"Το ποτάμι" (του Αθανασίου Ι. Στεφανή)

"Το ποτάμι" (του Αθανασίου Ι. Στεφανή)

Πηγή ζωής και έμπνεσης για τον άνθρωπο το ποτάμι. Γι αυτό στο πέρασμα των αιώνων και ύμνησε αλλά και το φόρτωσε και με ανάλογες δοξασίες. Το ανήγαγε σε θεότητα, έπλασε μύθους και παραμύθια αλλά και πολλές φανταστικές ιστορίες.

Στα κοιλώματα, σπηλιές που σχηματίζονται στην κοίτη του κατά την υδάτινη πορεία του έβαλε να κατοικούν νεράιδες οι οποίες τα φεγγαρόλουστα βράδια επιδίδονται σε ολονύκτιους χορούς. Από τους ήχους των κυμάτων του, τους φλοίσβους και τα κελαρίσματα μικροί και μαγάλοι μουσουργοί εμπνεύσθηκαν μουσικά έργα, όπως τα κύματα του Δουνάβεως του Μπετόβεν, μεταξύ των οποίων και εκείνο το μικρό δροσερό χαρούμενο παιδικό τραγουδάκι, «ποταμέ, τζιάνεμ ποταμέ μου, ποταμέ όταν γέμιζες πως κυλάς και κυματίζεις», ενός μουσικού που ξεσηκώνει στο χορό τους μαθητές του Δημιτικού σχολείου.

Αλλά και από τις ομορφιές του μεγάλοι ζωγράφοι χρησιμοποιώντας τα ανάλογα χρώματα συνέθεσαν ζωγτραφικούς πίνακες που ζαλίζουν το νου του ανθρώπου.

Τώρα τελευταία μάλιστα του έδωσαν μια ακόμη ιδιότητα, το έκαναν πολιτικό σχεδιασμό, απ’ το όνομα του οποίου πήρα εγώ αφορμή, να γράψω για το δικό μου ποτάμι.

            Όχι, το δικό μου ποτάμι δεν έχει αυτή την αξίωση να γίνει πολιτικό θέμα, αλλά και ούτε μπορεί να παραβλεθεί με όλα τα ιστορικά μεγάλα ποτάμια. Δεν είναι η Αλαμάνα του Αθανασίου Διάκου, ούτε ο Γοργοπόταμος με την ιστορική γέφυρα η ανασύνταξη της οποίας, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Ν. Ζέρβα του Άρη Βελουχιώτη και του στρατιωτικού ακόλουθου των συμμαχικών δυνάμεων, την 25 Νοεμβρίου 1942 σταμάτησε την προέλαση των Ναζιστικών δυνάμεων Νοτίως της Ελλάδος και αναπτέρωσε το ηθικό των κατακτημένων ευρωπαϊκών κρατών απ’ τους Ναζί. Δεν είναι το ποτάμι της Άρτας στο οποίο ο πρωτομάστορας για να στεριώσει το γεφύρι που έστηνε, θυσίασε την ίδια τη γυναίκα του, «αργά ντυθείς, αργά λουσθείς,» αλλά δεν είναι και αυτό που πετροβολούσε η μάνα του Κίτσου Τζαβέλα για να λιγοστέψει και να περάσει αντίπερα, “πέρα στα Κλεφτοχώρια”, ούτε ο Αλιάκμονας το μεγαλύτερο ποτάμι σε μήκος στη χώρα μας, ούτε ο Ηπερώτικος Αώος στον οποίο παιχνιδίζουν οι πέστροφες και γλυστρούν τα χέλια, αλλά ούτε και αυτό το δικό μας ποτάμι ο Βενέτικος με τις ιστορικές γέφυρες ΑΖΙΖΑΓΑ κάτω από το Τρίκωμο και τη γέφυρα Σπανού εκεί που ανταμώνουν τα σύνορα Κηπουργιού, Κοσματίου και Πηγαδίτσα, και τις οπλές του Βουκεφάλα του Μέγα Αλέξανδρου εκεί στο στένωμα του Ελευθεροχωρίου αποτυπωμένες πάνω στο βράχο καθώς πήδηξε πάνω απ’ το ποτάμι για την απέναντι όχθη. Τίποτε δεν είναι απ’ αυτά. Είναι ένα μικρό ποτάμι μόλις ολίγων χιλιομέτρων απ’ τις πηγές του μέχρι τις εκβολές του εκεί στο ΣΤΑΥΡΟΠΟΤΑΜΟ.

Πηγάζει απ’ τις υπώρειες του βουνού Καράση της Κρανιάς και του πάλλαι ποτέ μικρού χωριού Βελόνι, απ’ το οποίο και πήρε και το όνομα του ΒΕΛΟΝΙΤΗΣ και αφήνοντας δεξιά τα χωριά Καλλιθέα και Πριόνια κατηφορίζει ολοταχώς προς το Σταυροπόταμο του Σιταρά, αφού περάσει ένα μεγάλο μέρος του χωριού μου το ΣΙΤΑΡΑ.

Δεν έχει καμιά ομοιότητα με τα άλλα ποτάμια, είναι ένα θορυβώδες μεθυσμένο ποτάμι και από αρχές Φθινοπώρου μέχρι και τέλος Απριλίου είναι πάντα θολό και λίαν επικίνδυνο.

Τα μουγκρίσματα του και τα άγρια κύματα που σηκώνει διώχνει μακριά και αυτά τα αγρίμια του λόγγου.

Στην ποτάμια πορεία του γείζει η κοίτη του και από τα μικρά ή μεγάλα ρυάκια που σχηματίζονται απ’ τα νερά της βροχής και έτσι καθώς είναι παραφουσκωμένο, δεν αφήνει καμιά διάβαση για τον άνθρωπο. Βασάνισε αιώνες τους συγχωριανούς μου καθιστώντας το χωριό μας, μαζί με το άλλο ποτάμι απ’ την άλλη πλευρά, αλλά πιο ήρεμο, το Σταυροπόταμο, νησί για μέρες πολλές.

Στην κοίτη του δεν στέριωσε ο υδρόμυλος που έκτισαν οι χωριανοί μου, αλλά ούτε και αυτή η αυτοσχέδια μικρή γεφυρούλα που έστησαν με δοκούς από πλατάνια πάνω σε δυο βράχους, μόνο για τους πεζούς.

Οποία απογοήτευση των συγχωριανών μου όταν την άλλη μέρα είδαν τα όνειρα τους, μεταποιημένα σε μαδέρια, δοκοί και άλλα υλικά να ταξιδεύουν πάνω στα άγρια κύματα του για τη θάλασσα!!

Μέρες χωρίς γιατρό, μέρες χωρίς φάρμακα, μέρες να σφαδάζει χωρίς ιατρική βοήθεια η επίτοκος γυναίκα και στο τέλος το παιδί να γεννιέται με πολλά ψυχολογικά προβλήματα.

Ώρες το κοίταζα πάνω από τη βίγλα του χωριού μου καθώς κυλούσε, μουγκρίζοντας και  βρυχώντας και φοβερίζοντας και δεν είχα που να απλώσω τους φόβους μου. Το γυμνάσιο στα Γρεβενά είχε ανοίξει και εγώ δεν μπορούσα να πάω και ήταν το μοναδικό στην περιοχή πέντε ώρες με τα πόδια μακριά.

Κάποτε ο βουλευτής μας αείμνηστος Αλέκος Λάδάς, ναι ο Αλέκος Λαδάς που ήξερε να αφουγκράζεται τους συμπολίτες του, χρησιμοποιώντας  μια κρατική οικονομική πηγή, έστησε μια ξύλινη γέφυρα στη θέση Κουρατζή μεταξύ Κηπουργιού και Σιταρά. Ανακουφίσθηκαν οι χωριανοί μου γιατί επιτέλους θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με το Κηπουργιό αλλά δεν κράτησε πολύ γιατί πολύ σύντομα μπήκε στη ζωή μας το αυτοκίνητο και χρειαζόταν άλλη πλέον γέφυρα σε άλλο σημείο του ποταμού.

Εδώ χρειάστηκαν αγώνες, εδώ χρειάστηκαν να ανεβοκατέβουμε σκαλιά,αρμαδίων  και αναρμόδιων,  χρειάστηκαν αναφορές και παραστάσεις.

Πρωτοστάτης ο αείμνηστος συγχωριανούς μου Δημήτρης Χαρ. Νίκου, που σαν πρόεδρος της κοινότητας μας, της μικρής κοινότητός μας ΣΙΤΑΡΑ έβαλε τα θεμέλια συντάσσοντας επίσημα μελέτη κατασκευής δρόμου και γέφυρας. Χρειάστηκαν όμως πολλά τρεχάματα, χρειάστηκε η ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ, η εταιρεία  που εγραψε ιστορία στην περιοχή μας, ο συγχωριανός μας γιατρός Νομάρχης Γρεβενών αείμνηστος Δημήτρης Ρίγγος, ο βουλευτής μας και υπουργός κ. Χρήστος Φώλιας με κάποιες ευαισθησίες για τον τόπο μας, ο εξαίρετος δήμαρχος μας, ο δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο Παπαγιώργης Θεοχάρης που συνεχώς ανασκούμπωνε το ράσο του και ανέβαινε σκάλες των αρμοδίων, οι συνεχείς οχλήσεις του αείμνηστου συγχωριανού μου Τάσου Ζέρβα, αλλά και η δική μου πένα γιατί συνεχώς το έργο πάγωνε και χρειαζόταν αναθέρμανση.

Ύστερα όμως από όλα αυτά, ο μεν ποταμός Βελονίτης το ποτάμι που  τυράννησε χρόνια το χωριό μου κυλάει ήρεμα τα νερά του κάτω από μια στέρεα γέφυρα που έκτισε η Νέα Εγνατία για την επικοινωνία του Σιταρά με το μεγαλοχώρι Κηπουργιού, το δε Σταυροπόταμο να ηρεμεί και να λιγοστεύει τα κύματα του σαν φθάνει στην πανέμορφη γέφυρα που έστησε και πάλι η Νέα Εγνατία για την επικοινωνία των Σιταριωτών με την πρωτεύουσα του τα ΓΡΕΒΕΝΑ μέσω Πηγαδίτσας.

Θερμές λοιπόν ευχαριστίες για όλους τους συντελεστές, αλλά και ιδιαίτερες προς τους φίλους πηγαδιτσιώτες που διέθεσαν δωρεάν τα κτήματα τους για να περάσει αυτός ο δρόμος, ο δρόμος του Σιταρά για τα Γρεβενά. Βλέπε βιβλίο Θανάση Στεφανή, ένας δρόμος, μια ιστορία. Θεσσαλονίκη 2011.

Αυτό είναι το δικό μου ποτάμι, το ποτάμι Βελονίτης που τυρράνησε χρόνια τους χωριανούς μου αλλά και εμένα.

 
Θεσσαλονίκη 26-3-2014
Αθανάσιος Ι. Στεφανής

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184