Το Άγχος των Εξετάσεων: Μονόδρομος ή Διέξοδος;

Το Άγχος των Εξετάσεων: Μονόδρομος ή Διέξοδος;

Γράφει η Μπαλιάμη Κωνσταντίνα Ψυχολόγος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Γρεβενών

Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί από πλήθος ερευνητών για να προσεγγίσουν εννοιολογικά τη λέξη «άγχος» και να προβούν σε μία απλή και επιδερμική αναζήτηση των παραγόντων που το προκαλούν.

Δεδομένα από σειρές ερευνών υποστηρίζουν την ύπαρξη απλών συσχετίσεων μεταξύ άγχους και απόδοσης χωρίς να εμβαθύνουν στην ανεύρεση αιτιώδους σχέσης μεταξύ των δύο αυτών παραγόντων και να διασαφηνίζουν τον τρόπο με τον οποίο το άγχος δύναται να επηρεάσει την απόδοση.

Βρισκόμαστε προ των πυλών των πανελληνίων εξετάσεων και μία μεγάλη μερίδα μαθητών κατακλύζεται από υπερβολικό και πολλές φορές αναιτιολόγητο άγχος.

Πολλοί ερευνητές χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση «ψυχολογικό ντοπάρισμα» προκειμένου να δώσουν μία ιδιαίτερη χροιά στη συναισθηματική κατάσταση των μαθητών, ενώ άλλοι τη χαρακτηρίζουν «συναισθηματική διέγερση».

Η συναισθηματική διέγερση είναι μία συναισθηματική κατάσταση που δύναται να αυξήσει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού όπως καρδιακή συχνότητα, ροή αίματος, εγκεφαλική λειτουργία και να επηρεάσει τόσο γνωστικά όσο και συναισθηματικά την ανταπόκριση του μαθητή στις απαιτήσεις των εξετάσεων.

Βεβαίως, υπάρχουν και εκείνοι οι μαθητές που όταν βιώνουν υπερβολική ένταση λειτουργούν θετικά χωρίς να επηρεάζεται η απόδοσή τους. Παραμένουν συγκεντρωμένοι στη μελέτη τους, δεν κατακλύζονται από αρνητικές εικόνες και συναισθήματα, ούτε επηρεάζεται αρνητικά η αυτοεκτίμησή τους και κατά επέκταση η απόδοσή τους.

Όταν οι μαθητές βιώνουν υπερβολική ένταση, η προσοχή τους διασπάται συνεχώς, κατακλύζονται από αρνητικές εικόνες και αρνητικά συναισθήματα, ο φόβος τους για μία πιθανή αποτυχία αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή τους κλονίζεται με αποτέλεσμα να θεωρούν τον εαυτό τους μη ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εξεταστικής περιόδου.

stress1

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που διαφοροποιεί τη μία κατηγορία μαθητών από την άλλη; Γιατί ορισμένοι μαθητές επικαλούνται το άγχος για την απόδοσή τους και κάποιοι όχι; Γιατί ορισμένοι μαθητές εστιάζουν με μεγάλη προσοχή και επιμονή χωρίς να διασπάται στο ελάχιστο η αυτοσυγκέντρωσή τους και κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν το άγχος ως πρόσχημα για την κακή τους απόδοση; Και γιατί ορισμένοι μαθητές παρά τις ιδιαίτερα κοπιαστικές προσπάθειες που καταβάλλουν θεωρούν ότι η αποτυχία τους είναι αναπόφευκτη;

Παρά τα παραπάνω αναρίθμητα ερωτήματα θα περίμενε κανείς και μία πολυσύνθετη απάντηση. Και όμως η λύση στο πρόβλημα είναι τόσο σαφής όσο και απλή. Το πρόβλημα δε σχετίζεται με τις νοητικές ικανότητες των μαθητών όπως αντίληψη, μνήμη, κρίση, μάθηση αλλά με την αδυναμία χειρισμού αυτής της συναισθηματικής διέγερσης. Όσο καλύτερα μπορεί ο μαθητής να κατανοήσει και να διαχειριστεί αυτό το «συναισθηματικό μπλοκάρισμα» άλλο τόσο καλύτερα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εξεταστικής περιόδου και να υπερνικήσει τα εμπόδια που θα παρουσιαστούν ενόψει αυτής.

stress2

Όταν ένας μαθητής καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια με συνέπεια και επιμονή ακόμη και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και αντλεί ικανοποίηση από αυτό που κάνει χωρίς να εστιάζει στο αποτέλεσμα παρά μόνο στις δικές του δυνατότητες και δυνάμεις, τότε ναι, να είναι σίγουρος ότι θα έχει κάνει το πρώτο βήμα για να ελέγξει το άγχος του και αναμφίβολα θα έχει βάλει το πρώτο και βασικό λιθαράκι για να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του!

Όταν ένας μαθητής επιλέγει να ασχοληθεί με δύσκολες καταστάσεις που εμπεριέχουν το στοιχείο της πρόκλησης, αντιμετωπίζοντάς τες με δύναμη, σιγουριά και ενθουσιασμό, χωρίς να τον ενδιαφέρει το αν θα νικήσει ή θα νικηθεί, τότε ναι, να είναι σίγουρος ότι θα έχει κερδίσει ακόμη και αν έχει γευτεί αποτυχίες!

Όταν ένας μαθητής πιστεύει ότι η δύναμη του εαυτού του και οι ικανότητες του είναι αυτές που καθορίζουν την επιτυχία του και όχι η τύχη που αποτελεί έναν αστάθμητο και ανεξέλεγκτο παράγοντα, τότε, ναι, να είναι σίγουρος ότι θα έχει κάνει αρκετά βήματα για να ελέγξει το άγχος του!

Όταν ένας μαθητής θέτει στόχους βραχύχρονους, ρεαλιστικούς, συγκεκριμένους και προκλητικούς, τότε, ναι, θα μπορέσει να κατανοήσει επακριβώς το τι θέλει να κάνει, να ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνει και το σπουδαιότερο και σημαντικότερο θα μπορέσει να βρει τη δύναμη για να το κάνει!

Όταν ένας μαθητής δεν ξέρει σε ποιο λιμάνι θέλει να φτάσει, κανένας άνεμος δεν είναι σωστός!

Lucius Annaeus Seneca

Εύλογα, λοιπόν, συμπεραίνουμε πως αν ένας μαθητής είναι περήφανος για αυτό που κάνει, πιστεύει στις ικανότητες του, είναι ικανοποιημένος χωρίς να κατακλύζεται από συναισθήματα ανικανότητας, ενοχής και ντροπής, έχει θέσει συγκεκριμένους δικούς του στόχους και τον ενδιαφέρει να κερδίσει όχι μόνο από το αποτέλεσμα των προσπαθειών του αλλά από την όλη διαδικασία που απαιτείται για να φτάσει στο αποτέλεσμα, τότε, ναι, να είναι σίγουρος ότι θα έχει κερδίσει τον έλεγχο του εαυτού του και θα έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία του!

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις και παιδιά να μην ξεχνάτε ποτέ πως

”Η επιτυχία πηγαίνει σε αυτούς που είναι πολύ απασχολημένοι για να την αναζητήσουν”

Henry David Thoreau

Και αν κάποια στιγμή δεν μπορέσετε να πραγματοποιήσετε το στόχο σας να θυμάστε πάντα πως επιτυχία είναι η ικανότητα να σηκώνεστε αγέρωχοι από την πτώση σας και να θέτετε καινούργιους στόχους χωρίς να χάνετε τον ενθουσιασμό σας! Άλλωστε αύριο, ξημερώνει μια καινούργια μέρα!

”Σημαδέψτε το φεγγάρι. Αν αστοχήσετε, θα πετύχετε αστέρι”

Jill Mc Lemore

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184