«Φοβάμαι γιατί δεν βλέπω να προφυλαχθώ» – Η μαρτυρία ενός τυφλού εργαζόμενου στο Νοσοκομείο της Καστοριάς

«Φοβάμαι γιατί δεν βλέπω να προφυλαχθώ» – Η μαρτυρία ενός τυφλού εργαζόμενου στο Νοσοκομείο της Καστοριάς

Τον τελευταίο καιρό τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και οι συγγενείς που τους φροντίζουν είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς χιλιάδες έχουν μείνει εκτός της ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 18 Μαρτίου και η οποία συγκεκριμενοποιούσε την ομάδα των ΑμεΑ, που δικαιούνται ειδική άδεια ως ιδιαίτερα ευάλωτοι απέναντι στον κορονοϊό. Σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΣΑμεΑ αυτοί που εξαιρέθηκαν από την παραπάνω ΚΥΑ είναι πάρα πολλοί.

Όπως είπε στο News4Health ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης: «Ή θεωρούν ότι κανείς από τους ανθρώπους με αναπηρία δεν εργάζεται είτε δεν το λαμβάνουν ηθελημένα υπ’ όψιν τους. Δεν γίνεται να εργάζονται οι τυφλοί εν μέσω κορονοϊού ή οι μεταμοσχευμένοι».

«Είναι δυνατόν να συνεχίσουν να εργάζονται άτομα με αναπηρία όρασης, που έχουν την αφή και κατά συνέπεια τα χέρια κάθε στιγμή ως αντικατάστατο της όρασης, με αποτέλεσμα στους εξωτερικούς χώρους, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ., να είναι αναγκασμένοι να έρχονται σε επαφή με πολύ περισσότερα αντικείμενα και επιφάνειες απ’ ότι οι βλέποντες;», διερωτάται ειδικά για τους τυφλούς η ΕΣΑμεΑ.

Ο Γ. (ψευδώνυμο, τα στοιχεία του στην διάθεση του site) είναι διοικητικός υπάλληλος στο νοσοκομείο Καστοριάς, δηλαδή εργαζόμενος στο νοσοκομείο που έχει αποδεκατιστεί περισσότερα απ΄ όλα από τα κρούσματα του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι η Καστοριά θρηνεί πια 7 θύματα από τον κορονοϊό (χτες κατέληξε κι ένας 51χρονος Καστοριανός, πατέρας 4 παιδιών).

Στο παραπάνω νοσοκομείο 11 εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και βρίσκονται σε απομόνωση στα σπίτια τους.

Καστοριά

Είναι το ίδιο νοσοκομείο που έχει αναγκαστεί όπως μας έχει πει ο πρόεδρος εργαζομένων Χρήστος Κουσουρής να εργάζεται σαν νοσοκομείου κορονοϊού λόγω των πολλών κρουσμάτων που δέχεται, παρ’ ο, τι δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό. Ο ίδιος έχει προβεί πολλές φορές ως τώρα, σε έκκληση για γιατρούς, για μάσκες υψηλής προστασίας αλλά και για δωρεές για υγειονομικό υλικό.

Είναι το ίδιο νοσοκομείο στο οποίο κάνουν μια στάση πριν μεταβούν στο ΑΧΕΠΑ τα περισσότερα περιστατικά κορονοϊού από τον νομό της Καστοριάς που πια έχει μπει σε ένα καθεστώς πολύ αυστηρής καραντίνας. Αυτό το νοσοκομείο που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, έχει δύο τυφλούς διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι πιστεύουν ότι η υγεία τους απειλείται ευθέως μέσα σε ένα τόσο επικίνδυνο υγειονομικά μιλώντας κλίμα. Όπως τονίζουν, το βασικό εργαλείο επιβίωσης στην καθημερινότητά τους είναι η αφή.

Ιδού τι μας είπε λοιπόν ο Γ.:

«Είμαι 35 ετών κι εργάζομαι στο νοσοκομείο Καστοριάς εδώ και 10 χρόνια. Το βασικό μου πρόβλημα είναι ότι αγγίζω διαρκώς ένα τηλέφωνο για να μιλάω κι έτσι αγγίζω διαρκώς και το πρόσωπό μου. Δεν μπορώ να φοράω γάντια γατί δεν θα μπορώ να χειριστώ τα πλήκτρα αν το κάνω αλλά ούτε και μάσκα, γιατί δεν ακούγομαι. Δουλεύω 8 ώρες την ημέρα στο πόστο μου.

O πατέρας μου με διακομίζει καθημερινά στις 07.00 στην δουλειά. Κάθε πρωί μπαίνει μέσα στο γραφείο μου και τα απολυμαίνει όλα με χλωρίνη- τηλέφωνο, γραφείο, καρέκλες, επιφάνειες, στυλό. Οι καθαρίστριες του νοσοκομείου πρέπει να είναι σε πιο νευραλγικά και σημαντικά πόστα και έχουμε ζητήσει κι εμείς οι 2 ΑΜΕΑ να μην έρχονται στο  γραφείο μας. Το κάναμε για να προφυλαχθούμε.

Από όταν ξεκίνησαν να πηγαίνουν άσχημα τα πράγματα με τον κορονοϊό στην Καστοριά και με τους θετικούς στον ιό εργαζόμενους στο νοσοκομείο έχω κάνει κινήσεις και προσπάθειες για να φύγω αλλά μου είπαν ότι δεν δικαιούμαι να φύγω από το πόστο μου μιας και δεν συμπεριλαμβάνομαι στην τελευταία KYA για τους ευπαθείς εργαζόμενους .

Φοβάμαι πολύ για την υγεία μου μέσα στο νοσοκομείο λόγω της αναπηρίας μου. Έχω 100% ποσοστό αναπηρία. Φοβάμαι γιατί δεν βλέπω να προφυλαχθώ.

Βλέπω ελάχιστα από το αριστερό μου μάτι κι αυτό μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι γονείς μου, συνταξιούχοι κι οι δύο, έχουν τρομοκρατηθεί. Η μητέρα μου μάλιστα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό αυτοάνοσο και επειδή φοβάται για εμένα που εργάζομαι στο νοσοκομείο έχει απομονωθεί μόνη της στο χωριό της στην Έδεσσα από τον φόβο μην την κολλήσω».

Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν οι 2 τυφλοί εργαζόμενοι από το νοσοκομείο Καστοριάς

Σύμφωνα με τον κο Βαρδακαστάνη η ΕΣΑμεΑ σε συνδυασμό με τις τοπικές ενώσεις των ΑμεΑ στην Δυτική Μακεδονία κάνουν μεγάλες προσπάθειες να απομακρυνθούν οι 2 παραπάνω εργαζόμενοι από το νοσοκομείο της Καστοριάς. Σύμφωνα με τον κο Βαρδακαστάνη υπάρχει η υπόσχεση ότι το πρόβλημα θα δρομολογηθεί άμεσα.

Τις παραπάνω συνεχείς επαφές με αρμόδιους για την επίλυση του θέματος μας επιβεβαίωσε κι η Ειρήνη Χρηστάκη μέλος του Δ.Σ του «Συλλόγου Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας » και μέλος ακόμα της ελεγκτικής επιτροπής περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία,  στην Δυτική Μακεδονία.

Όπως μας είπε: « Kάνουμε συνεχείς επαφές με τοπικούς φορείς για το ζήτημα των 2 τυφλών εργαζομένων στο νοσοκομείο Καστοριάς αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο οποίο θεωρούμε ότι θα δοθεί άμεσα λύση κι οι 2 αυτοί εργαζόμενοι θα μπορέσουν να αιτηθούν άδεια. Εμείς θέλουμε αυτό να ισχύσει όμως για όλους τους τύφους εργαζόμενους μέσα στα νοσοκομεία αλλά και στις υπόλοιπες υπηρεσίες της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, πολλοί τυφλοί εργάζονται σε πόστα τηλεφωνητών στα νοσοκομεία.

Δεν νοείται να μιλάμε για ιό τόσο μεταδοτικό με την αφή κι οι άνθρωποι αυτοί να εξαιρούνται από τις ευπαθείς ομάδες».

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184