Χωρίς συναίσθηση και μέτρο διαφημίζουν την αποτυχία τους ! ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ

Χωρίς συναίσθηση και μέτρο διαφημίζουν την αποτυχία τους ! ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοζάνη 16 02 2021

Χωρίς συναίσθηση και μέτρο διαφημίζουν την αποτυχία τους !

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ

Ο απολογισμός του 2020 από την Περιφερειακή Αρχή του κου Κασαπίδη έγινε σε μια οριακή στιγμή για την οικονομία της Περιφέρειας.

Μία λιγνιτική μονάδα και ένα ορυχείο έκλεισαν μέσα στο 2020 και ένας ολόκληρος ΑΗΣ θα κλείσει εντός του 2021.

Ένα δις Ευρώ (1δις€) χάθηκε μέσα σε 4 μόλις χρόνια από την περιφερειακή οικονομία και μαζί 10.000 θέσεις εργασίας το ίδιο διάστημα.

Ένα πλάνο απολιγνιτοποίησης εξελίσσεται ραγδαία, χωρίς σχέδιο και  κυρίως χωρίς πρόνοια και ενάντια στην βούληση, της τοπικής κοινωνίας.

Η Πανδημία, εξοντωτική για τη Δυτική Μακεδονία, συνεχίζεται με σκληρά μέτρα, που ειδικά για τον Δήμο Εορδαίας συνεχίζονται ακόμη, φέρνοντας τις επιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού.

Ωστόσο φαίνεται ότι όλα αυτά δεν αγγίζουν την Περιφερειακή αρχή του κου Κασαπίδη που με μια αδικαιολόγητη  αμεριμνησία φαίνεται να «πανηγυρίζει» για την αποτυχία της να βελτιώσει την κατάσταση.

Έτσι λίγες βδομάδες μετά τον απολογισμό της, στο Περιφερειακό Συμβούλιο,  όπου σε μια συνεδρίαση 9 και πλέον ωρών, κανένα μέτρο ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης εκτιμώντας προφανώς ότι τα πήγε πολύ καλά στον τομέα του ΕΣΠΑ, δημοσίευσε τον απολογισμό του για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) για το οποίο ο ίδιος έχει την ευθύνη.

Ως γνωστόν το 2020 είναι το τέλος του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα μπαίνει πλέον στις παρατάσεις. Το 2021 είναι το τελευταίο έτος που μπορούν να γίνονται συμβάσεις και μέχρι το 2023 απλά θα κλείνουν οικονομικά όσα έργα είχαν συμβάσεις.

Γι αυτό είναι να απορεί κανείς, για το πώς  είναι δυνατόν αυτή η Περιφερειακή Αρχή να «καμαρώνει», όταν το πρόγραμμα που είναι καθοριστικό για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας ειδικά τις στιγμές που ζούμε, ΕΚΛΕΙΣΕ με την απορρόφηση του να είναι μόλις στο 33% (Νίκος Λυσσαρίδης «…..Παραλάβαμε το ΠΕΠ στο 16% απορρόφησης και το φτάσαμε μόλις σε 16 μήνες στο 33%» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά).

Άφωνοι τον παρακολουθούμε να καμαρώνει γιατί πήγε λέει η απορρόφηση του ΠΕΠ, μετά από ενάμιση χρόνο, από το 16,6% των προηγούμενων, στο 33%, και να φαίνεται να μην κατανοεί ότι ενώ πρακτικά είμαστε στο τελευταίο έτος του Προγράμματος το 70% ΜΕΝΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ.

Αφήνουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι «κλέβει» στον λογαριασμό. Κρύβει ότι επί θητείας τους το ΠΕΠ έχασε 46εκ€ και άρα μετράν την απορρόφηση με μικρότερο προϋπολογισμό. Είναι στοιχειώδη μαθηματικά…. όταν ο παρανομαστής μικραίνει, το αποτέλεσμα της απορρόφησης να φαίνεται πλασματικά μεγαλύτερο.

Αναρωτιόμαστε όμως πώς μπορούν να καμαρώνουν, αφού ενάμιση χρόνο μετά εξακολουθούν ακόμη να είναι τελευταίοι από όλες τις Περιφέρειες (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά) (τελευταίοι στην απορρόφηση, τελευταίοι στις συμβάσεις και προτελευταίοι στις εντάξεις έργων) και άρα αφού είμαστε στο κλείσιμο, να είναι μεγαλύτερο το χάσιμο για εμάς…

Κυρίως όμως πώς μπορούν να καμαρώνουν όταν το πρόγραμμα κλείνει με τις επιχειρήσεις να έχουν πάρει μέχρι σήμερα ΜΗΔΕΝ 0 ευρώ (με εξαίρεση μια και μοναδική επιχείρηση στοιχεία pepdym.gr (πατήστε εδώ, εδώ & εδώ για να διαβάσετε σχετικά).

Προσέξτε! ΟΧΙ τι ΘΑ πάρουν. Τι πήραν στο Ταμείο τους….

Το γεγονός ότι με μεγάλη καθυστέρηση, τώρα σε λίγο θα πάρουν ~1700 επιχειρήσεις 40εκ€, από το πρόγραμμα της μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης για τον COVID -19, είναι μεν πολύ καλό δεν είναι όμως για διαφήμιση για τρεις βασικούς λόγους.

Πρώτον γιατί πολύ απλά, χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις σε όλη την Περιφέρεια μένουν εκτός του Προγράμματος. Και το νέο πρόγραμμα των 5εκ€ είναι πολύ μικρό και πολύ λίγο για να σώσει την κατάσταση.

Δεύτερον γιατί άλλες Περιφέρειες ΕΔΩΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ.

Τρίτον γιατί λόγο των κριτηρίων αποκλείστηκαν οι Μεσαίες Επιχειρήσεις

Το ερώτημα είναι μπορούν τώρα να κάνουν κάτι;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ!

Μπορούν να κάνουν την ζημιά της μη απορρόφησης του ΠΕΠ κέρδος.

Μπορούν να μεταφέρουν  τα μη δεσμευμένα σε συμβάσεις, κονδύλια του ΠΕΠ (125εκ€) στην Επιχειρηματικότητα και σε ένα νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ.

Είναι άλλωστε μονόδρομος αν δεν θέλουν να χαθούν από την Περιφέρεια για να πάνε σε άλλα Προγράμματα που αφορούν οριζόντια όλη τη Χώρα.

Θα δώσουν έτσι ένα χέρι βοήθειας στις Επιχειρήσεις, ειδικά σε αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο στο Εμπόριο και στην Εστίαση και στον Κατασκευαστικό Κλάδο και μαζί μια ανάσα στην υπό κατάρρευση οικονομία της Περιφέρειας.

Τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ και οι διαδικασίες υπάρχουν θεσμοθετημένες.

Η εκφρασμένη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει θεσμοθετημένη με την Ανακοίνωση της για την Πανδημία από τον Μάρτιο του 2020

Η βούληση της Κυβέρνησης «θεωρητικά» επίσης υπάρχει με ένα πρόγραμμα Μετάβασης λόγω απολιγνιτοποίησης, που προς το παρόν είναι πιο παγωμένο και από …. την «Μήδεια»

Γι αυτό ας σταματήσουν να διαφημίζουν την αποτυχία τους και αντιπεριφερειάρχες μαζί με τον Περιφερειάρχη, μαζί και με τους Κυβερνητικούς Βουλευτές, ας στρωθούν στη δουλειά και ας κάνουν κάτι.

Δεν το έκαναν το 2020, ας το κάνουν τη χρονιά που ξεκινάει τώρα πριν να είναι πολύ αργά !

                                                                                                                                               

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

 

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184