Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos αποχώρησαν μέσα στο καλοκαίρι 250 πρόσφυγες και μετανάστες από επτά ξενοδοχεία των Γρεβενών. Το πρόγραμμα Filoxenia ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο και θα αποχωρήσουν και οι υπόλοιποι. Φυσικά παραμένει η δομή Υποδοχής και Φιλοξενίας μεταναστών των Γρεβενών με 740 άτομα σε εννιά ξενοδοχεία και κάποιοι ακόμα (γύρω στους 170) σε υπόλοιπα καταλύματα.

Η γενική τάση είναι το κλείσιμο των δομών και η μετακίνησής τους σε νοικιαζόμενα διαμερίσματα μέσω του προγράμματος «Ήλιος» ή σε camps. Το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» απευθύνεται σε πρόσφυγες αναγνωρισμένους και συμβάλλει στην κάλυψη του κόστους ενοικίασης ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας και στηρίζει άτομα που έχουν ήδη βρει κατάλυμα με έγκυρη συμφωνία μίσθωσης. Επίσης καλύπτει τα έξοδα ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης για ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα παρέχονται:
-Για ένα άτομο 150 ευρώ
-Για οικογένεια με δυο άτομα 280 ευρώ
-Για οικογένεια με τρία άτομα 340 ευρώ
-Για οικογένεια με τέσσερα άτομα (ανδρόγυνο με δυο παιδιά) 400 ευρώ
-Για οικογένεια με πέντε άτομα 450 ευρώ
-Για οικογένεια με έξι άτομα 500 ευρώ
-Για οικογένεια με εφτά ή και παραπάνω άτομα 550 ευρώ

Μετά το διάστημα αυτό ο πρόσφυγας καλείται να βρει δουλειά, διαφορετικά μπορεί να κάνει χρήση του Προγράμματος Εθελοντικής Επιστροφής & Επανένταξης επιστρέφοντας στην χώρα καταγωγής του με οικονομική βοήθεια των 2.000 ευρώ. Την ίδια ώρα η αποσυμφόρηση των νησιών δεν έγινε ποτέ αφού δεν δημιουργήθηκαν οι περιβόητες κλειστές δομές. Τα Γρεβενά δεν επιθυμούν σε καμιά περίπτωση την κλειστή δομή, όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Οι ξενοδόχοι του ορεινού όγκου όμως επιθυμούν την φιλοξενία προσφύγων και η απομάκρυνσή τους δημιουργεί προβλήματα. Εκτός αν ενταχθούν αύριο στην δομή…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Πηγή: http://www.prlogos.gr/250-πρόσφυγες-αποχώρησαν-από-τα-γρεβενά/