Το Πανεπιστήμιο μας ΕΝΩΝΕΙ…του Γιώργου Καλαμάρα*

Το Πανεπιστήμιο μας ΕΝΩΝΕΙ…του Γιώργου Καλαμάρα*

Πέραν του ομόφωνου ψηφίσματος στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την καταδίκη της διάταξης που προβλέπει την κατώτερη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, κάτι που επίσης πρέπει να επισημανθεί είναι και το γεγονός ότι υπήρξε πλήρη ταύτιση όλων των φορέων που συμμετείχαν πλην μιας εξαίρεσης, της ΝΟΔΕ Γρεβενών δια μέσω του Προέδρου της.
Δημοτικές Παρατάξεις, Πρύτανης Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Τμήματος, Πολιτικά Κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), Εμπορικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Σωματεία, Σύλλογος Φοιτητών, Σύλλογος Αποφοίτων Φοιτητών, Σύλλογοι Διοικητικών Υπαλλήλων, όλοι με επιχειρήματα τεκμηρίωσαν πως είναι επιτακτική ανάγκη απόσυρσης της συγκεκριμένης διάταξης.
Τι αναδείχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο:
• Οι εισακτέοι στην Ακαδημαϊκή χρονιά που διανύουμε, είναι 460 και στα δύο τμήματα, αφού η αναστολή λειτουργίας του τρίτου τμήματος όπως προέβλεπε ο νόμος του 2018 στέρησε την εισαγωγή άλλων 250- 300 φοιτητών.
• Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει και με βάση τις αναλύσεις του Πρύτανη στην επόμενη Ακαδημαϊκή περίοδο θα εισαχθούν 18 φοιτητές και στα δύο τμήματα.
• Η διαμόρφωση των βάσεων στα Τμήματά μας, δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών, αλλά με την γεωγραφική θέση και άλλα κριτήρια των μαθητών
• Το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων πέρυσι είχε μεταπτυχιακό τμήμα με 45 μεταπτυχιακούς φοιτητές και φέτος έχει δύο τμήματα με 120 , περισσότερους από κάθε τμήμα του Πανεπιστημίου Δ.Μ.
• Οι απόφοιτοι του πρώην ΤΕΙ είναι πλέον καταρτισμένοι και διαπρέπουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
• Οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου είναι εξαιρετικές και αναμένεται εκτέλεση έργου αποκατάστασης ζημιών 500,000 Ευρώ, ενώ είναι πλέον λειτουργική και η φοιτητική εστία
• Πολλοί Γρεβενιώτες μαθητές επιλέγουν το Δικό μας Πανεπιστήμιο λόγω εγγύτητας ενώ φέτος υπάρχουν και 90 φοιτητές που με κατατακτήριες εξετάσεις φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου.
• Το πανεπιστήμιο εκτός από πυρήνα μόρφωσης αποτελεί για την ΠΕ Γρεβενών μια φωτεινή πηγή πολλαπλών πεδίων αλληλεπίδρασης.
• Η προσπάθεια όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση και αύξηση των τμημάτων και όχι στην υποβάθμιση- κατάργησή τους.
Εάν όλα αυτά δεν πείθουν τον Βουλευτή και τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Γρεβενών, τότε ας διαβάσουν την απόφαση της συνόδου των Πρυτάνεων, ας ακούσουν τους φοιτητές και τους μαθητές όλης της Ελλάδας, ας ακούσουν επιτέλους την κοινή λογική που λέει πως σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε, με τα σχολεία κλειστά, με τους μαθητές και τους φοιτητές απομονωμένους και ψυχολογικά καταπιεσμένους, με τους γονείς σε μια κατάσταση ανασφάλειας και μια κοινωνία γενικότερα φοβισμένη, η εκάστοτε εξουσία οφείλει να λαμβάνει μέτρα ανακούφισης, μέτρα κατευνασμού και όχι να παίρνει αποφάσεις που οξύνουν, διχάζουν και προκαλούν και πολύ περισσότερο αποφάσεις χωρίς διάλογο, υποτυπώδη διαβούλευση και με οφθαλμοφανή στόχευση την εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Ο Βουλευτής και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από γενικότητες της Κυβέρνησης, όπως ότι αυτά ήταν γνωστά διότι ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία. Δεν είπαν ποτέ στους Γρεβενιώτες ότι θα κλείσουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στα Γρεβενά για να «αναβαθμίσουν» το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Δεν πρέπει να αναπαράγουν ψευδεπίγραφα διλήμματα, ούτε να διασπείρουν ψεύτικα στοιχεία.
Προφανώς όταν ο βουλευτής λέει πως το νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση, διότι μ΄ αυτό τον τρόπο τα Ελληνικά Πανεπιστήμια θα είναι πιο ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά και τα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, αγνοεί πως τα Ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται ήδη σε καλές θέσεις ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες Πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη και ενδεικτικά αναφέρω:
Ίδρυμα και θέση :
Καποδιστριακό Αθηνών 271
ΑΠΘ 287
ΕΜΠ 355
Πανεπιστήμιο Πατρών 486
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 665
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 2.209
Για να δούμε και μερικά κολέγια
American college of Athens 5.486
BCA Business studies 11.276
Metropolitan college 14.502
American university of Athens 22.040
Πηγή: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αυτοαναιρούνται επίσης όταν λένε ότι η ρύθμιση της κατώτερης βάσης θα βάλει τέλος στο φαινόμενο των αιωνίων φοιτητών, αφού οι ανίκανοι φοιτητές δεν μπορούν να τελειώσουν τις σπουδές τους. Τότε γιατί στο νομοσχέδιο φέρνουν και την διάταξη του ν+2 ? αφού το «πρόβλημα» λύνεται με την κατώτερη βάση.
Ο κύριος Βουλευτής και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ πρέπει να αντιληφθούν πως οι φορείς και κοινωνία των Γρεβενών δεν έχoυν ψευδαισθήσεις ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να γίνει Harvard, εκτός αν εκείνοι πιστεύουν ότι το MIT θα κάνει παράρτημα στα Γρεβενά.
Αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί η δυνατότητα της ύπαρξης και της συνέχισης της λειτουργίας του.
Αποδείχτηκε πως το «Πανεπιστήμιο Γρεβενών» έχει την στήριξη της Κοινωνίας, απομένει η στήριξη της Πολιτείας
ΥΓ. Θερμή παράκληση προς όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ειδικά αυτή την περίοδο που δεν υπάρχει η δυνατότητα των πολιτών να παρακολουθούν από κοντά τις συνεδριάσεις, να υπάρξει μέριμνα για την live μετάδοση ή την μεταγενέστερη δημοσιοποίησή τους.

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184