Συνάντηση κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τη Βουλευτή Ν.Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, κα Καλλιόπη Βέττα

Συνάντηση κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τη Βουλευτή Ν.Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, κα Καλλιόπη Βέττα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                           

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ                                           

ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μπουσίου & Εστίας 3-50100 Κοζάνη

TΗΛ: 24610-28030/30103 Fax:2461039803

Email: tee_koz@tee.gr

www.tdm.tee.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

09-05-2022

«Συνάντηση κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τη Βουλευτή Ν.Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, κα Καλλιόπη Βέττα»

Σε συνέχεια των συναντήσεων με τους Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, την Παρασκευή 06/05/2022, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜΝικόλαος Συλλίρης, η Αντιπρόεδρος Ευαγγελία Μπάγκαβου, τα μέλη της Διοικούσας Επιστροπή Στέργιος Κιάνας (π. Πρόεδρος) και Εύη Μιμίκου, καθώς και το μέλος της κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Στέργιος Μποζίνης, υποδέχτηκαν την Βουλευτή Ν. Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, κα Καλλιόπη Βέττα, συνοδευόμενη από το μέλος του ΤΕΕ κα Μαρίνα Τεντσογλίδου, στον χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης καλωσόρισε για δεύτερη φορά τη Βουλευτή στο Τμήμα, καθώς με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε προ μηνών στη Βουλή, με πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κας Κεραμέως και αφορούσε στη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων με αυτά των ελληνικών Πανεπιστημίων, η κα Βέττα είχε συναντηθεί και πάλι με τον πρώην Πρόεδρο Στέργιο Κιάνα για να τον ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί ως προς το θέμα αυτό.

Ο Πρόεδρος έθεσε στη Βουλευτή μια σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας, τα οποία θεωρεί πως πρέπει να αντιμετωπιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες και με κυβερνητικές παρεμβάσεις και τα οποία η Βουλευτής μπορεί με τη ιδιότητά της να αναδείξει, προς όφελος του κλάδου των μηχανικών, με σημαντικότερο αυτό της πολύ μεγάλης καθυστέρησης, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 5 έτη, της απονομής των συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ στους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Ενημέρωσε τη Βουλευτή, ότι το πρόβλημα της έλλειψης λογισμικού που επικαλούνται τα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ πρέπει άμεσα να ξεπεραστεί, καθώς δεν είναι δυνατόν τα κονδύλια των συντάξεων να είναι διαθέσιμα και οι συνάδελφοι μηχανικοί να ζουν στα όρια της εξαθλίωσης επί σειρά ετών.

Συνέχισε με τα ζητήματα γύρω από την απολιγνιτοποίηση και την πρόσφατη ενημέρωση που είχε από υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ ως προς τις εξελίξεις, μετά την πρόσφατη απόφαση στροφής – έστω και πρόσκαιρα – και πάλι στον λιγνίτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση εκτάκτηςενεργειακής ανάγκης στην οποία περιήλθε η χώρα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ έθεσε στη Βουλευτή θέματα της υλοποίησης του ΣΔΑΜ τα οποία ανέδειξε το Τμήμα και που ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντικά για την επιτυχία του.

Η Βουλευτής κα Βέττα, έκανε μια σύντομη αναφορά στην πρώτη επίσκεψη στο ΤΕΕ/ΤΔΜ και στα αποτελέσματα που είχε η τότε παρέμβασή της και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει έως σήμερα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού της έργου και αφορούν στα θέματα των μηχανικών. Αναφέρθηκε στον καλπάζοντα πληθωρισμό και στη λαίλαπα των αυξήσεων που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των λουκέτων και τον πολλαπλασιαμό των ανέργων, γεγονός που ενισχύθηκε με την εισαγωγή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά, σε συνδυασμό και με την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών της ενέργειας, των οικοδομικών υλικών και των μεταφορών, έχουν ως αποτέλεσμα τη στασιμότητα στα τεχνικά έργα, καθώς οι εργολάβοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις και οι Δήμοι δε μπορούν να εξυπηρετίσουν τους πολίτες στις καθημερινές τους ανάγκες. Ενημέρωσε το κλιμάκιο του ΤΕΕ για την πρόταση της παράταξής της να κατανεμηθεί ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης στα δημόσια έργα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Νικόλαο Συλλίρη να την ενημερώνει για την ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη παρέμβαση που ετοιμάζεται να κάνει το Τμήμα του ΤΕΕ/ΤΔΜ για την αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών, με νομική τεκμηρίωση.

Η κα Βέττα, ενημέρωσε για την πρόσφατη κοινοβουλευτική της παρέμβαση προς την Υπουργό Παιδείας σχετικά με τα αιτήματα του κλάδου των Χημικών Μηχανικών στην Εκπαίδευση, ενώ παρέδωσε αντίγραφο στον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ και της ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα της καθυστέρησης της απονομής των συντάξεων του π. ΤΣΜΕΔΕ που ξεπερνούν τα 5 έτη, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την απονομή των συντάξεων και την υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων και εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία έχουν βαλτώσει και οδηγούνται σε ναυάγιο, καθώς οι όροι που θέτουν είναι ασύμφοροι για τους πολίτες και ανέπτυξε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα γενναίο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία της για τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην ελευθερία του τύπου και έχει πλέον κατρακυλήσει  στην 108η θέση παγκοσμίως σε σύνολο 180 χωρών.

Η Βουλευτής έκλεισε την τοποθέτησή της με το μεγάλο θέμα της βίαιης και πρόχειρης, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, απολιγνιτοποίησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στο γεγονός ότι τα εδαφικά σχέδια και η αποτίμηση της αξίας των εδαφών, προαπαιτούμενα για την ανταλλαγή, καθυστερούν, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η ΔΕΗ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις αποκαταστάσεις των εδαφών, ως οφείλει, καθώς η καθυστέρησή της αυτή και οι συνθήκες που δημιουργούνται στα ορυχεία, με τις αυταναφλέξεις, τις καθιζήσεις, τις κατολισθήσεις, τις αναθυμιάσεις κ.α., επιφέρει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η κα Βέττα εξέφρασε τη γνώμη ότι το ΣΔΑΜ θα έπρεπε να έχει καταρτιστεί με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και αναφέρθηκε στην παντελή έλλειψη πρόβλεψης σ’ αυτό για επαναπόδοση εδαφών στον αγροτικό τομέα, καθώς το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι αυτό της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων και μάλιστα χωρίς ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ.

Ακολούθησε συζήτηση με όλους τους παριστάμενους να εκφράζουν τη γνώμη τους για τη ρεαλιστικότητα του σεναρίου της περαιτέρω αύξησης της λιγνιτοπαραγωγής, προκειμένου να επιμηκυνθεί η απολιγνιτοποίηση, για τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει εκ νέου η ΔΕΗ δημόσιο χαρακτήρα, για την πορεία της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και αν είναι τελικά η σημερινή μεγάλη τιμή της αποτέλεσμα του πολέμου, για την αυξητική τάση που παρουσιάζει η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια και τις προβλέψεις για το μέλλον, για την προοτική ανάπτυξης της τεχνολογίας του υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία και την απουσία του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, για την ανάγκη όχι μόνο προσέλκυσης μεγάλων επενδυτών, αλλά και στήριξης των μικρών που δραστηριοποιούνται ήδη στην περιοχή, για την αδυναμία πρόσβασης της περιοχής μας στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία και στα προϊόντα μάρκεντινγκ και άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Όλοι συμφώνησαν ότι απέναντι σε κοινά προβλήματα δε χωράνε παραταξιακές αντιπαλότητες και ότι η ανάπτυξη της περιοχής θα πρέπει να αποτελεί στόχο και επιδίωση όλων των φορέων.

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία
Καιρός

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

Μετάβαση στο περιεχόμενο