της Δυτ. Μακεδονίας.

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184