Τελικά, τι θεωρείται καινοτομία;(της Φωτεινής Βαβίτσα)

Τελικά, τι θεωρείται καινοτομία;(της Φωτεινής Βαβίτσα)

καινοτόμας ιδέας.

Αλλά συνήθως για τους περισσότερους δυστυχώς η ιδέες σταματούν εκεί. Κάποιες φορές περνάμε στην ακριβώς αντίθετη πλευρά, που είναι αυτή της «καινοτόμας μίμησης». Προσπαθούμε δηλαδή να μιμηθούμε αυτή την ιδέα που μας συνεπήρε και μας έκανε να πάρουμε την απόφαση να σκεφτούμε κάτι καινοτόμο.

Δεν είναι καθόλου άσχημο για κάποιον να ψάχνει να μπει σε αυτή τη «σφαίρα της καινοτομίας». Προσωπικά, πιστεύω ότι η καινοτομία έχει κάτι το μοναδικό, κάτι που βελτιώνει την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, οπότε ίσως δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε για την επιφοίτηση να έρθει να μας επισκεφθεί, ούτε κάποιο μήλο να μας πέσει στο κεφάλι. Ίσως θα έπρεπε να επενδύσουμε συνειδητά σε αυτή, καθώς είναι μία πολύ καλή ευκαιρία ανάπτυξης, προσωπικής, μίας οικονομίας ή και ενός ολόκληρου κράτους.

Αυτό που θα έπρεπε να αποβάλουμε είναι να κυνηγάμε και να προσπαθούμε να μιμηθούμε καινοτόμες ιδέες που ήδη έχουν γνωρίσει την επιτυχία (πόσες φορές δεν έχετε ακούσει για το «επόμενοFacebook»; Εγώ πάντως ειδικά λίγο καιρό πριν είχα βαρεθεί να το ακούω.) Η πιστή απομίμηση μίας ιδέας δεν πρόκειται να οδηγήσει σε τίποτε περισσότερο από μία αποτυχημένη απομίμηση.

Αν καθίσουμε λοιπόν να σκεφτούμε τι μπορεί να θεωρηθεί καινοτομία θα διακρίνουμε ότι, ενώ κάθε καινοτόμα ιδέα έχει τη δική της ιδιαιτερότητα και τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά, στο σύνολό τους οι ιδέες αυτές παρουσιάζουν κάποια κοινά:

Κάθε καινοτόμα ιδέα έρχεται να καλύψει ένα κενό το οποίο υπάρχει στην αγορά και δεν είχε εντοπισθεί προηγουμένως.

Κάθε επιτυχημένη καινοτόμα ιδέα βρίσκει μία τέτοια εφαρμογή στην αγορά, ώστε κάποια χρόνια αργότερα ο κόσμος να μην μπορεί να σκεφτεί την καθημερινότητα δίχως αυτή.

Μία ιδέα μπορεί να θεωρηθεί καινοτόμα είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε και σε κάποιο επιμέρους επίπεδο. Αρκεί να είναι αναγκαία η ύπαρξή της σε κάθε επίπεδο.

Μία καινοτόμα ιδέα μπορεί να είναι είτε περίπλοκη, είτε πολύ απλή. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η ικανότητα του μυαλού που τη «γέννησε» και το γεγονός ότι το μυαλό αυτό είδε κάτι που δεν είχε δει κανένας άλλος προηγουμένως.

Αν λοιπόν ψάχνετε πηγές για καινοτόμες ιδέες, μην ψάχνετε πολύ μακριά. Γιατί πολύ απλά η κύρια πηγή είναι πολύ κοντά σας, ή μάλλον κάπου μέσα σας. (Hint: Το μυαλό μας, το οποίο αν και μένει σε ένα σημείο, μπορεί να τρέξει έτη φωτός μπροστά.) Αυτό για το οποίο μπορείτε να ψάξετε είναι πηγές οι οποίες θα τροφοδοτήσουν και θα εμπνεύσουν έναν καινοτόμο τρόπο σκέψης. Κάποιες από αυτές είναι:

Η ενημέρωση. Όσο περισσότερο ξέρουμε τι γίνεται γύρω μας, τόσο περισσότερο γνωρίζουμε και τις ανάγκες που υπάρχουν στο εξωτερικό μας περιβάλλον.

Η φαντασία. Είναι αυτό που έχει γράψει, με πολύ πιο ποιητικό τρόπο βέβαια, ο Antoine de Saint – Exupéry «Δε βλέπεις καθαρά παρά μόνο με την καρδιά. Το ουσιώδες τα μάτια δεν το βλέπουν».

Η περιέργεια. Μην αρκείστε στις δεδομένες καταστάσεις που κατακλύζουν την καθημερινότητά σας. Αντικαταστήστε το «Έτσι είναι» με το «Γιατί να είναι έτσι;».

Και για όσους θεωρούν και ισχυρίζονται ότι η καινοτομία έχει φθάσει πλέον σε ένα τέλμα, θα έλεγα ότι όσο βασιζόμαστε στο ανθρώπινο μυαλό και επενδύουμε σε αυτό, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μπροστά μας, αρκεί να μην πέφτουμε σε χειμερία νάρκη.

Ουσιαστικά, μην παραβλέπετε το γεγονός πως ότι θεωρούμε εμείς σήμερα σα δεδομένο και καθημερινό κάποια στιγμή «στην εποχή του» ήταν και αυτό μία καινοτομία. Ακόμη και το μολύβι, το οποίο πλέον θεωρείται ξεπερασμένο κάποια στιγμή στο παρελθόν, καινοτομία χαρακτηρίσθηκε…

Πηγή: http://www.startup.gr/index.php?about=89&id=2041

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184