Πώς τα φέρνει ο καιρός…γράφει ο Θανάσης Τσιαμήτρος

Πώς τα φέρνει ο καιρός…γράφει ο Θανάσης Τσιαμήτρος

(εκ προοιμίου λέω ότι μπορεί να είναι μικρότερης σημασίας η δημοσίευση της παρούσης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα θέματα του τόπου μας. Δεν μου αρέσει όμως να περνάνε, έτσι απλά, και κάποια άλλα πράγματα)

 Διάβασα λοιπόν πριν λίγο καιρό την ανακοίνωση του Δήμου Γρεβενών για την ημερίδα που έγινε στα Γρεβενά με θέμα: “ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ” και διερωτήθηκα. Άραγε υπάρχει λίγο φιλότιμο και η ελάχιστη έστω διάθεση για παραδοχή και αναγνώριση της προσφοράς ,όταν μάλιστα αυτή είναι καταλυτική.

     Εξηγώ αμέσως σε τι αναφέρομαι, αφού πρώτα διευκρινίσω τα εξής:

     Δεν γράφω εξ ονόματος κανενός. Δε ζήτησα πληροφορίες από πουθενά και από κανένα, για τον ευνόητο λόγο ότι θα δεσμευόμουν ηθικά και δεν θα μπορούσα να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την ουσία του έργου. Με αυτό ας ασχοληθούν άλλοι πιο ειδικοί .   Εγώ θέλω να εστιάσω αλλού. Και επειδή δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να παραδίδουν μαθήματα, παραθέτω τα γεγονότα, για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι αναγνώστες.

   Πριν δύο χρόνια περίπου, καθηγητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα ο κ. Τσιαμήτρος, μέσω της Περιφέρειας, ενημερώνουν το Δήμο Γρεβενών ότι δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα τα σχολεία, μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση.

     Έγιναν δε από το Πανεπιστήμιο οι μελέτες, παραδόθηκαν στο Δήμο και ο Δήμος θα έπρεπε να ανεβάσει το έργο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

      Δεκαπέντε –είκοσι ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την ένταξη στο πρόγραμμα, δημοσιεύεται από τον καθηγητή του πανεπιστημιακού ιδρύματος , με την ιδιότητα του γονέα, επιστολή , με την οποία παρακαλούσε τους αρμόδιους του Δήμου, να βιαστούν και να εντάξουν το έργο.

   Η απάντηση του Δήμου ήταν, ότι ο συντάκτης της επιστολής προσπαθούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

  Ο καθηγητής , παρόλα αυτά συνεχίζει να συνδράμει, ανεπηρέαστος (γιατί άραγε) και συντάσσει και την προγραμματική σύμβαση για τη γεωθερμία ,αφού οι υπηρεσίες του Δήμου ή οι Σύμβουλοι του Δημάρχου δεν ευαρεστήθηκαν για κάτι τέτοιο.

   Δεκέμβριος 2019. Γίνεται η ημερίδα από το δήμο και ανακοινώνεται η ένταξη του έργου σε τόνο θριαμβευτικό και πανηγυρικό. Δώστε σημασία στον τίτλο:

« Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων-Το παράδειγμα των Γρεβενών».

   (αποσπάσματα από την ανακοίνωση)

…….επιτυγχάνεται η μέγιστη εξοικονόμηση πόρων για τους πολίτες………….εντυπωσιακό ενεργειακό πρόγραμμα ……..δημιουργούνται θέσεις εργασίας… »   κ.λ.π.

     Αυτά ακριβώς που επεσήμαινε στην επιστολή του και ο καθηγητής . Αλλά τότε φαίνεται ότι δεν ήταν μείζονος σημασίας η ένταξη του έργου και προσπαθούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

   Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα παράδοξα.

   Στις εργασίες της ημερίδας παρίστανται, πλην των άλλων, και τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου. (Οι δύο εξ αυτών Γρεβενιώτες και ο ένας εκ των τριών εισηγητής στην ημερίδα).

     Ο Δήμος στην ανακοίνωση του, ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα (ονομαστικά κιόλας) εκτός από τους καθηγητές του πανεπιστημίου. ( διαβάστε την ανακοίνωση).

   Και εύλογα διερωτώμαι ;

   Καλά ο Σεβασμιώτατος και οι ξένοι προσκεκλημένοι. Οι υπόλοιποι, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, μέλη συμβουλίου, σύμβουλοι, υπάλληλοι του δήμου, που εκ της θέσεως και του αξιώματός των, στοιχειωδώς είχαν την υποχρέωση να παρευρίσκονται, τόσο άραγε δαψιλή τιμή , περιποίησαν , δια της απλής και μόνο παρουσίας τους στην ημερίδα. Αλλά παρόλα αυτά, και πάλι, λέω , καλώς.

     Οι καθηγητές όμως του πανεπιστημίου; Που ούτε τα ονόματά τους δεν αναφέρονται, τι έπρεπε να κάνουν ακόμα για να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα της τιμής, αφού , πέραν του ότι παρίσταντο , δούλεψαν για να παρουσιάσει ο Δήμος το θέμα στην ημερίδα.

     Δεν παριστάνω το δικηγόρο των καθηγητών, και αν εκληφθεί ως τέτοιο, ζητάω μια μεγάλη συγνώμη από τους κ. καθηγητές .

   Εν κατακλείδι κύριε Δήμαρχε . Αν δεν ήταν σε γνώση σας η ανακοίνωση ,οφείλετε να κάνετε τα <πρέποντα>. Διότι θα συμφωνείτε ,νομίζω, ότι η ανακοίνωση, εκ παραδρομής ίσως, ήταν ελλιπής. Διαφορετικά, αφήνεται να εννοηθεί ότι όλα καλώς έγιναν και δεν εμπεριέχεται σε αυτή ίχνος μικροψυχίας και εγωιστικής διάθεσης και όλα όσα γράφω είναι <χαμπέρια >. Εσείς το είπατε και αυτό. Και δεν ξέρω πόσο κολακευτικό ήταν για τους δέκα-τόσους- νέους επιστήμονες ,όταν παρουσίαζαν τη μελέτη για την τηλεθέρμανση.

(Οι αναγνώστες μπορούν να ανατρέξουν στο σχετικό βίντεο.)

     Δεδομένων δε των εξελίξεων αναφορικά με το θέμα του αερίου, θέλω να επισημάνω ότι είναι καλό να ανασυντασσόμαστε έχοντας υπόψη και τις προηγούμενες παραλείψεις μας. Δεν ξέρω ποιά θα είναι η έκβαση του θέματος. Εύχομαι να είναι αυτή που συμφέρει στον τόπο. Όμως καταδείχθηκε περίτρανα , ότι η διεκδίκηση κάποιων σοβαρών θεμάτων δεν είναι υπόθεση μόνο μιας αρχής , αλλά όλων των φορέων και των πολιτών. Και στην παρούσα συγκυρία, φορείς, παράγοντες και πολίτες συμπαρατάχθηκαν με πολλή υπευθυνότητα. Αυτή η υπεύθυνη στάση, βέβαια , βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη δική σας απαξιωτική στάση απέναντι στους συντάκτες της μελέτης για την τηλεθέρμανση. Η οποία τηλεθέρμανση, υποθέτω ,θα λειτουργούσε επικουρικά στην παρούσα περίπτωση, όπως συμβαίνει με το Αμύνταιο ή τη Φλώρινα και την Κοζάνη. Και έτσι θα γλιτώνατε από το να βρεθείτε στη δυσχερή θέση να απειλείτε με παραίτηση. ( Να πω κι εγώ ,εν προκειμένω , -χαμπέρια – που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση; ).

                                                                                                       Θανάσης Τσιαμήτρος

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184